Támogatás egyéni vállalkozóknak 2023-ban: 4,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatás az (újra)kezdőknek, digitalizáció fejlesztése a haladóknak

0
1360
Vállalkozás indítás pályázat

Nem árt résen lenni: hamarosan pályázati forrás és egy operatív program forrásai is elérhetőek lesznek induló és már működő egyéni vállalkozások számára! Ha semmit sem tudsz a pályázatok és a támogatások világáról, akkor érdemes elkezdened az ismerkedést. Ha van némi fogalmad róla, de jól jönne egy kis segítség az értelmezésben, akkor is jó helyen jársz. Ebben a cikkben az egyéni vállalkozások számára elérhető támogatási lehetőségeket vesézzük ki, konyhanyelven. 

A cikk elkészítéséhez a Proactive Pályázatfigyelő nyújtott szakmai segítséget. 

Kezdőknek: Vállalkozó Start II Program: segítség az induló vállalkozóknak és újrakezdőknek

Egy induló vállalkozás egyik legnagyobb kihívása, hogy a kezdeti költségeket előteremtse. Erre időről időre pályázatot ír ki az OFA Nonprofit Kft. Ennek a pályázatnak az elsődleges célja, hogy a kezdeti időszakot könnyebbé tegye friss vállalkozások számára és anyagi forrással segítse az indulást.

Úgy tűnik, hogy Magyarország kormánya az egyéni vállalkozásokkal kapcsolatos változtatások, újítások számára az augusztust jelölte ki. Tavaly ilyenkor a KATA adózáshoz nyúltak hozzá, most az augusztus az induló egyéni vállalkozások életében lehet izgalmas hónap. A Vállalkozó Start II Program regisztrációja ugyanis 2023. augusztus 1-jén nyílik meg. A korábbi gyakorlat alapján arra kell készülni, hogy a regisztráció nemcsak elkezdődik, hanem be is fejeződik 08.01-jén, hiszen a fejenként maximálisan 4,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatás összesen 1000 induló vállalkozás részére lesz elérhető (egészen pontosan 1040 vállalkozás tud regisztrálni amiből 1000 vállalkozás juthat tovább). Ennyit tud fedezni a teljes 4,5 milliárd forintos keretösszeg. Az 1000-1500 vállalkozás nem olyan magas szám, így várhatóan hamar el fog fogyni az igényelhető összeg (ekkor függesztik fel a regisztrációt), főként, hogy a feltételek ezúttal kevésbé szigorúak.

Így hát érdemes már most felkészülten várni a 2023. augusztus 1-jén megnyíló regisztrációt! Lássuk a legfontosabb tudnivalókat:

  • A támogatást 18 és 64 év közötti Magyarországi lakhellyel rendelkező magánszemélyek igényelhetik új vállalkozások indítására, főállású vállalkozóvá válásra. Ha korábban már volt vállalkozásod, de már megszüntetted (fontos, hogy a szüneteltetés nem megszüntetés), akkor is pályázhatsz.
  • Fontos kiemelni, hogy korábbi hasonló pályázatokkal ellentétben kevésbé szigorú feltételeknek kell megfelelni. Így például nemcsak egyéni vállalkozók, de társas vállalkozások (Kft., Bt.) is igényelhetik az összeget (a lényeg, hogy az igénylő nem lehet ügyvezetői pozícióban, vagy többségi tulajdonos más cégben). 
  • Ráadásul az sem kikötés, hogy a nevezőnek regisztrált álláskereső státusza legyen (ez volt a korábbi gyakorlat).

További feltételek és a pályázás menete

Az igénylőkkel szemben alapfeltétel, hogy rendelkezzenek legalább 8 általános iskolai végzettséggel, és egy üzleti tervvel alátámasztva be tudjanak mutatni egy piacképes vállalkozási ötletet (ezt egy szakmai bizottság bírálja el).

