Online munka oldalak: Upwork, Freelancer, Toptal és társaik

0
430

Aki valaha is beírta a keresőbe az online munka kifejezést, az bizonyára szembesült vele, hogy a magyar nyelvű találatok zöme valamilyen jutalékos alapú, gyanúsnak tűnő, de milliós keresetet ígérő oldalra vezet. Az egyébként jó szakmai képességekkel rendelkező, extra kapacitással és szabadidővel bíró, de „freelancing” témában kezdő munkavállaló így máris elkedvetlenedett és gyorsan el is felejti a rugalmas munkaidőről, projekt alapú munkavégzésről és helyfüggetlen életmóról szövögetett álmait.

Ha azonban kitartóbban keres, és angol nyelvre vált, hamarosan rátalálhat olyan globális munkaközvetítő oldalakra, mint az upwork.com, a freelancer.com vagy a toptal.com. Ma már több száz kisebb-nagyobb ilyen jellegű oldal működik, valós ügyfelekkel, valós munkákkal, egyetlen céllal: hogy ők is kapjanak egy szeletet a szabadúszó gazdaság (angolul freelance economy) gigantikus méretű tortájából. Csak az USA-ban 1,4 trillió dollárra becsülik éves szinten a szabadúszók összbevételét.

Hogyan működnek az online munka oldalak?

Közvetítő oldalakról lévén szó két tábort kötnek össze: a szabadúszó szakembereket és a megbízókat. A megbízók otthonról végezhető, projekt alapú munkákat jelentetnek meg az oldalon, többé-kevésbé részletes leírással az elvégzendő munkáról, a határidőről, esetleg az erre szánt büdzséről. A projektre pályázatot lehet benyújtani (rövid leírás, hogy miért Te vagy a legjobb választás a munkára) fizetési igény megjelölésével. A megbízó a benyújtott pályázatok közül kiválasztja a neki megfelelőt (akár többet is, ha több szakembert keres). A pályázó elvégzi a munkát, a megbízó fizet.

Ilyen egyszerű a dolog, lényegében úgy működik, mint a klasszikus álláskeresés, egy nagy különbséggel:

itt a pályázási és kiválasztási folyamat nem több hetet vesz igénybe, hanem általában néhány napot, vagy mindössze néhány órát.

Ha az érdekel, hogy konkrétan milyen munkát lehet otthonról végezni, ide kattints: Upwork: ilyen munkákat találhatsz a legnagyobb online munka oldalon

Mennyibe kerül?

Ezek a munkaközvetítő oldalak többnyire azonos üzleti modellt követnek: az elvégzett munka után a megbízó által a szabadúszó szakembernek kifizetett összeg egy bizonyos százalékát kapja meg a közvetítő oldal. Azaz egy 10%-os jutalékkal dolgozó oldal esetén egy 1000 dolláros projektből 900 dollárt kap a szakember, 100 dollárt a közvetítő platform.

Az oldalon való megjelenés a szabadúszók számára többnyire ingyenes, azonban a legtöbb helyen különböző havidíjas csomagok megrendelésével extra előnyökhöz és lehetőségekhez juthatunk a többiekhez képest. Ilyen például az Upwork-ön a havi 10$-ért kínált PLUS csomag, amellyel többek között azt is megnézhetjük, hogy egy bizonyos munkára benyújtott pályázatok között mekkora a legmagasabb, a legalacsonyabb és az átlag fizetési igény. Ez segíthet a megfelelő árajánlat meghatározásában.

Hogy jutok a pénzemhez?

Az online munkaközvetítő oldalak nagy előnye, hogy leveszik a pénzbehajtás terhét a szabadúszó válláról. Azaz Te „csak” a munkát végzed, a közvetítő beszedi a fizetésedet az ügyféltől és tovább utalja a jutalékkal csökkentett összeget az általad megadott bank-, vagy PayPal számlára. Mivel még itt is akadhatnak inkorrekt ügyfelek, akik nem szívesen nyúlnak a zsebükbe, a legtöbb oldalon a megbízótól már a projekt kezdetekor elkérik a szabadúszónak szánt összeget, ami a munka sikeres elvégzéséig a közvetítő számláján parkol.

Viták, félreértések, minőségi kifogások itt is lehetnek, azonban folyamatos kommunikációval ezek könnyen megelőzhetőek.

Hogyan kell regisztrálni?

Freelancer-ként általában két fajta regisztrációval találkozhatunk, attól függően, hogy mi az oldal működési elve:

  1. A szokásos online regisztrációs adatokat (név, email, jelszó, esetleg még néhány személyes adat) kérik és már be is léphetünk az oldalra.
  2. Egy részletes űrlapot kell kitöltenünk, a szakmai önéletrajzunk szinte minden elemét felsorolva, majd egy alapos átvilágításon esünk át. Ha megfelelünk a kívánt kritériumoknak, beléphetünk az oldalra. Ez a macerásabb verzió, de cserébe, ha bekerülünk, kevesebb versenytárssal kell megküzdeni egy-egy jó projektért.

Ez a 0. lépés az online munka világában, ezt követően vonzóvá kell tenni magunkat a megbízó számára: egy tartalmas, átgondolt, minőségi online profil létrehozása következik. Erről itt írtam részletesen: 

Mennyit lehet ezzel keresni?

Bármennyit. A nullától a millió dolláros bevételig szinte bármennyit. 3 dolog befolyásolja igazán, hogy végül ki mennyit visz haza az online munkahelyről:

#1 Hozzáállás: ha nem úgy kezdünk neki, hogy regisztrálok, nézelődök, kicsit foglalkozom  vele, és majd 1-2 hét múlva biztos lesz valami, akkor nem érdemes egy percet sem eltölteni a dologgal.

Ez nem egy könnyebb út a munkakeresésben, hanem egy másik alternatíva,

aminek megvannak a maga szabályai, trükkjei, amit bizony alaposan ki kell ismerni, azaz tanulni kell. Időt kell szánni arra, hogy megértsük, hogy működik az adott oldal, érdemes elolvasni az összes elérhető oktatóanyagot (a legtöbb oldalon profi, valóban hasznos, részletes útmutatók, segédanyagok érhetőek el). Ha már profik vagyunk ajánlat írásban és meg is szereztük az első munkát, akkor sem lehet lazítani, ha bevételt szeretnénk, akkor folyamatosan pályázni kell. Persze egy idő után itt is kialakíthatunk egy stabil ügyfélkört, akik folyamatosan munkával látnak el.

#2 Képességek: minimum középfokú angol nyelvtudás, jó kommunikációs készség, azon belül tapasztalat ügyfélkommunikációban, határidők szigorú betartása, és persze komoly szakmai felkészültség az adott területen. Ahogy fent említettem, ez nem egy könnyebb út, hanem egy másik, itt bizony a legjobb képességű szakembereknek terem babér. Amíg egy klasszikus munkahelyen a megjelenés, kisugárzás és esetleg hátszél is besegíthet, itt kizárólag a meglévő képességeinken és az esetleges gyengeségek fejlesztésére fordított energián múlik, hogy mire jutunk.

#3 Szakterület: általánosságban egy szoftverfejlesztő nagyobb eséllyel talál izgalmas, jól fizető projektet, mint egy magyar-angol fordító. Persze itt is akadnak kivételek, léteznek például kifejezetten csak fordítói projekteket kínáló oldalak, itt már megdől a fenti állítás.

Ha szeretnél még többet megtudni az online munka világáról, böngészd át az Online munka rovat cikkeit!