Könyvelés 2.0: webes applikáció és korszerű adatvizualizáció

0
906
Könyvelő a jövőből

Vállalkozó vagy, és te is szereted a praktikus megoldásokat, amik segítenek a gyorsabb és egyszerűbb ügyintézésben? Az emberek jó részének a könyvelés bonyolult, nehezen átlátható, „nem szeretem” feladat. De ennek nem muszáj így lennie. Tudd meg, milyen technikai újítások gyűrűztek be a könyvelés világába és ismerd meg a Proab webes applikációját, ami számodra is egyszerűbbé teszi a könyvelési feladatok átlátását.

Könyvelés mesterséges intelligenciával?

Akármelyik iparágról is legyen szó, a 2023-ban magasabb fokozatra kapcsoló mesterséges intelligencia kikerülhetetlen témának számít.

Az AI alapú technológiát már most is rengeteg helyen használják bizonyos munkafolyamatok támogatására, de ezek jellemzően olyan adminisztratív jellegű feladatok, amit egyébként is ki lehet szervezni. A mesterséges intelligencia még nem alkalmas arra, hogy egy az egyben kiváltsa az emberi munkavégzést. A mostani trendek fényében azonban valószínű, hogy ahogyan tovább fejlődik a technológia, a jövőben egyre több és több terhet tud majd levenni a munkavállalók válláról.

Így a könyvelők is jó eséllyel számíthatnak rá, hogy jövőben az AI technológiával karöltve kell dolgozniuk, és a szakma fókusza az emberi tudást és kreativitást igénylő területek felé fog eltolódni. 

“A könyvelés átalakulhat egy szolgáltatás alapú tevékenységgé, aminek a középpontjában a stratégiai tervezés és a személyes tanácsadások állnak.” – mondja Mórász Márton, a Proactive Bookkeeping ügyvezetője.

Ez várható Magyarországon a könyvelés terén

Fenntartások helyett érdemes kiaknázandó lehetőségként kezelni az újításokat.  A Magyar Könyvelők Országos Szövetségének 2021-es nagy könyvelési felmérése alapján ugyanis a szakmában tevékenykedők közel negyede tervezi életkorából fakadóan pár éven belül abbahagyni a munkát, miközben nincs elegendő szakmai utánpótlás. Viszont a technológiai fejlesztésekkel megtámogatva talán kiküszöbölhetők – a már előre borítékolható – szakemberhiányból fakadó problémák.

Könyvelési applikáció közvetlenül a felhasználóknak

Ha a felhasználókat segítő könyvelő applikációk után kutatunk, akkor a várttal ellentétben nem válogathatunk tengernyi lehetőségből. Mindössze néhány tétel szerepel a listán. Az egyik ezek közül az innovatív Proab alkalmazás. Nézzük, mire használható, és mit érdemes tudni róla:

A hosszú évek tapasztalatára épülő, önerőből fejlesztett applikáció legfontosabb vonása, hogy felülvizsgálja a korábbi rossz szakmai berögződéseket. A funkciók kialakításánál a tervezők elemezték azokat a jellemző szituációkat, amikor egy könyvelő kapcsolatba kerülhet egy vállalkozással, és átgondolták, hogy a meglévő sémák helyett hogyan lehetne hatékonyabban kezelni ezeket a helyzeteket.

Ebből született meg az applikáció, ami gyakorlatilag egy olyan ügyfélportál, ami nemcsak az adatok megjelenítéséhez használható, hanem a könyvelési szolgáltatásban kritikus ügyintézési pontok is könnyebben kezelhetőek általa. Minden, a vállalkozás szempontjából fontos könyvelési anyag egy helyen található meg.

Az applikáció átláthatóbbá teszi például a leadott könyvelési anyagok nyomon követését. Egy transzparens felületet nyújt, ahol a könyvelő és a vállalkozó is pontosan tudja, hogy mit hol kell keresnie.

Az elektronikus számlák automatikusan beimportálhatóak az alkalmazásba, emellett feltölthetőek a nyugtatömbök adatai (az eredetit meg kell őrizni!), papír alapú számlák, folyószámla kivonatok, stb. 

A feltöltött csatolmányok alapján könnyedén visszakereshetőek a legfontosabb adatok (pl.: számlasorszám, számla típusa, kelte). Kezelhetők a különböző folyószámla kivonatok (pl. Transferwise, Akcenta, Széchenyi Kártya). És naprakészen látszódik a feltöltött számlák státusza (le van-e már könyvelve, vagy van-e olyan hiányzó számla, amit még le kell adni).

Az applikáció arra is megoldást nyújt, ha valaki több vállalkozásban érdekelt: egy fiókból több vállalkozás adatai is elérhetőek, kezelhetőek, így azonos felületen, azonos struktúrában követhetjük nyomon a vállalkozások pénzügyi, könyvelési és adóügyi adatainak alakulását. 

Könyvelési adatok vizuális megjelenítése

Könyvelés kapcsán az adatvizualizációról legtöbben a számlázó rendszerekre asszociálnak. Ezek természetesen hasznosak, ugyanakkor nem a ténylegesen könyvelő által könyvelt adatokat mutatják. Így, ha valaki csak ezekre támaszkodik, az félreértésekhez és rossz üzleti döntésekhez vezethet.

A Proab felületén azonnal látható, hogy mi a vállalkozás aktuális állása: hónapról hónapra meg lehet nézni, hogy milyen bevételek és kiadások voltak, mennyi most az üzleti eredmény, hogy áll a KATA keret, adóegyenlegek (iparűzési adó, NAV egyenleg), az alanyi adómentes keret vagy az Áfa-egyenleg. Láthatóak az anyagi eszközök (tárgyi eszköznyilvántartás), a személyi jellegű ráfordítások vagy az eszközök értékcsökkenése.

Előre lehet kalkulálni az iparűzési adóalap várható egyenlegével, a várható éves bevétellel, kiadással és eredménnyel. Ez a következőképp áll össze: az aktuális eredményhez hozzáadják a hiányzó napokra az átlagot, a havi átlagot, az így prognosztizált eredmény egy jó kiindulási pontot adhat a későbbi tervezéshez. 

Egy könyvelési, adózási szempontból fontos keretösszeghez közelítve automatikus értesítést kapnak a felhasználók (50-75-95 és 100%-nál is vannak értesítések). De a legfontosabb adózási változásokról is érkezik tájékoztatás.

Jól nyomon követhető ügyintézés, nyugodtabb ügyfél

Az átláthatóbb kommunikációs csatornának köszönhetően a könyvelő és vállalkozó közötti félreértések is kiküszöbölhetőek. Az ügyintézési rendszerben ugyanis pontos időbélyegekkel látszik az, hogy mikor küldte be az ügyfél a kérdését, történt-e az ügyben előrelépés és pontosan mikor érkezett válasz a könyvelőtől. Így az ügyfél megnyugszik, mert tudja, hogy mi zajlik. A könyvelő és ügyfél kapcsolatban legtöbbször nem az a baj, hogy várnia kell, a probléma a bizonytalanság, ha nem tudjuk, hogy mi történik.

A cikk a Proactive Bookkeeping támogatásával készült. Ha szakértői segítségre van szükséged a könyvelésed rendbe tételéhez, vagy könyvelőt váltanál, jelentkezz az olvasóinknak nyújtott díj és kötelezettségmentes konzultációra a Proab-nál!