  1. Az igénylés nulladik lépése a regisztráció az ofa.hu oldalon (augusztus 1-től). 
  2. Ezt követi egy vállalkozói alapkompetenciákat mérő teszt. 
  3. Ennek a sikeres kitöltését egy személyes beszélgetés követi; a pályázók itt tudják prezentálni a vállalkozási ötletüket. 
  4. A programba kerülők részt vesznek egy 90 órás e-learning vállalkozói képzésen, és egyénenként 6 óra személyre szabott tanácsadáson. 
  5. Ha a pályázó sikerrel veszi az akadályokat; jóváhagyják az üzleti tervét, és kézhez kapja a képzési tanúsítványát, akkor a következő lépés, hogy 90 napon belül megalapítsa a vállalkozását.

És innen indul a lényeg, a támogatási összeg igénylése. Az a vállalkozó, aki minden fenti lépést elvégzett (és az 5. pont szerint megalapította a vállalkozását is), igényelheti a támogatási összeget. A pályázati felhívás alapján a folyósítás a támogatói okirat hatályba lépését követő 30 napon belül kerül folyósításra a kérelemben jelölt bankszámlára. Ez azonban nem a teljes támogatási összeg, hanem maximum a fele. 6 havi költség fizethető előzetesen első részletként, ami a 12 hónapra szóló teljes támogatási összeg 50%-a. 

Hogy mi jön ezután? A támogatási időszak 2 részből áll: 

  1. Az első 12 hónap projektidőszak vagy támogatási időszak, tulajdonképpen a támogatás összege erre az időszakra szól. Ebben a 12 hónapban a vállalkozásnak minimum nettó 1 millió Ft bevételt kell elkönyvelnie. 
  2. Ezt követően további 12 hónapra fenntartási kötelezettséget kell vállalni, ezalatt az időszak alatt tovább kell működtetni a vállalkozást (egyéni vállalkozás pedig nem is szüneteltethető).

Mire fordítható a támogatási összeg?

Akik elnyerik a támogatást, azok legfeljebb 4,5 millió forinttal gazdálkodhatnak a vállalkozás első évében, az üzleti tervükben szereplő költségekre, két fő területen:

  1. Személyi jellegű költségek (pl. önfoglalkoztatás költsége – kisadózónak az üzleti tervben 12 hónapra tervezett bevétel 60%-a)
  2. A vállalkozás indításához, működtetéséhez, fejlesztéséhez szükséges tevékenységek és beruházások költsége (ami a személyi jellegű költségek 50%-ának mértékéig tervezhetőek). 

Összefoglalva a lényeg:

Ez egy jó lehetőség induló vállalkozásoknak, de csak akkor, ha minimum 2 évig fenn tudod tartani a vállalkozást, ellenkező esetben elbukod a támogatási összeget, azaz vissza kell fizetned. 

Időben így kalkulálj: ha augusztus 1-jén regisztrálsz, onnan még néhány hónap, mire a beadandókat és a képzéseket teljesíted. Utána pályázhatsz a támogatási összegre, amit elbírálnak (ez mondhatni formaság, ha sikeresen vetted az addigi akadályokat akkor megkapod a támogatási összeget). Elbírálás után elkészítik a támogatói okiratot, majd az innen számított 30 napon belül kapod meg a támogatási összeg felét. A másik felét kb. 14 hónap múlva, a támogatási időszak (12 hónap) letelte és a záróbevallás elkészítése és elfogadása után. Ergo kb. 2023 év végén, vagy 2024 év elején indulhat a móka.

(Jelenleg még van némi bizonytalanság az EUs pénzek körül, de bízzunk abban, hogy ez hamar megoldódik. A regisztráció mindenképp el fog indulni augusztus 1-jén, mert az ilyen jellegű pályázatok kezdeti finanszírozását jellemzően kormányzati forrásokból fedezik. A legrosszabb forgatókönyv az, hogy csúszik az egész program hónapokat, akár 12-18 hónapot. Ez a legrosszabb, de nem a legvalószínűbb forgatókönyv.)

Ha nagyobb eséllyel szeretnél indulni, érdemes profikra bízni magad. A Proactive Business leveszi a terheket a válladról: az üzleti terv elkészítésében és a pályázat megírásában is számíthatsz rájuk.

