#orsiontour | Digitális nomád kalandok |  6.rész | Folytatódik a Panchakarma ayurvédikus tisztítókúra

0
536
Folytatótdik a Panchakarma az ayurvédikus tisztítókúra OrsionTour

Volt már olyan érzésed, hogy valamin nagyon, de nagyon szeretnél változtatni? Hogy olyan jó lenne mindent hátrahagyni és venni egy csak oda repjegyet, bárhová? Néhány hete fogtam magam, bedobozoltam az életem, bepakoltam a bőröndbe és vettem egy repülőjegyet Indiába, csak oda. Szia, Orsi vagyok, ha érdekel a történetem, tarts velem az utazásaimon!

6. rész

A Panchakarma harmadik és negyedik napja

Beindultak az események Panchakarma fronton. A harmadik nap hajmeresztően hasonlított a másodikhoz, annyi különbséggel, hogy végre nem dugtak gőzkalodába. Majd belecsaphattam a negyedik napba, ami igazán eseménydúsra sikerült. 

Már előző délután tudtam, hogy nagyjából mire számíthatok majd, mert minden nap van személyes konzultáció a dokival, aki megkérdezi, hogyan érzem magam, és a kezelések után és állapottól függően javasolja a következő napok lépéseit. Szóval az egész eléggé naprakész.

Tőlem tegnap reggel vettek vért, hogy csekkolják, hogy áll a TSH pajzsmirigy értékem. Mára a doki új kezeléseket írt elő, így a pormasszázst végre felváltotta az olajos masszázs, aminek baromira örültem. Annak már kevésbé, hogy ezzel egyidejűleg azt is előírta, hogy a borzasztóan keserű napi lötty után minden reggel  hajtsak le egy kis felmelegített folyékony indiai tisztított vajat (ghee) is. 

A vajivás még nem is borzasztott el annyira, mint az, – amit a dörzsöltebb panchakarmásoktól hallottam, –  hogyha ghee-t iszol, akkor aznap extra szigorú diétára tesznek. Ez kvázi rizslevest jelent, de én inkább főzőlében ázó főtt rizsnek nevezném.

A vérvételi eredményem nagyon jó lett, ami azért különösen örömteli, mert sokkal jobb az ashramba költözés előtti vérvételhez képest. Márpedig azóta a gyógyszeradagomon nem változtattam, tehát a jóga és a kúra úgy tűnik, hogy megteszi áldásos hatását. 

Ezzel a jó hírrel szinte repültem a kezelőszoba felé. Elképesztően relaxáló olajos masszázsban volt részem, ami azzal zárult, hogy az ágy fölött lógó edényből 10 percen keresztül  meleg olajat csepegtettetek a homlokomra (Shirodhara). Mennyei volt.

A ghee-t is simán lehörpintettem, nem is volt olyan borzasztó, szerintem jobb, mint a rántott disznósajt… A rizslevesről viszont nyilatkozni se tudok. Próbáltam minél többet enni belőle, hogy ne legyek 1 óra múlva éhes (a mellé adott lencse még segített is picit), de mindenki el tudja képzelni, mekkora kulináris élvezetet jelentett. Holnap ugyanez a sztori vár rám. És rátok is. 

5-9. nap: ismerkedés a ghee (olvasztott vaj) áldásos hatásaival

Az 5. napon 50 ml olvasztott vajat kellett letolnom, a hatodikon 60-at. A doki azt mondta, hogy addig kell ghee-t innom és rizslevest ennem, amíg a bél hasmenéssel nem jelzi a tisztulást. Sosem gondoltam, hogy valaha hasmenésért fogok imádkozni.

A 6-8-ik nap még mindig a ghee-ivásról szólt, minden egyes nappal egyre nagyobb adagokat kaptam. A végére már 80 ml-t kellett legyűrnöm. Meggyűlt vele a bajom rendesen. Az első napokban még vagánykodtam, és a szimpla undoron túl nem sok mindent éreztem, és hát persze hogy wc-re se kellett mennem. 

