A legjobb módszerek évértékelésre és évtervezésre

0
100
A legjobb módszerek évértékelésre és évtervezésre

Beszámoló a Freelancerblog Tuesday Talks elnevezésű havi meetup sorozatának 2019 decemberi állomásáról.

Minden vállalkozás lelke az üzleti terv, a következő időszak megtervezése és a tervek nyomonkövetése. Sok freelancer ezt kiterjeszti az élete egészére, személyes és magánéleti céljaira is. A folyamat egyik jellemző eleme a következő naptári év megtervezése, amire az évvégi ünnepi időszak lehetőséget is ad. A decemberi meetupon három vérprofi tervezővel beszélgettünk.

Papp Gábor, a közismert Pitch blog SEO és tartalommarketing-szakértője egy igazi lifehacker, az élet számtalan területén alkalmaz apró trükköket, fogásokat. Az évtervezést év végén végzi el, és január 1-jén posztolja a blogra. Így a nyilvánosság erejét használja a saját motiválására: minél kevésbé sikerül az év úgy, ahogy tervezte, annál cikibb lesz a következő tervezés során beszámolni róla. Az évtervezésnek ugyanis az elmúlt év értékelése az alapja, hiszen abból lehet reális terveket szőni.

Mint minden eszközben, amivel dolgozik, az egyszerűségre törekszik. A tervezésnek négy pillére van: szakmai kihívás / munka (a kettő ugyanis nem ugyanaz a kategória) / magánélet, család / sport és egészség.

Ahogy Gábor fogalmaz, “Ez a négy elem szükséges ahhoz, hogy folyamatosan jól érezzem magam.” – és valóban, ha ez a négy terület nagyjából oké az életünkben, annak elegendő okot kell adnia az elégedettségre. A tervezés során Gábor minden területen bizonyos meghatározott és konkrét minimumok elérésére törekszik. Ezek kipipálásával biztosítható a haladás érzése, és egyszerű a nyomonkövetés.

Legyen egyszerű, betartható és megvalósítható.

A FreelancerBlog meetupjai komoly szakmai előadásoknak is beillenek, csak jobb a hangulat, a végén “diákok és tanárok” közösen beszélgetnek az elhangzottakról, ötletekről, projektekről (és mindig van könyvjutalom is). Az előadók mintha összedolgoztak volna: Gábor bevezetése tökéletes elméleti, tervezésfilozófiai alapozó volt, ami után a többiek konkrét eszközöket mutattak be, amelyekre mindenki építhet.

P. Tóth András az online programozósuli, a Codeberry sorsát egyengeti, a számtalan nyelven kiadott Yearcompass nevű évtervezőjét pedig évről évre milliós nagyságrendben töltik le. András a Láthatatlan Egyetem szervezésében vállalt részt diákkorában. A diákok itt soft skilleket, személyes pénzügyi ismereteket, stresszkezelést és hasonló hasznos tudásokat szerezhetnek meg, és András ide készült egy előadással egy kérdéssor alapú évtervező módszerről is. Az esemény meghirdetésekor rengeteg olyan visszajelzést kapott, hogy “nem tudok menni, de küldd el a kérdéseket!”. A gond csak az volt, hogy András ezt műhelygyakorlatnak szánta, helyben haladva előre a kérdések megfogalmazásával – vagyis nem voltak még kérdések ekkor, úgyhogy neki állt kidolgozni őket: ebből fejlődött ki a mai Yearcompass.

Danyi “Stipi” István nem volt elégedett saját egyetemi teljesítményével. A sikertelenséget megunva kijelölt magának egy egészen extrém mennyiségű kredit teljesítését a következő félévben, azzal az ösztönzővel, hogy ha akár csak eggyel kevesebbet teljesít, otthagyja a sulit. Amikor sikerült megugrania a különleges kihívást, elkezdte kutatni az időmenedzsmentet – amelynek technikáival először éppen a Láthatatlan Egyetemen ismerkedett meg. A Timentor módszertan 3 részre bontott visionnel indít, ezek a munka, a magánélet és az önfejlesztés frontjai. István a víziókhoz célokat rendel, a célok határidőket kapnak és feladatokra bontja őket, a feladatok megvalósítására időterv készül. (Stipi egyik nagy célja a TEDx-es előadás volt. Sikeresen teljesült, itt lehet megtekinteni.)

