KAPTÁR közösségi iroda – a második otthonod

0
702
Közösségi iroda Budapest

2016 magasságában jártam először a KAPTÁRban. Előtte nem nagyon voltam még coworking irodában, maga a fogalom is nagyon új volt számomra és freelancerségem is mindössze néhány hónappal azelőtt kezdődött, így még frissen, a szárnyaimat próbálgatva, óriási élmény volt egy olyan közösségbe bekerülni, amely azonnal befogadott és ahol az első pillanattól kezdve otthon érezhettem magam.

Jópár év kimaradt mióta anyuka lettem és évek óta nem jártam itt, ezért kicsit izgultam, milyen lesz ismét a már ismerős, de rég nem látott irodába bemenni és a KAPTÁR kezdetektől aktívan jelenlévő alapítójával, Levendel Áronnal találkozni. 

Hogy érzékeltessem a beszélgetés sikerét, annyit előljáróban elmondok, hogy olyan jót beszélgettünk Áronnal és olyan izgalmas dolgokat mesélt a KAPTÁR közösségéről, hogy a találkozónk végére bevallom, elfogott a nosztalgia, és felébredt bennem kicsit a vágy, hogy újra ide tartozhassak.

KAPTÁRlakók közössége

Áron remek beszélgetőtárs, mindenkit barátságosan fogad, de a helyet elmondása szerint a közösség éppúgy mozgatja és épti, mint a KAPTÁR elkötelezett dolgozói csapata. Mi nem csupán asztalt és irodát árulunk, hanem közösséget – mesélte még a beszélgetés elején, és ahogy jobban elmélyültünk a témában, ez számomra is egyértelmű lett. 

Inkább az emberek szelektálnak minket, mint mi az embereket – meséli Áron, mikor arról kérdezem, kiket várnak leginkább a KAPTÁRba. Az évek során úgy alakult, hogy sokan jöttek ide Pestre költöző külföldiek, hazatérő magyarok és vidékről felköltözők, akiknek még- vagy már nem volt budapesti ismerősi körük és épp ezért nagy örömmel kapcsolódtak akár az első pillanattól a KAPTÁRosokhoz. Az, hogy itt végül tényleg megtalálták a baráti körüket is, sokat elárul a közösség nyitottságáról.

A KAPTÁRt a közössége teszi azzá ami, egy második otthonná távol az otthonodtól.

A munkával ugyanis természetesen nem ér véget az irodában a társasági élet. A programok palettáját olyan izgalmas események színesítik, mint a heti egy közösségi ebéd, tematikus reggelik, csapatjátékok, bulik, borozások vagy a közös utazások és síelés. 

Közösségi ebéd a KAPTÁRban.

A KAPTÁRosok online is kapcsolódnak egymáshoz Facebookon és Slacken, de a teljes, kizárólagos digitális jelenlétet a Covid hozta meg számukra. Míg 6 hétre a vírus miatt a KAPTÁR is bezárt, Zoomon nemhogy folytatódott a közösségi élet, hanem még jobban felpörgött, mint előtte. Az iroda kreatív csapata programokat, játékokat, közösségi eseményeket tervezett az otthon ragadt tagoknak, hogy a fokozódó helyzet ellenére se érezzék magukat egyedül és ebben a nehéz helyzetben is inspiráltak maradjanak. A KAPTÁRosok így otthonról is egész nap kapcsolatban lehettek, aminek eredményeképpen tovább mélyültek a kapcsolatok és tovább épült a közösség ereje. 

A KAPTÁR Classic közösségi iroda térben ilyen egy átlagos munkanap.

A támogatásnak és sikeres kommunikációnak köszönhetően a rövid távú bérletes és próbanapos tagok is elköteleződtek, így kivételes módon, a KAPTÁR a legnagyobb kihívásokat hozó időszakban növekedni tudott.

“A KAPTÁR állatbarát hely, de valamiért mindenki csak kutyát hoz”. Ez a találó megjegyzés nem Áron sajátja, Bakonyi Péter kollégájától idézte, de annyira kedvesen jellemzi a KAPTÁR nyitott, befogadó személyiségét, hogy kár lenne nem megemlíteni. Bár 2021-ben 8 coworkelő kutyus járt az irodába, kiemelt KAPTÁR kiskedvenc még nincs, így ez a pozíció nyitott az új KAPTÁR tagok négylábú barátai számára.

Helyszín és szolgáltatások

A iroda jelenleg két egymástól stílusában eltérő, de egymást jól kiegészítő helyiségből áll. Az egyik a Révay köz 4. szám alatti KAPTÁR Classic, ahol a közösség azon tagjai érzik magukat a legjobban, akik szeretik a társaságot és a kis irodai beszélgetéseket, illetve itt találhatóak az emeleten a fix irodát bérlő cégek is, míg a másik az elsővel szemben található KAPTÁR Happening, ami a fókuszáltabb munkának ad helyet, illetve azok szoktak itt dolgozni, akiknek a személyisége vagy aktuális munkája több csendet és zavartalanabb körülményeket igényel. A FIXIE helyeket a közösség tagjai kedvük szerint használhatják akár felváltva is, így mindenki kiválaszthatja a számára szimpatikus munkaállomást és helyzetet.

KAPTÁR Happening a fókuszált munkavégzéshez.

A két helyszín nagyon központi, könnyen elérhető és napfényes, világos, hiszen mindenhonnan ablakok veszik őket körül. A sok zöld növény pedig igazán otthonos és barátságos hangulatot kölcsönöz az irodáknak.

A tárgyalók, telefonszoba, zuhanyzó és bringatároló ma már talán alapnak számít egy közösségi iroda kínálatában, de olyan pihenő galériát, mint amilyen a KAPTÁRban van, máshol még nem nagyon láttam. Az irodai asztalok és közösségi tér felett, kissé elrejtve, igazi kis babzsák paradicsom várja a hosszú munkanap közben vagy után megpihenni vágyókat.

A különleges galéria, ahol napközben megpihenhetsz.

És mi se támaszthatná még jobban alá, hogy a KAPTÁRt mennyire otthonának tekinti minden KAPTÁRlakó, mint hogy egy alkalommal az egyik tag, mikor késő este készült hazamenni és nem sikerült bezárnia a bejárati ajtót maga után, inkább ott aludt az irodában, mint hogy nyitva hagyja és kockáztassa, hogy napközbeni otthonát, a KAPTÁRt bármilyen veszélynek tegye ki.

Az iroda folyamatosan fejlődik, a KAPTÁRosok nyitottak az új ötletekre és maguk is terveznek bővítést, újításokat a közeljövőben.

A taggá válás részleteiről a KAPTÁR honlapján tájékozódhatsz. Annyit elárulok, hogy mielőtt elköteleződnél, regisztrálhatsz próbanapra, ami biztosan segít majd a döntésben, hogy neked való-e ez a szuper közösség.