Bárhonnan végezhető, jól fizető szabadúszó munkák: SEO, azaz keresőoptimalizálás

0
16
Szabaduszó munkák SEO szakember borítókép

Manapság az életünket félig — vagy extrém esetekben akár még nagyobb részben — az online világban éljük. 

Ahogy a fizikai környezetünkben az ökológiai lábnyom, úgy a digitális életterünkben a digitális lábnyom az, ami szinte mindent meghatároz — a vállalatok számára ezért létfontosságú, hogy jól láthatóak, és ami talán még fontosabb, vonzóak legyenek az online térben az ügyfeleik és munkavállalóik, és a keresőmotorok szemében is. 

Ebben a SEO szakemberek kulcsszerepet játszanak, hiszen ők azok, akik optimalizálják a weboldalak tartalmát, technikai struktúráját és linkhálózatát annak érdekében, hogy javítsák azok rangsorolását a keresők (pl.: Google) találati listáin. 

Emellett pedig a keresőoptimalizálás egy tökéletes szabadúszó munka. 

A szabadúszók olyan szakemberek, akik nem tartoznak egy adott munkaadó alá, mert főleg projektalapon, leggyakrabban távmunkában végzik el a feladataikat a különböző megbízók számára — tehát függetlenek. 

Legyen szó tehát akár a weboldalak építéséről, a grafikai dizájnolásról, a programozásról vagy éppen a vlogolásról, ezek mind-mind olyan életet tesznek lehetővé, amelyet bárhonnan, bármikor végezhetünk: csupán internetkapcsolatra és egy azt futtató eszközre van szükségünk, – ami általában egy laptop, de egyre több esetben működnek a tabletek vagy a telefonok is!

De vajon mit is csinál pontosan a SEO szakember?

A keresőoptimalizálás (SEO)

SEO keresőoptimalizálás szakértő illusztráció

A SEO, vagy más néven keresőoptimalizálás az a folyamat, amely során a weboldalakat úgy alakítják ki és töltik fel tartalommal, hogy azok jobb helyezést érjenek el a keresőmotorok (például a Google) találati listáján

A cél az, hogy több látogató érkezzen az oldalra a keresőmotorokon keresztül, ezáltal többen vásárolják meg az adott cég termékét vagy szolgáltatását, ismertebbé váljon a vállalat márkája, és mindezek miatt növekedjen a profit.

Az eredmények és a mögöttes számok pedig magukért beszélnek — és nem csupán azért, mert éppen egy számmisztika oldal példájáról van szó:

SEO statisztikai adatok

Alapvetően három nagy pillérre szokás bontani a szakmát:

  • On-Page SEO: Ez azt jelenti, hogy a weboldalon szereplő tartalmat úgy alakítják ki, hogy a Google — és természetesen a Google-t használó emberek is — szeressék és hasznosnak találják azt. A folyamat magában foglalja például, hogy a cikk vagy más jellegű tartalom rendelkezzen azokkal a kulcsszavakkal, amelyekre a potenciális látogatók valószínűleg rákeresnek a keresőmotorokban, de az is fontos, hogy a kulcsszavak természetesen illeszkedjenek a szövegkörnyezetbe — ezenkívül persze rengeteg más faktor játszik szerepet a tartalmak előrébb hozásában.
  • Technikai SEO: Ez a weboldal technikai aspektusainak optimalizálását foglalja magában annak érdekében, hogy a keresőmotorok könnyebben olvashassák és indexelhessék az oldalt. Ide tartozik az oldal betöltési sebességének javítása, a mobilbarát dizájn biztosítása, és a SEO-barát URL-ek használata.
  • Linképítés: Ez a folyamat arról szól, hogy más weboldalak milyen mennyiségben és minőségben hivatkoznak (linkelnek vissza) az adott oldalra. A minőségi visszahivatkozások segíthetik az oldal hitelességének és rangsorolásának javítását a keresőmotorok szemében. Az ilyen típusú hivatkozásokat a keresőmotorok „szavazatnak” tekintik az adott oldal tartalmának minőségére vonatkozóan.

A SEO szakember emellett nem csak kulcsszavakat és keresőoptimalizált tartalmakat generál, hanem mélyreható elemzéseket is végez, hogy megérthesse a piaci trendeket, a versenytársak tevékenységét és az ügyfelek online viselkedését. 

A keresőoptimalizálás tehát messze több annál, mint csupán technikai beavatkozások sorozata — ez egy összetett, komplex folyamat, amely a digitális jelenlét minden aspektusát érinti.

De miért olyan jó mindez szabadúszó szempontból?

SEO, mint szabadúszó munka

A keresőoptimalizálás szakma kiváló lehetőséget kínál a szabadúszóknak több okból is. 

