#orsiontour | Digitális nomád kalandok |  4.rész | Delhi hercege

0
466
digitális nomád kal

Volt már olyan érzésed, hogy valamin nagyon, de nagyon szeretnél változtatni? Hogy olyan jó lenne mindent hátrahagyni és venni egy csak oda repjegyet, bárhová? Néhány hete fogtam magam, bedobozoltam az életem, bepakoltam a bőröndbe és vettem egy repülőjegyet Indiába, csak oda. Szia, Orsi vagyok, ha érdekel a történetem, tarts velem az utazásaimon!

4. rész

Ma péntek van, ez az ashram hivatalos szabadnapja. Ez annyit jelent, hogy elhagyhatjuk az ashram területét. 4 évvel ezelőtt minden nap ki lehetett menni egy órácskára két tevékenység között, de állítólag pár hónapja egy ashram látogató belefulladt a szomszédos tóba, így megszüntették ezt a kiváltságot.

Ma tehát kiléptünk a kapun az osztrák lánnyal és az indiai cellatársammal, hogy igyunk egy jó kókuszlevet Arjun-nál, a földön gubbasztó árusnál, aki már 4 éve is itt volt, illetve igyunk egy chai-t a közeli trafikban. Épp Arjun kókusz bárjában iszogattunk, amikor a fejünk felett megjelent a borítóképen látható úriember és felettébb szórakoztató stílusban tudtunkra adott egy-két lényeges információt magáról. 

Delhiből jött a már említett Panchakarma tisztítókúrára. Nem mellesleg alig pár hete volt Budapesten, hogy utánajárjon, hogyan tudna ott egy ismerősével letelepedni, hogy megnyissák a már Angliában és az USA-ban egyébként dübörgő étteremláncuk újabb tagját. 

Ami a sztoriban nekem leginkább izgalmas, az az, hogy az étteremlánc alappillére két indiai étel, amiből az egyik a kedvencem és épp tegnap meséltem róla az indiai cellatársamnak. Ez a kaja egy lencse étel, abszolút favorit, minden évben szilveszterkor elkészítem, és még anyukám is evett belőle: DAL MAKHANI. 

Hát amint ezt meghallottam, egyből jelentkeztem munkára. Pár hónapon belül meg akarnak nyitni, a társa pedig annak a csókának a leszármazottja, aki feltalálta a Butter Chicken-t (Vajas Csirke), és a Dal Makhanit. Google mondja, ő Kundan Lal Gujral.

Hihetetlen. Amúgy a kedves fiatalembert azért neveztem el hercegnek, mert fentről dirigált és mondta, mi mindent akar megvenni Arjun-tól. Előtte viszont mindent megkóstoltatott velem (banán chips, mogyoró), hogy nincs-e benne só, mert a kúra miatt az épp tiltólistán van nála. Ezen felül értetlenkedve kérdezte, az ashram miért nem biztosít vizes palackot és egyébként is miért nincs itt valamiféle tárlatvezetés, hogy megmutassák neki, mi merre hány méter. Egyem a szívét. 

Mindennapok az ashramban

Az ashram lét nagyon puritán. Képzelj el valami nagyon egyszerűt, na ez annál is egyszerűbb. Bár többféle szállás közül lehet választani, így mehetsz magán szobába is, a legtöbbünk a sokágyas tömegszálláson van. Külön a nők, külön a férfiak, még ha a pároddal jöttél is. A tömegszállás kétágyas fakkokra van osztva kis falakkal, így van kvázi egy külön bejáratú szobatársad. Én egy Bangalore-i lánnyal vagyok együtt. Minden berendezés, minden épület, minden tárgy nagyon minimál, néhol több éves kosz, de ez senkit nem zavar, engem sem. Valahogy hozzátartozik India bájához ashramostól, mindenestől. Beköltözéskor kapsz egy szúnyoghálót, egy párnát és két vékony lepedőt. Mondjuk takarózni nem igazán kell a meleg miatt, este is simán van 25 fok.

A fürdési körülmények is nagyon egyszerűek. Az megvan, amikor kiskorodban anyukád a lavórba vagy minikádba rakott és locsolgatta a hátad és a mellkasod vízzel? 

Na nekem pont ilyen élmény az itteni mosakodás. Végy egy nagy vödröt, töltsd meg vízzel és egy kis kancsóval öntözgesd magad. Nagyon sok ázsiai országban divat ez a stílus, mosakodtam már így Malajziában, Thaiföldön és Indonéziában is.

A kaja is mérhetetlenül lecsupaszított, kb. 4-5 féle ételt variálnak, ami mind fűszerektől mentes, gyomorkímélő, emésztést segítő vegetáriánus étel. Egészséges étrend ide vagy oda, nagyon függ minden attól, a te szervezeted hogyan működik. Így én például rohadtul nem tudom megemészteni az itteni vastag barna rizst, felpuffaszt, az utóbbi napokban már csak módjával eszem belőle.

A meleget egész jól bírom, mármint jóga óra közben, pedig emlékszem, pár éve mennyit szenvedtem itt a bádogtető alatt. Most valahogy megszoktam, vagy jobban van a testem, így jobban tűri a hőséget. Napról napra jobban megy a dolog, de hajlékonynak még mindig nem nevezhetem magam. 

Ps: Ma reggel már jártam az ayurvédikus doktornál konzultáción. Holnap reggel 7:30-ra kell visszamennem és éhgyomorra meginnom valami személyre szabott löttyöt. A további részletekről majd akkor, ha már konkrétan történt is valami.

Tarts velem ezen az utazáson, ezen a linken eléred a korábbi és a friss beszámolókat!