#orsiontour | Digitális nomád kalandok |  5.rész | Panchakarma ayurvédikus tisztítókúra

0
394
Digitális nomád kalandok Panchakarma ayurvédikus tisztítókúra

Volt már olyan érzésed, hogy valamin nagyon, de nagyon szeretnél változtatni? Hogy olyan jó lenne mindent hátrahagyni és venni egy csak oda repjegyet, bárhová? Néhány hete fogtam magam, bedobozoltam az életem, bepakoltam a bőröndbe és vettem egy repülőjegyet Indiába, csak oda. Szia, Orsi vagyok, ha érdekel a történetem, tarts velem az utazásaimon!

5. rész

Panchakarma – ayurvédikus tisztítókúra

Amit elöljáróban érdemes tudni a Panchakarmáról, az pár mondatban összefoglalható: maga a kúra több ezer éves múltra tekint vissza és holisztikus szemléletű, vagyis hatással van a testre, a lélekre és az elmére is. A tisztítás három fázisban történik, ennek tartok én a legelején:

Első 1-9 nap: Előkészítés, amikor is olajos és gyógynövényes masszázsokkal fellazítják a testben felgyülemlett toxikus lerakódásokat, és az emésztőszervek felé terelik a salakanyagot.

Következő 5-7 nap: Kiválasztási és ürítési szakasz, amikor elérik, hogy a toxikus lerakódás távozzon a szervezetből. Ennek többféle módszere van. Egyéni alkattól és problémától függ, kinek melyiket javasolják. A módszerek között szerepel hánytatás, gyógynövényes beöntés, gyógyolajivás, és orrba cseppentés is. Egyik jobban hangzik, mint a másik. 

Utolsó szakasz: tápanyagbevitel. Itt nem tudom, mi fog történni a vegetáriánus és ayurvédikus ételek összeállításán kívül, de nemsokára erre is fény derül majd. 

Panchakarma – első nap

Reggel és délután egy személyre szabott, egyedileg kutyult gyógynövényes löttyöt kellett meginni. A reggeli adagot még csak-csak lehajtottam, de a délutánival már meggyűlt a bajom. Sokkal keserűbbnek érzékeltem, mint reggel. 

Minden nap van egy kezelés. Nekem az első napon egy olyan masszázs volt, ahol az egész testemet a talpamtól a fejem búbjáig végigdörzsölték valamilyen gyógynövény őrleményből készült porral. A nő olyan alapos munkát végzett, hogy alig maradt rajtam bőr. 

A smirglizés után a masszőr kis festő pemzlivel lesöpörte rólam a finom port, és szó szerint bedugott egy gőzkalodába, ahol 15 percet töltöttem. Ezt körülbelül a következőképp lehet elképzelni: egy közepes méretű szétnyitható hordóba kellett beülnöm, amit úgy zártak rám, hogy csak a fejem lógott ki. Szinte az ájulás kerülgetett. Sosem bírtam a szaunát, csak kis adagokban, az itteni 32 fokban meg eszembe sem jutott volna ilyen ötlet. 

Amíg bent aszalódtam, alaposan szemügyre vettem a dolgokat és észrevettem, hogy a gőzt egy kemping rezsón hevülő konyhai kuktában állítják elő, ezt vezetik egy vékony slagon keresztül a kalodáig. India a legleleményesebb és legfurább ország, ahova valaha betettem a lábam, imádom. A gőzölgés után 3 órán keresztül nem zuhanyozhattam, időt adva így a gyógynövénynek, hogy kifejtse áldásos hatását.

Igazából ez a kis semmiség annyira kivette belőlem az erőt, hogy nem is voltam jógaórán, (amit amúgy sem javasolnak ilyenkor). Sőt, délután bealudtam vagy két órára, alig bírtam észhez térni.

Holnap ugyanezt a kört tolom, és talán még a harmadik napon is.

Panchakarma – második nap

A második napon reggel 8-ra kellett mennem az első napi deles kezdés helyett. Ez jobb is volt így.

Bár élveztem a bőrradíros részt, és csak a gőzkabinnál rogytam meg, második nap már a smirgli is rossz volt, mert iszonyatosan kiszárítja a bőrt és egész végig vakarózhatnékom volt. Mintha csak ezernyi hangya futkosott volna a bőröm alatt. Próbáltam ellazulni a kezelés alatt, másra koncentrálni, akár még élvezni is, hogy sima lesz a bőröm, de őszintén szólva az egész egy kínszenvedés volt.

Ehhez hozzájött még az ayurvédikus masszázs szexepilje; az ágy, ami inkább asztal, azon belül is a biliárd változat. Na ezen az asztalon relaxálni elég nehéz, viszont annál viccesebb tud lenni, amikor például olajos masszázst kapsz (pár éve már próbáltam), és csúszkálsz az asztalon, mint egy partra vetett hal. 

A dörzsi után jött a gőz, nagyon rosszul lettem. A tizenharmadik perc végére, ki is jöttem, minden erő kiszállt belőlem. A masszőr törölgetett meg, mint valami kisbabát.

Amúgy végig pucér vagy. 

Ebéd után sikerült elcsípnem a doktort, vittem neki az összes vérvételi leletem, elmeséltem mindent a hirtelen jött pajzsmirigy problémámról és a november óta bénácska jobb szememről. Azt mondta, holnaptól nem kell gőzben ülnöm. Na ezért már megérte..még vár rám egy nap pormasszázs, aztán új kezelés jön, olajos masszázs és valszeg ghee (tisztított indiai vaj) ivás, nyam-nyam. Holnap reggel csinálnak egy gyors TSH vértesztet, biztos, ami tuti.

Egyébként rákérdeztem, és az autoimmun betegségek az ayurvédikus tanok szerint a szervezetben felgyülemlett túl sok tűz (Pitta) elemnek tulajdoníthatóak, azt kell csökkenteni, egyensúlyba hozni. Mélyebben nem megyek bele, ez egy 5 kötetes enciklopédiát megtölthetne, akit érdekel, olvasgasson az ayurvédáról, nagyon érdekes tudomány.

Full moon puja

A napjaim szerencsére nem csak a Panchakarmáról szólnak, az ashram mindig tartogat meglepetést. Este például egy vallási szertartáson vettünk részt itt bent, az ashram területén, egy gyönyörű rituálén a telihold jegyében. 

A délután leple alatt színes porból mandala ábrát rajzoltak a padlóra, amit eldíszítettek virágokkal, gyertyákkal, és füzérekkel. Egy vendég pap imádságokat mormolt és virágokat dobált felajánlásként a mandala közepére állított oltár köré. Mi a teremben hosszú sorokban ültünk és kántáltunk. 

Nekünk is raktak ki banánlevélen virágokat és piros port. Mécsesek voltak előttünk, és egy adott ponton mi is elhajigáltuk a rózsaszín virágokat, ezt egyesek szinte transzban, én viszont a kúra okozta migrénnel. 

A ceremónia végén sorba álltunk és áldást kaptunk a homlokunkra festett pötty és vonal szimbólumával.

Remélem, ettől jobban megy majd a holnapi panchakarma. 

Ps: amúgy elképesztő, hogy az ember azt gondolná, hogy egy ashramban a fű sem rezzen, de annyi minden történik nap mint nap, hogy nem győzök jegyzetelni. 

Tarts velem az utazáson, ezen a linken eléred a korábbi és a friss beszámolókat!