Útmutató és kalkuláció (ex)KATA-s szabadúszóknak az átalányadózáshoz

1
695
Átalányadózás

Ne pánikolj, inkább számolj velünk! Tiszta szerencse, hogy az utóbbi időben alapos felkészítést kaptunk mindannyian a váratlan helyzetek kezelésére. Itt az újabb szuper lehetőség, hogy megeddzük az alkalmazkodó képességünket! A Proactive Bookkeeping segítségével készítettünk egy útmutatót kifejezetten freelancereknek, ami segít jobban átlátni, hogy milyen adózási opciókkal kalkulálhatsz, ha továbbra is egyéni vállalkozóként úszol szabadon.

Fontos! Az útmutató és a hozzá tartozó kalkuláció 25 év fölötti, áfakörön kívüli (AAM – alanyi adómentes), főállású egyéni vállalkozó, évi átlag 4-12 millió forint bevétellel rendelkező, szellemi területen szolgáltatást nyújtó szabadúszó szakembereknek készült. Egyszóval klasszik freelancereknek (NEM mellékállású vállalkozó, diák vagy nyugdíjas), akiknek nincs sok elszámolható költségük, és egyszerre több ügyfélnek, főként B2B dolgoznak. 

Kezdjük az alapoknál: van-e bármi esély rá, hogy KATA-s maradjak?

Igen, de kevés. A KATA adózási forma marad, csak alaposan átalakul. A legfrissebb információk szerint 2022. szeptember 1-től csak magánszemélynek számlázhat majd az, aki a KATA adózási formát választja, cégnek vagy akár másik egyéni vállalkozónak nem. Ha az ügyfélköröd jelentős része eddig is magánszemély volt (pl. Life és karrier coach vagy párkapcsolati tanácsadó), akkor tiszta sor, érdemes még a KATA-ban maradnod. 

Ha KATA-s egyéni vállalkozók a fő megrendelőid, akkor sem kell azonnal pánikolni. Ha a többségük az átalányadózást választja (erről később szó lesz), akkor előfordulhat, hogy az is megfelel nekik, ha nem az egyéni vállalkozásuknak, hanem mint magánszemélynek számlázol. Ez még szürke zóna, de például üzleti tanácsadóként érdemes lehet utána járni a dolognak.

Ha főleg B2B, azaz céges ügyfeleid vannak, akkor az átalányadózás vagy a vállalkozói jövedelem szerinti adózás jöhet szóba. Járj utána nyugodtan, de nagy valószínűséggel neked is az átalányadózás lesz az ésszerű választás, így most erről írunk bővebben. (A cégalapításra most nem térünk ki, a cikk azoknak íródott, akik továbbra is egyéni vállalkozóként szeretnének tevékenykedni.)

Mit kell tudni az átalányadózásról?

Az átalányadózást cégek nem, de egyéni vállalkozók (továbbá mezőgazdasági őstermelők és magánszemélyek is) választhatják. Tény, hogy egy fokkal bonyolultabb, mint a KATA adózás, de nem átláthatatlan. Viszont jóval több adminisztrációval és odafigyeléssel jár, ha eddig nem volt, most érdemes megfontolni, hogy legyen könyvelőd.

A legfontosabb különbség, hogy az átalányadózás esetén különválik a bevétel és a jövedelem: a bevétel az, ami a számládra érkezik (vagy megkapod készpénzben), a jövedelem ami után adózol (adóalap). Illetve nem havi fix összegű adót kell fizetni, hanem az adott havi jövedelem adott százalékát, háromféle adó és járulék formájában. Ezek terhére többféle kedvezmény vehető igénybe, illetve egy adómentes adóalap összeghatár is bonyolítja, de a nap végén szépíti a képet.

A bevételből a jövedelem a törvény által, egyes tevékenységek szerint különböző százalékban meghatározott költséghányad (költségátalány) levonásával állapítható meg. Ez a hányad különböző tevékenységeknél eltérő mértékű lehet, alapszabályként 40 százalékos, de bizonyos feltételek fennállása esetén jóval magasabb arányú is lehet. Szabadúszóként nagy valószínűséggel rád is a 40%-os költséghányad fog vonatkozni (kivéve pl. a fotósokat, ahol 80% a költségátalány). Azaz a jövedelmed, ami után adózol, az adott havi bevételed 60%-a lesz.