Így aztán maradt minden nap a ghee és a nyomorult rizsleves. Tegnap reggel aztán átütő sikert értem el: reggeltől kezdve émelyegtem, a 80 ml vaj után pedig folyton telítettség érzet és hányinger kerülgetett. Egész nap ghee-t böfögtem fel (bocsika) és legnagyobb örömömre a toalettre is ellátogattam, 4x. 

Ennek az átütő eredménynek hála mára levettek a vajivásról, és hivatalosan is kinyilvánították, hogy a testem megtelt ghee-vel, készen állok a purgatóriumra. El lehet képzelni a fejemet a szó hallatán.

Purgation: egy nap agresszív tisztulás. Reggel 10-kor át kell vánszorognom a rendelőbe, és ott éhgyomorra meginnom valami állítólag még az olvasztott vajnál is undorítóbb gyógynövényes olajat. Majd délig nem szabad inni még vizet sem. 

12 és 14 óra között aztán 10 percenként le kell hajtani egy-egy pohár vizet. Mások elmondása alapján közben 5 percenként szaladok majd klotyóra. Dolgom végeztével 2-kor mehetek enni. Napi menü: rizsleves…viszont legalább valami upgradelt változat paprikaporral és gyömbérrel ízesítve, ami állítólag egész finom. Ha ízlik majd, megosztom a receptet. 

Bár a leírtak borzasztóan hangzanak, és amúgy borzasztóak is, de összességében jól vagyok, és jól bírom. Csak rohadt fáradt vagyok. Ezt viszont könnyedén megoldom azzal, hogy szinte naphosszat fekszem, olvasok, vagy megnézem a Dirty Dancing-et és a Don’t Worry Darling-ot egymás után háromszor (ezek vannak fent a gépemen).

Tegnap este összevakartam magam, mert 7-kor kisétáltunk a közeli faluba, hogy megnézzük, miből is áll egy Templom Fesztivál itt a Dél-Indiai Kerala tartományban. Erről külön posztban számolok be, mert leesett tőle az állam, és 3 mondatban nem lehet összefoglalni a látottakat. 

Na mentem purgálni.

Jön a purgatórium

Az újdonsült rizsleves nem rossz vagy csak nagyon éhes voltam. Volt benne 5 kiló gyömbér, paradicsom, só, bors. 

Ami viszont a rizsleves előtt történt, abban nem volt köszönet. Íme a program:

10 óra – éhgyomorra lehajtani 60 ml gyógynövényes ricinusolajat (még 6 órával később is öklendeztem tőle).

10-12 óra között türelmes várakozás, hogy a ricinus dolgozzon. Nem alhatsz, nem ehetsz, nem ihatsz, nem zuhanyozhatsz. Fontosak a szabályok. 

12-14 óra – 10 percenként meginni egy pohárka meleg vizet. Ehhez a cukik biztosítottak egy kanna forralt vizet. Mivel 5 nap alatt 3 kilót ledobtam, nem volt sok erőm elcipelni a kannát az ashram másik felébe. Kedves barát segített.

Erről a röpke két óráról csak annyit, hogy minden egyes bögre után spuri volt. Viszont tuti, hogy még a levegő is kijött a bélrendszeremből. Alapos munka. 

14 óra – el sem hittem, hogy végre mehetek enni. Szinte szárnyaltam az étkezőbe, hogy magamhoz vegyem a rizslevest. Aprókat kanalazva körülbelül 40 perc alatt nyakaltam be.

Azóta újra itt pihegek az ágyban, este 6-kor ehetek újra belőle. Holnap pedig visszatérek a rendes kosztra! (Na nem ám sült krumplira, hamburgerre és az otthon megszokott egészségtelen vackokra gondolok, azok legfeljebb az álmaimban jönnek elő..).

Holnap újabb vérvétel következik, és kiderül, hogy hány nap múlva szabadulhatok. 

A holnapi kaját már megrendeltem az univerzumtól: valami kis csicseriborsós curry, dosa és kókusz mártogatós. Szerintem díszbe öltözök majd. 

Tarts velem az utazáson, ezen a linken eléred a korábbi és a friss beszámolókat!