Íme néhány, ami miatt vonzó lehet ez a pálya:

  • Rugalmasság: A SEO munka jellege lehetővé teszi, hogy otthonról vagy bármilyen távoli helyről dolgozzon az ember, amíg van internetkapcsolat. Ez a szabadúszók számára ideális, mivel ők maguk dönthetnek a munkavégzés helyéről és idejéről, ami nagyfokú rugalmasságot biztosít.
  • Folyamatos igény: Mivel a digitális tartalom és az online jelenlét egyre fontosabb szerepet tölt be a vállalkozások életében, a SEO szakértők iránti igény folyamatosan növekszik — ez pedig biztosítja a folyamatos munkalehetőségeket és projektalapú feladatokat, amelyek ideálisak a szabadúszó életstílushoz.
  • Változatos munka: A SEO szakemberek számos különböző iparágban és vállalkozásnál dolgozhatnak, ami változatosságot és izgalmas kihívásokat jelent. Minden projekt egyedi, így a munka sosem válik unalmassá.
  • Szakmai fejlődés: A SEO folyamatosan fejlődő terület, ami azt jelenti, hogy a szakembereknek rendszeresen frissíteniük kell tudásukat az új trendek és algoritmus-változások miatt. Ez lehetőséget ad a személyes és szakmai növekedésre.
  • Alacsony belépési küszöb: Míg egy asztalosnak óriási befektetést igényel az, hogy elkezdhessen munkákat vállalni, addig egy SEO szakembernek csupán egy számítógépre és internet kapcsolatra van szüksége — ráadásul utóbbinak nem kell attól félnie, hogy a sokmilliós munkaeszközök és gépek elkezdenek rozsdásodni, leamortizálódnak vagy elromlanak a hatalmas fizikai igénybevételtől.
  • Jó jövedelmi lehetőségek: A SEO szakértők általában projektalapon vagy óradíjas alapon dolgoznak, ami lehetővé teszi számukra, hogy versenyképes díjazást szabjanak meg a szolgáltatásaikért. A jól teljesítő szakértők növelhetik az áraikat, ahogy nő a tapasztalatuk és a portfóliójuk.

De vajon mennyi az annyi?

A keresőoptimalizálást végző szakemberek fizetése

A SEO szakemberek fizetése jelentősen változhat a feladatok bonyolultságától és a szaktudás mélységétől függően

Magyarországon a különböző SEO szakterületek átlagos nettó keresete a következőképpen alakul:

  • Az On-page SEO szakértők, mint például a szövegírók, akik a weboldal tartalmának optimalizálásával foglalkoznak, általában havi 200-400 ezer forint közötti nettó jövedelemre számíthatnak. Ők felelnek a kulcsszó-stratégia kialakításáért és a tartalom SEO-barát megírásáért.
  • A linképítést végző szakemberek, akik a weboldal külső hivatkozásainak növelésével foglalkoznak, általában 300-500 ezer forint közötti nettó fizetést kapnak havonta. A linképítés folyamata összetettebb, mivel magában foglalja az értékes kapcsolatok kiépítését és fenntartását más weboldalakkal — tehát kicsit hasonlít a PR-hoz.
  • A technikai SEO szakértők pedig, akik a weboldal technikai elemeinek létrehozására és optimalizálására koncentrálnak, hogy a keresőmotorok hatékonyabban indexelhessék az oldalt, gyakran 400-600 ezer forint közötti nettó fizetésre is számíthatnak egy hónapban. Ők végzik az oldal sebességének javítását, a mobilbarát megoldások bevezetését, és a keresőmotorok számára optimalizált URL struktúra kialakítását.

Ez a differenciálódás a fizetésben tükrözi a különböző feladatok összetettségét és az azokhoz szükséges technikai tudást — a magasabb jövedelmet elérő pozíciók tehát általában mélyebb technikai ismereteket és specializált készségeket igényelnek.

Összefoglalás

A home office és rugalmas munkavégzés elterjedésével, a hagyományos alkalmazotti léttel, vagy éppen a keményebbnek számító fizikai munkával szemben a freelancer élet leginkább abban más, hogy nem igényli a fizikai jelenlétünket. Nem kell bejárni egy munkahelyre, vagy éppen építkezésre, hanem onnan és akkor dolgozunk, ahol és ahonnan akarunk. Persze a munkát előbb-utóbb el kell végezni, de jóval nagyobb egyéni szabadság alakítható ki ezzel az életmóddal.

Emellett azonban rengeteg más tényező van, ami miatt a fiatalok körében sok esetben népszerűbb ez az életstílus, mint a hagyományosabb munkakörök — ahogy pedig azt fentebb láthattuk, a SEO szakma kiválóan illeszkedik a szabadúszó életformához, biztosítva: 

  • a rugalmasságot, 
  • a változatosságot,
  • és a folyamatos tanulási lehetőségeket.

Eközben pedig versenyképes jövedelemre tehet szert az ember.

Amennyiben még több szakmát ismernél meg, ami tökéletesen illeszkedik a szabadúszó életstílushoz, olvass tovább a Freelancerblogon!