A csapatban szárnyalás öt igazsága

0
266
Horvath-Emese-New-H-Solution

Horváth Emese (NewH ) 20 évet töltött az autóiparban, ahol a márkakereskedések működését optimalizálta kereskedelmi oldalról, majd beindította független tanácsadói karrierjét. Ebben a cikkben összefoglaljuk azokat a tanulságokat, amelyek Emese szerint minden kezdő és haladó cégvezetőnek, illetve freelancernek megfontolandók lehetnek. 

A karrierutak sokféleképpen kanyaroghatnak, de azért vannak visszatérő mintázatok, tipikus példák. A szabadúszó szakértők között sokan szerzik meg a szaktudást, a tapasztalatot és a kapcsolatrendszert alkalmazottként, majd valahol a vezetői, vagy senior szintek közelébe érve úgy döntenek, inkább mennek tovább egyedül. 

Aztán sokakkal közülük az is előfordul, hogy egy idő után összefognak másokkal; mentorálnak valakit, majd feladatokat delegálnak nekik; a projektjeik bizonyos részfeladatait másoknak adják át, vagy akár bevonnak olyan szakértőket, akik jobban értenek az adott feladatkörhöz.

Amíg egyedül dolgozunk, a legprofibb üzleti tervezés mellett is valamennyire ki vagyunk szolgáltatva az ügyfelek, megrendelések hullámzásának: ha megpróbáljuk lekövetni a lendületes időszakokat, akkor átmenetileg sokmindent fel kell áldozni a munka oltárán – márpedig a freelancerek számára a work-life balance és a szabad időbeosztás általában kulcsfontosságú, éppen ez az egyik fő oka annak, hogy az alkalmazotti létből ebbe az irányba mozdultunk el (szemben például a startupokkal, e-kereskedelemmel és egyéb vállalkozások építésével, ahol tudható, hogy az elején mindenképpen szuperintenzív munkára lesz szükség, ami később remélhetőleg meghozza gyümölcsét).

Az érem másik oldala, hogy az üzleti világban (is) rengeteg tényező van, amely felett nincs kontrollunk, tehát a legmenőbb freelancer is belefuthat egy „szárazabb” időszakba, amit tartalékokból valahogy át kell vészelni. 

A céges csapat lehetőséget ad a skálázódásra: most már nem csak a saját kapacitásaidra számíthatsz, és mivel több lábon állsz és több irányba lősz, ezért stabilabban fejlődhetsz tovább – ha és amennyiben, megvannak benned a szakmai tehetségeden túl azok a speciális képességek is, amelyek jó vezetővé is tesznek…

Persze nem dől el minden a genetikán és a neveltetésen, mindent lehet tanulni – miért éppen a vezetői képességek terén ne lehetne fejlődni és sikeresebbé válni? 

Az alábbi szempontok átgondolása hasznos lehet minden (aspiráló) cégvezető és freelancer számára:

1. Az első lépés (is) nehéz

A freelancerek életében a csoportba szerveződés gyakran organikusan indul: együtt dolgoznak bizonyos projekteken, rájönnek, hogy jól tudnak együttműködni, és elkezdik aktívan keresni a további közös munka lehetőségét. 

Általában 2-5 fő összefogásával kezdődik a dolog, és kezdetben egy laza baráti társaságnak tűnik az egész együttműködés, ahol egy kicsit mindenki csinál mindent, közösen hoznak döntéseket, beleszólhatnak egymás területeibe is, hiszen ez előreviszi a projekteket, de még mindenki magáért felel.

A dolog ott fordul komolyra, amikor elérkezik az idő arra, hogy egy konkrét feladatkörre felvegyél valakit magad mellé, akár teljes munkaidőben.

Itt jelentkezik az a készség, hogy fel tudod -e mérni, a feladatra ki a legalkalmasabb, hogyan tudod a képességeit optimálisan kibontakoztatni és mennyit fogsz fizetni érte? Ezt így még a nagy cégeknél sem tudja lefedni a HR, ezek a kérdések sokszor cégvezetői kompetenciákat igényelnek.  

Az alábbiakat mérlegeld, amikor úgy érzed, kapacitást kéne bevonnod:

– mi az amiben te vagy a jó, és mi az ami nem fekszik annyira?

– azon a területen, ami nem megy jól, mik a konkretizált, operatív feladatok?

– mi egészíti ki jól azt, amiben te jó vagy? hogyan tudsz te magad is tanulni, fejlődni ennek az együttműködésnek köszönhetően?

2. A kontrollt könnyű túltolni

Emese úgy látja, a mikromenedzselés minden szervezeti szinten releváns probléma. 

A kollégáid akkor tudják az eszüket használni, ha megteremtik nekik ehhez a teret. Fontos kikérni a véleményüket, értékelni a munkájukat, eképpen egyengetni az útjukat. De nagyon kártékony, ha a megvalósítások mikéntjébe folyamatosan beleszólsz, kritizálsz, javítgatsz – ez gyorsan megöli a motivációt. 

Aminek az az eredménye, hogy a kollégád átáll egy „feladatmegoldó” mindsetre és teljesen tranzakcionális működésre (csak azt csinálja, amit mondasz neki), így pedig elesel a benne rejlő potenciálok kihasználásának lehetőségétől. 