András az évtervezés kapcsán megosztotta, hogy az ünnepekkor kiváló program a feleségével kettesben végignézni az év során készült fotókat, és tételesen sorra venni, hogy mi történt konkrétan az elmúlt évben, és ezt le is jegyzetelik. Ez egy „jól körülhatárolható, de nehezen leírható” érzést eredményez, ami általában abszolút hiányzik a hétköznapokból:

Egy átlagos kedd este nem állsz neki lelkendezni arról, hogy mennyi minden történt az előző héten.

A műveletnek persze vannak gyakorlati vonatkozásai is, hiszen számtalan ötletet ad ahhoz, hogy mi történjen a következő évben, “összeáll az álom, és a végén ebből esnek ki a projektek”.

Általános, visszatérő motívum volt a beszélgetés során, hogy a leggyengébb terv teljesítése is többet ér, mint a legkomplexebb stratégia, aminek a megvalósítása félbemarad. Bátran vegyünk igénybe segítséget, ugyanis sokkal egyszerűbb motivációt gyűjteni egy terv megvalósításához, ha nem csak saját magunknak kell elszámolni vele, hanem másoknak is. Ennek sokféle módja van, Papp Gábor a “társadalmi bűntudat” miatt is osztja meg az éves terveit nyilvánosan, a blogposzt formájában. Egy hasonló módszere, hogy egy ismerősével egymást ellenőrzik és számoltatják el, például aki nem kel fel és kezd el dolgozni egy adott időpillanatban, és jelentkezik be a másiknál, az fizeti az ebédet. A tervek megvalósításához egy másik javaslata az, hogy olyan embert kell keresni, aki csak 1-2 lépéssel jár előttünk az adott területen, mert ő tud segíteni abban, hogy mi is eljussunk oda, nem az, aki már évtizedek óta sikeres benne.

István már az út legelején, az egyetemi félév teljesítésekor azt csinálta, hogy a tárgyaihoz “tanulóköröket” alapított, konkrétan meghívott pár embert együtt tanulásra, és nem rejtette véka alá, hogy ezt azért is teszi, mert segítségre van szüksége a motivációja fenntartásához. Ezek a körök sokáig kitartottak, és évekre meghatározó kapcsolatok is létrejöttek így. 

Mint minden meetupon, most is kisorsoltunk három könyvet, ezek voltak:

  1. Egy egyedi, környezetbarát Évtervező füzet, mellyel természetesen P. Tóth András lepte meg a közönséget.
  2. Danyi István ajánlása Robin Sharma: Hajnali 5 óra Klub.
  3. Papp Gábor kedvence Mark Manson: A lesz*rom rafinált művészete, melyről ebben a cikkben bővebben olvashatsz.

A kérdés-válasz szakaszban is elhangzottak érdekességek, például egy tuti megoldás arra, hogy hogyan lehet eldönteni, hogy mit tervezzen az ember, hogy a számtalan ötlet, vágy, elképzelés katyvaszából (ez egy szakkifejezés ebben az esetben) hogyan lehet kijelölni az igazi célt… de ezt most itt nem áruljuk el… Viszont biztosan elhangzik majd a januári évtervezős workshopunkon:

Jól jönne még néhány tanács és profi tervezői segítség? Akkor tervezd velünk az évet 2020. január 22-én délután a havi Workshop Wednesdays-en! Ezen a workshopon szakértői segítséget kapsz a terved finomhangolásához, inspiráló közeget az ötleteid kidolgozásához és tippekkel, tanácsokkal látunk el ahhoz, hogy képessé válj a megvalósítására is. Mert a tökéletes terv mit sem ér, ha semmi sem valósul meg belőle.