Mennyibe kerül egyórányi online videós tananyag? KUTATÁS

0
850
Online kurzusok

Te is tervezel valamikor saját online kurzust készíteni, vagy esetleg már van is saját online megvásárolható tréninged? Itt van egy nagy adag segítség ahhoz, hogy jól tudd belőni a kurzusod árát!

Folyamatosan bővítem a saját online kurzusaimat, és a tréningek száma is növekszik. De vajon más hogyan árazza be a saját online tréningjét? Vannak-e hasonlóságok az árazásban? Vannak-e alapszabályok, sztenderdek ezen a téren? Ezekre a kérdésekre kerestem a válaszokat, amikor elkészítettem ezt a kis kutatást, ami tartogatott pár olyan érdekes felismerést, ami számodra is hasznos lehet.

A kutatásról:

  • 9 különböző magyar vállalkozó vagy már kft formában működő szolgáltató (korábbi egyéni vállalkozók)
  • összesen 25 online megvásárolható kurzusát vettem alapul, melyek magyarul, a saját oldalukon / platformjukon érhetőek el
  • a kurzusok videós tananyagok, melyekhez alapvetően nem tartozik élő mentoring, illetve heti / havi rendszeres élő kérdezési lehetőség – tehát a tipikus megveszed, és feldolgozod a saját tempódban anyagok
  • ha egy vállalkozónál sok különböző anyag volt elérhető, akkor több különböző témájú, hosszúságú és árú tréninget is megvizsgáltam
  • ahol elérhető volt kedvezmény, ott az akciós árral számoltam, nem a normál sztenderd árral (ez több esetben 30-50%-os kedvezmény volt a vizsgált időszakban)
  • a tananyagok témáit tekintve változatos volt a felhozatal: a különböző hirdetési platformok használatától kezdve az időgazdálkodáson és az orvosi témakörön át a weboldalkészítésig sok terület érintett volt
  • a vizsgált tréningek örökzöld anyagok, tehát bármikor bárki megveheti ezeket

A tananyagok hossza

A 25 kurzus között a legrövidebb mindössze 36 perces volt, míg a leghosszabb 49 órányi videót tartalmazott.

A vizsgálat anyagok átlagos hossza majdnem 10 óra volt, viszont a medián érték mindössze 5 óra volt. E között a két érték között lehet tehát egy “átlagosan ideális” tananyagnak hosszúsága.

Nyilván nem gond, ha ettől rövidebb vagy hosszabb egy tananyag, ezzel együtt ez lehet egy ideális cél időtartam. Természetesen fontos, hogy a tudásanyag valódi értéket és tudást adjon át, tehát felesleges elnyújtani a tréninget csak azért, hogy 3 óra helyett 5 órányi legyen a videók hosszúsága.

A tananyagok árazása

A kutatás készítése során két fő szempont mentén haladtam, és mindkettő hasznosnak bizonyult.

1, Mennyibe kerül egyórányi tananyag?

Az első ilyen szempont és mérőszám az volt, hogy mennyibe kerül egyórányi tananyag. Itt ugye a számítás alapja az, hogy mennyibe kerül a teljes kurzus, és azért hány órányi tanulnivalót kapunk.

A tananyag hosszúsága és a tréning árazása között észrevehető a kapcsolat, mégpedig, hogy az 1-2 órás tananyagok órára vetített ára csak elvétve alacsonyabb, mint az 5-10 órányi anyagok ára (átlagosan 11.643 Ft / óra vs. 8.423 Ft / óra). Ezzel szemben a 20 óránál hosszabb tananyagok órára vetített ára észrevehetően alacsonyabb (3.861 Ft / óra), mint a rövid vagy átlagos hosszúságú tananyagok esetében.

A fentiek okát érdemes egy kicsit boncolgatni!

A rövidebb anyagok között többségben vannak a rövid, de tömör szakértői anyagok, és ezen vállalkozók esetében már tipikusan kialakult egy szakértői státusz, amihez párosul egy messziről is jól látható követőtábor is.

A 20 óránál hosszabb tréningek esetében ha az átlagos óradíj árral számolnánk a videók óradíját, végeredményben olyan magas áruk lenne ezeknek a tréningeknek, amire jó eséllyel már nem lenne kellő számú vevő, ezért nem éri meg ezeket az anyagokat magasabb áron adni. Ezen tréningek átlagos (ahol elérhető volt, ott akciós) eladási ára így is 132.482 Ft volt, amit az átlagos óradíjjal számolva kvázi megdupláznánk, ami egyszerűen már túl magas ár lenne.