3. A kettős mérce hamar megborítja a rendszert

Aki szimpatikus, annak többet megengedsz, nem feltétlenül szólsz neki azért, amiért valaki mást már figyelmeztetnél. Emberek vagyunk, a viszonyainkban van egy hullámzás, mozgástér, de vezetői pozícióban aktívan ki kell küszöbölni bizonyos emberi tényezőket, esendőségeket. Ez itt már nem fér bele.

Az elvárásaid inkonzisztenciái szétbomlasztják az együttműködést. Azonos hangot kell megütni és figyelni a saját viselkedésedre. Hasonló helyzetekben hasonlóan kell reagálnod.

Ebből logikusan következik is az újabb tipp: jó vezető úgy tudsz lenni, ha törekszel arra, hogy „jobb emberré” válj, azaz tudatosan fejleszd a soft skilljeidet, próbáld folyamatosan átlépni az árnyékod, hiszen a kommunikációs bakijaid most már konkrét üzleti kockázatokkal járhatnak.

4. A fejlesztést saját magunkon kell kezdeni

A jó vezetők önismereti munkát is végeznek, tisztában vannak a vezetői perspektívával járó hübrisz veszélyeivel, függetlenítik magukat az ego játékaitól.

Az előző két pontban a képességek szabad kibontakoztatását és a fair, egyenlő esélyeket biztosító elvárásrendszert említettük. Vezetőként ilyen közeget szeretnél magad körül, mert:

– megadja a kollégáidnak az érvényesülés lehetőségét

– pozitív, bátorító légkört teremt

– ilyen helyen több szempontból megéri dolgozni (többszintű fejlődés)

A dinamika úgy néz ki, hogy ha te beleérzel a többiek egyéni helyzeteibe, és jót akarsz nekik, nem egyszerűen erőforrásként „használod” őket, akkor ők is jobban megértik a Te céljaidat. Ezt az érzéket fejleszteni kell. 

5. A cég fejlődésének egyik fő módja a kollégák fejlődése

Ebben a közegben azért is otthon érezhetik magukat a többiek, mert érzik, hogy egyre jobbak lesznek abban, amit csinálnak, ami egyrészt jó érzés, másrészt növekszik vele a piaci értékük. 

Ezt fókuszban kell tartani a cég fejlődése során is: a következő kitűzött cél eléréséhez mit kell tennie a csapatnak egyénileg? Ne kövesd el azt a hibát, hogy egy új vezetői vagy senior pozíció kialakításakor úgy hozol be kívülről új kollégát, hogy fel sem méred a csapat kompetenciáit.

*

Le kell szögezni, hogy ha őszintén szeretnél elindulni a vezetői úton, a szervezetfejlesztést lehetetlen elkerülni, kalkulálj vele, keresd az optimális módjait, mert levágsz vele egy csomó kanyart. Természetesen létezik organikus fejlődés, de ahogyan a magánéletre is van az a mondás, hogy jobb más kárából tanulni, ugyanúgy az üzleted fejlesztésénél is felesleges belemászni azokba a kátyúkba, amik már fel vannak térképezve.

Három szempont, amit érdemes az irányítópultodon nyomon követni:

– skálázhatóság

– agilitás

– exit-stratégia

Amikor szabadúszó szakembereket, vállalkozási formákat mutatunk be ezen a blogon, akkor elkerülhetetlenül el kell magyarázni, hogy miben tudnak segíteni. A szervezetfejlesztési tanácsadók sokféle együttműködésben lehetnek a cégeddel. Van, akinél évente kétszer jelenik meg, hogy a vezető egyeztesse vele a főbb irányokat, másoknál minden nap ott van és valamit mér, vizsgál, folyamatokat bogarász, „lemegy a KPI aljára”, interjúzik. 

A tanácsadás, a rendezvények, a tapasztalatcsere más vezetőkkel, szakmai podcastek mind segíthetnek, a lényeg csak az, hogy a szervezetfejlesztést kezeld egy külön területként, amivel foglalkozni kell, mert garantáltan megtérül a befektetett energia.

Bónusz: Könyvtippek Emesétől

És persze mi másból lehetne jobban tanulni, mint könyvekből: beszélgetésünk során Emese több szakkönyvre is felhívta a figyelmet. Íme a szerzők, címek és interjúvendégünk ajánló gondolatai:

  1. Dr. Stephen R. Covey: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása – Az önfejlesztés kézikönyve  

„Nagyon fontos felismerni, hogy a cég vezetőjének személyes fejlődése nélkül a szervezet sem fog fejlődni. Ehhez ad ez a könyv egy kiváló receptet.”

  1. Simon Sinek: Kezdj a miérttel – Az inspiráló vezetés titka 

„A cég szíve-lelke maga a küldetése. Ha ebből indul ki minden, akkor a siker garantált.”

  1. Czinege Andor: A szárnyaló szervezet 

„Szakmai mentorom könyve egyedülálló módon mutatja be azt a vezetési stílust, amivel elérhető és fenntartható a flow állapot.”