Ebben az adózási formában sem kell számlákat gyűjtened, a 40%-os költséghányadot nem kell igazolnod és változtatni sem tudod. Ez fixen ennyi, forever (vagy ameddig a törvényalkotó másképp nem rendelkezik).

Átalányadózás esetén a megállapított jövedelemből 15% személyi jövedelemadót (SZJA), 13% szociális hozzájárulási adót (SzocHo) és 18,5% társadalombiztosítási járulék alapot (TBjár) kell fizetni. Így a havi adó akár minden hónapban más és más összeg lehet az aktuális havi bevételtől függően!

A minimálbér vagy garantált bérminimum összege után kell adót és járulékot fizetni azokban a hónapokban, amikor nem éri el a bevételből számított jövedelem a minimálbért, és akkor is, ha egyáltalán nem volt bevétel az adott hónapban.

Azt, hogy az adott tevékenység végzéséhez kell-e képesítés és minimálbért vagy garantált bérminimumot kell-e adóalapnak tekinteni, minden szakmánál egy-egy kormányrendelet határozza meg. Ezen a linken megtalálhatók a képesítéshez kötött tevékenységekre vonatkozó kormányrendeletek. Ami a listában nincs benne, ahhoz nem kell képesítés, így a minimálbérrel számolhatsz.

A trükkje, vagy inkább a szépsége ennek az adózási formának, hogy éves szinten azért van még egy pozitív csavar benne: 2022. január 1-től adómentes adóalap összeghatár került bevezetésre, ami az éves minimálbér fele, 2022-es minimálbérrel számolva 200.000×12/2 = 1.200.000 Ft. Azaz 200.000 forintos minimálbér esetén 1.200.000 Ft jövedelem, azaz 40% költséghányaddal számolva 2.000.000 Ft bevétel adómentes, “csak”  járulékokat (SzocHo, Tbjár) kell fizetni, SZJA-t nem. Mennyi az annyi? Kalkuláció klasszik freelancereknek.

Na de nézzük a MATEKOT. Első körben a havi számítást, de ez csak amolyan felvezetés, a lényeg ezután jön!

Havi 500.000 Ft-os bevételnél így néz ki az átalányadózás:

Bevétel: 500.000 Ft

Jövedelem (40%-os költséghányad esetén): 300.000 Ft

SZJA (15%): 45.000 Ft

SzocHo (13%): 39.000 Ft

TBjár (18,5%): 55.500 Ft

Összes fizetendő adó és járulék: 139.500 Ft (a bevétel 27,9%-a)

Igénybe vehető kedvezmények: 

A bevezetőben körülírt freelancer profil alapján csak a családi adókedvezmény jöhet szóba, ami 1 gyerek után 10.000 Ft, 2 gyerek után havonta 40.000 Ft (ha a házastárs nem veszi igénybe). 

Éves MATEK – a teljes kalkulációt excelben éves és havi bontásban itt találod.

Fontos kiegészítések:

  • A kalkuláció nem tartalmazza az iparűzési adót (HIPA), ennek mértéke az átalányadó alapjának 120%-ára számolt 2% évente (önkormányzatonként eltérő kedvezmények vehetőek igénybe).
  • A 2022. január 1-jével életbe lépett módosításokkal a 25 év alatti fiatalok adóalap mentességet élveznek, amit átalányadózás esetén is igénybe tudnak venni.  
  • A mellékállású átalányadózó teljes adó és járulékmentességet élvez az éves minimálbér összegének feléig. Azonban főállású egyéni vállalkozóként a minimálbér/garantált bérminimum szerint tb-járulékot és szociális hozzájárulási adót is meg kell fizetni az adómentességi feltétel esetén is.

A Proactive Bookkeeping ingyenes konzultációt kínál minden leendő ügyfelének! Ha itt az ideje, hogy könyvelőhöz fordulj, akkor ezt a lehetőséget nem érdemes kihagyni. Ezen a linken tudsz bővebben tájékozódni arról, hogy a Proab mentorált könyvelés szolgáltatása hogyan és miben különbözik egy hagyományos, hétköznapi könyvelői kapcsolattól.

1 hozzászólás

Hozzászólások lezárva.