Haladóknak: Digitális Megújulás Operatív Program

Egy másik sokak által várt lehetőség – és jó, ha te is tudsz róla – a Digitális Megújulás Operatív Program (DIMOP Plusz), ami 4 terület mentén tervez fejlesztéseket:

  1. Támogatja a vállalkozások digitális átállását és a hazai digitális közszolgáltatások fejlesztését (Intelligensebb Magyarország).
  2. A zöld átállás elősegítése és a hatékonyság növelése érdekében célzott informatikai beruházások valósulnak meg (Hi-tech és zöld átállás).
  3. A szélessávú hálózat fejlesztése tovább folytatódik (Magyarország csatlakoztatva).
  4. Támogatja az állampolgárok digitális kompetenciájának fejlesztését, az oktatási rendszerek digitális összekapcsolását (Digitális képzések).

A négy terület fejlesztésére összesen 763 millió forint lesz elérhető. Ennek 80%-át uniós források, 20%-át hazai társfinanszírozás fedezi majd.

A keretösszegekre hamarosan (várhatóan néhány hónapon belül) különböző felhívások lesznek elérhetőek, melyek vegyesen céloznak állami intézményeket, illetve mikro-, kis- és középvállalkozásokat, köztük az egyéni vállalkozásokat is.

Fontos megjegyezni, hogy a DIMOP más szempontból is érdekes lehet szabadúszóknak: ha digitális edukáció, tanácsadás, digitális technológiai kivitelezés területen dolgozol, akkor a pályázók akár nálad is elkölthetik majd a támogatási összeget. Ehhez nem árt képben lenned a DIMOP Plusz keretében elérhető pályázatok részleteivel és kifejezetten ezzel kapcsolatos szolgáltatást, oktatást meghirdetned, ha elindul a pályázati időszak! Nyugodtan hivatkozz a pályázatra, egészen konkrétan beleírhatod majd a termék / szolgáltatás leírásába, hogy ez a DIMOP Plusz keretében elszámolható (persze csak miután utánanéztél, hogy valóban így van-e). 

Na de térjünk rá arra, hogy freelancerként mire is pályázhatsz majd a DIMOP Plusz keretében. Az egyik kiemelt lehetőség vállalkozások részére a digitalizáció fejlesztése. Ennek keretében egyéni vállalkozások is pályázhatnak majd, várhatóan az alábbi területeken:

  • Digitális megújulás kapcsán különböző szolgáltatásokat nyújtó támogató programok;
  • kutatás-fejlesztési támogatások (kizárólag az informatikai fejlesztésekre);
  • eszközbeszerzési lehetőségek.

A tervezett területek a Magyar Közlöny 2023. évi 62. számában olvashatóak (A Kormány 1158/2023. (IV. 27 .) Korm. határozata a Digitális Megújulás Operatív Program Plusz éves fejlesztési keretének megállapításáról).

Légy résen, egész biztosan van olyan hardver, informatikai eszköz vagy szoftver ami segítségedre lehet a vállalkozásod fejlődésében. Könnyen lehet, hogy ennek a beszerzésére sikeresen fogsz tudni pályázni!

+1 opció: Leader pályázatok

Nemcsak az országos lefedettségű lehetőségekkel érdemes foglalkozni, az élelmesebb vállalkozók a területalapú pályázatokat is figyelemmel kísérik. Ezek jellemzően kisebb keretösszegű pályázatok, amiket régiónként, településenként eltérő feltételekkel lehet megpályázni. Az államkincstár keresőjében tájékozódhatsz ezekről a lehetőségekről! 

Építsd a vállalkozásod proaktívan! A Proactive Pályázatfigyelővel elsők között értesülhetsz a legfrissebb hírekről, a legjobb lehetőségekről. Személyre szabottan, a vállalkozásod típusának, méretének és céljainak figyelembe vételével kaphatsz pályázati információkat. Válaszd ki a hozzád illő pályázatfigyelési csomagot a Proap oldalán.