Ráadásul az ilyen hosszú vagy hosszabb videós anyaggal rendelkező tréningeknél már ajánlott – és sokszor kvázi elvárt is – élő mentoringot vagy rendszeres élő kérdezési lehetőséget is biztosítani a tanulóknak. 

Egy egyszerű példával élve, számoljunk az átlagos tananyaggal: ha készítünk egy 6 órás videós kurzust, akkor annak az elvi átlagos ára = 6 * 8.423, azaz 50.538 Ft. Ez nyilván csak egy irány lehet, tehát nagyjából 40-60.000 Ft közötti árat célozhatunk be pusztán ez alapján. De fontos, hogy ne csak ennyi alapján árazzunk! (erről még később)

Másképp fogalmazva: 6 órányi jó és szakértői anyagért ne kérjünk el 10-15.000 Ft-ot (ezzel nagyon alulárazzuk), de ne is 100.000 Ft környékére lőjük be az árát (ez a felülárazás). 

Nyilván mindkét esetre lehet jó okunk. Most vegyük azt, hogy a 6 órás képzést csak 20.000 Ft-ért adjuk, tehát fenti logikát követve lényegében féláron adjuk a kurzust. (20.000 Ft a kurzus, 6 órányi videót adunk ezért, így 3.333 Ft-os ár / óra jön ki) Mi okunk lehet alulárazni a tréninget?

  • még nincs meg a kellő bizalom és a szakértői státusz a piacunkon, de el akarjuk kezdeni a kurzus értékesítést
  • rövid időn belül sok visszajelzést szeretnénk gyűjteni
  • egy rövid időszakra kampányt hirdetünk, és pl. Early Bird kedvezményt adunk az X napon belül – vagy az első Y darab vásárlónak
  • egy másik termékünket / szolgáltatásunkat megvásárlók kapnak kedvezményt a további termék árából (ami most ez az online kurzus)

A sort persze még lehetne folytatni, ez csak néhány példa.

2, Mennyire olcsó a tréning egy tanácsadáshoz képest?

A második vizsgált szempont az volt, hogy hogyan viszonyul az online kurzus ára az adott szakember tanácsadói óradíjához. Az összehasonlíthatóság kedvéért itt azt néztem meg, hogy a tanácsadási díjhoz hogyan viszonyul egy órányi videós tananyag ára ugyanannál a szolgáltatónál.

Tanácsadás egyébként nem volt mindenhol elérhető, vagy nem volt publikus az ára, így csak azon tréningeknél vizsgáltam ezt, ahol ez az információ rendelkezésre állt. (13 darab kurzus)

Itt egységesebb lett az eredmény: a tanácsadói óradíj 24,2%-a volt átlagosan az egy órányi videós tudásanyagnak az ára. A medián érték pedig 21.8% volt, tehát sokkal kisebb a szórás. Ez azt is jelenti, hogy ez egy erősebb bázis, azaz jobb kiindulópont lehet a saját online kurzusunk árazásánál, mint az előző pontban taglalt szempont. Érdemes lehet tehát 20-25% közé belőni ezt az arányt.

Egy egyszerű példával élve, számoljunk 25%-al: ha a tanácsadói óradíj 10.000 Ft, akkor a videós kurzus egy órára vetített díja 2.500 Ft, tehát pl. egy két órás online kurzus ára 5.000 Ft lehet ugyanennél a szolgáltató vállalkozónál.

Mellékletek, bónuszok

A vizsgált tréningek esetében szinte mindhez járt valamilyen letölthető segédlet, bónusz tananyag, vagy valami egyéb extra, mint például egy zárt csoportba való belépési lehetőség, ahol írásban lehet kérdezni a trénertől. A legtöbb esetben kiemelték a visszafizetési garanciát, de ezek az opciók és lehetőségek nem befolyásolták érdemben az árakat.

Úgy is fogalmazhatunk: ezek ma már alapok. Alapvető elvárás, hogy kapjunk valami pluszt az oktatótól akár pénzvisszafizetési garancia, akár letölthető segédlet, vagy valami kis bónusz tananyag formájában.

Szóval hogyan is árazzunk?

Fontos megjegyezni, hogy a fenti információk és adatok csak erős sarokpontok lehetnek az árazásban! Rengeteg egyéb szempont befolyásolja egy-egy tananyag lehetséges árát és értékét – és azt, hogy a potenciális célcsoport mit hajlandó kifizetni azért a tudásnanyagért!

Azt is fontos tudatosítani, hogy egy online kurzus árazása attól is függ, hogy mi a cél vele: például az adott 1-2 órás tananyag csak egy csali termék egy sokkal nagyobb, komplexebb és természetesen drágább szolgáltatáshoz?

Mennyi tudást, mennyi értéket adunk át az adott anyagban, vagy hogy milyen nagy problémáját oldja meg a tudásanyag a célcsoportnak? A sort még hosszan lehetne sorolni.

Az sem mindegy, hogy bár én ebben a kutatásban az egyik pontban a tanácsadói óradíjhoz viszonyítottam az online kurzus árát, de ha a tanácsadói óradíj nincs jól kiszámolva, akkor máris más lesz ezeknek az aránya, és így elcsúszhat a kurzus árazása is.

Az online kurzus árazásánál további szempontok lehetnek még (a teljesség igénye nélkül):

  • saját weboldalon / platformon érhető el a tréning, vagy valamilyen nagy oktatási felületen – amik hol több, hol kevesebb jutalékot vesznek le az eladási árból
  • mennyire nagy problémáját oldja meg a tréning a célközönségünknek
  • mennyire trendi a téma, és a közeljövőben mennyi növekedési potenciál van benne
  • az esetleges versenytársaknál milyen tréningek, milyen struktúrában és milyen minőségben érhetőek el, na és mennyiért
  • mennyire profi az anyagunk, azaz pl. csak egy házilag is elkészíthető hangalámondásos prezentációról van szó, vagy egy profi stúdióban készített, gondosan szerkesztett anyagról
  • az adott tréning hol helyezkedik el a termékpiramisunkban, és mi a célunk vele? Csak csali termék, vagy belépő termék, ez a fő termékünk vagy csak egy kiegészítő termék egy másik szolgáltatáshoz?
  • a kiírt “sztenderd” felüllőtt árból rendszeresen adunk kedvezményeket például kuponokkal
  • mennyire érdekes és értékes – például csak ritkán elérhető – bónuszokkal egészítjük ki a tréning ajánlatot

Már biztosan rájöttél, hogy nem elég csak a fenti kutatásban kiemelt két fő szempont alapján meghatározni az árat – ezzel együtt ezek valóban jó sarokpontok, és a helyes irányba terelhetnek minket, ha nagyon nem tudjuk, hogy merre induljunk el az online tréningünk árazásban.

Azt javaslom, hogy először azt nézd meg, hogy a tanácsadói óradíjad 20-25%-ával számolva a tréninged anyagának óradíjára milyen ár jönne ki, és az mennyire lehet jó akár a célcsoportodnak, akár saját magadnak mennyire lehet komfortos. 

Tehát ha például 15.000 Ft-os óradíjad / tanácsadói díjad, és egy 2,5 órás online kurzust készítesz, akkor:

  • 15.000 Ft-os óradíj * 0,25 (a jelen kutatásból származó arány) = 3.750 Ft-ba kerülhet egy órányi tananyag a tréningedben
  • ez a 3.750 Ft * a 2,5 órányi tananyaggal = 9.375 Ft

Ebben az esetben nyilván célszerű felfelé kerekíteni, hogy 9.900 Ft vagy 9.990 Ft legyen a tréning ára.

Miért jó ez az árazási metodika?

Azért, mert így mindenki a saját tanácsadói óradíjához mérten árazza be az online kurzusát is. Így aki még kezdő, és alacsonyabb óradíjon dolgozik, annak a kurzusa sem lesz túlárazott. Aki pedig már elért egy magas szintre, több és értékesebb tapasztalata van, annak a ez a tudás és érték megjelenik az online kurzus árazásában is, és biztosan nem fogja alulárazni a tréninget.

Ha érdekesnek és hasznosnak találtad ezt a kis kutatást és összefoglalót, akkor iratkozz fel a hírlevélre a szabaduszoszuletik.hu oldalon, ahol további hasznos tartalmakat osztok meg a szabadúszóknak szóló árazási technikákról, illetve kövesd be a Szabadúszó Születik Podcastet a kedvenc podcast lejátszódon!

Ha pedig jól jönne egy kis segítség akár az online kurzusod, akár más szolgáltatásod árazásához, akkor a szabaduszoszuletik.hu oldalon keresztül foglalhatsz egy konzultációs időpontot.