A legjobb önfejlesztő könyvek top 5 listája

0
196
A legjobb önfejlesztő könyvek top 5 listája

Az önfejlesztés mára gigantikus iparággá nőtt. Számtalan szolgáltató van a piacon, rengeteg tartalom, esemény, könyv, blog, videó és sok egyéb formátum. De itt is érdemes körültekintően választanunk. Egyes köteteket ugyan több tízmilliós nagyságrendben adtak el, de a legtöbb embernek mégsem segítenek. Most a klasszikusok közül 5 könyvet választottam ki, amit érdemes elolvasnod, ha szeretnél elmélyülni az önfejlesztés világában, vagy csak egy kis motivációt szerezni.

1. Gondolkodj és gazdagodj

Gondolkodj és gazdagodj

Ez az egyik leghíresebb és legnagyobb példányszámban eladott önfejlesztő könyv. 100 milliónál is többet adtak el belőle, és ez a trend azóta is tartós, pedig már majdnem 100 éve írták, egészen pontosan 1937-ben.
Leginkább belső értékeket, önismeretet és az élethez való hozzáállást tanítja. Kevésbé a gyakorlatias tanácsokra fókuszál. Cserébe viszont megmutatja, hogyan gazdagodhatunk meg a szó minden értelmében.

Amazon link: https://amzn.to/2GSBc9C

2. A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása

Napoleon Hill könyvéhez nagyon hasonló önfejlesztő könyv, amely leginkább az emberi jellemzők és értékek elsajátításáról szól, és nem a “Hogyan gazdagodj meg gyorsan” sallangról. Azt kutatják benne, hogy mik a sikeres emberek közös jellemvonásai. Kevésbé az egészség és a boldogság eléréséről szól, leginkább a sikerhez vezető utat próbálja leegyszerűsíteni és közelebb hozni.

Amazon link: https://amzn.to/2MWM3Dl

3. Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket

Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket

Amennyiben egy könyvnek a legrosszabb címért díjat kellene osztanunk, nyugodt szívvel adhatnánk oda Dale Carnegie remekművének. Merthogy teljesen más, mint a címe – és ez az egyik legsikeresebb és leghasznosabb könyvvé teszi a világon. A majdnem 100 éves könyv rendkívül olvasmányosan mutatja be, hogyan kell úgy viselkedni, amivel egyrészről jót teszünk embertársunknak, másrészről viszont közelebb is kerülünk a céljainkhoz.
Ez a könyv nemcsak, hogy nagyon hasznos, de megmutatja azt is, hogy nem muszáj mindennek unalmasnak lennie, ami hasznos. Nagyon jó és szemléltető történeteken keresztül mutatja be a fontos alapelveket, és elég gyakorlatiasan ahhoz, hogy akár még ma el lehessen kezdeni őket alkalmazni.

Amazon link: https://amzn.to/2Kl6JTI

4. A lesz*rom rafinált művészete

A lesz*rom rafinált művészete

Ez a könyv – ahogy a címe is sugallja – más megközelítésben mutatja be a dolgokat, mint a legtöbb önfejlesztő olvasmány. Önmagában már a stílusa is kitűnik a többi közül, mert a szerzője, Mark Manson szabadszájúan, olykor akár káromkodva mutatja meg, hogy mi a baj a legtöbb önfejlesztő könyvvel, és mi az, ami miatt ezek nem működnek. Azonban nem csak a stílusa más, az egész mondanivalója egy kicsit más oldalról fogja meg a boldogság témát, és nagyon gyakorlatias tanácsokkal igazít útba, megmutatva, hogy nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy jó életet élj. Ő sem volt az, sőt…

Amazon link: https://amzn.to/2GWByvL

5. Éld az életed

Éld az életed

Ez a könyv spirituális oldalról fogja meg az önfejlesztés témakörét. A magyar címe picit félrevezető lehet, mert angolul a “You Can Heal Your Life” névvel jelent meg a könyv. A mentális gátak és akadályok felismerésének és megszüntetésének a módját mutatja be, és főleg a boldogságot keresi benne. Rengeteg eladott példánnyal büszkélkedhet a szerző, Louise L. Hay – közel 40 millió könyv talált gazdára a megjelenése óta.

Amazon link: https://amzn.to/2YUEoLS

Összegzés

Az önfejlesztő könyvek esetében nagyon könnyű olyanba belenyúlni, ami nemhogy nem segít, de még akár árthat is. Mivel nem egy egzakt tudományról van szó, ezért szinte bárki publikálhat róla, azt hirdetve, hogy ő bizony megtalálta a boldogság szent-grálját. Ez részben kikerülhető, ha az ember olyan könyveket választ, amik bizonyítottan működnek (akár kutatások által), és nagyon sok vásárlói ajánlást kap olyan kommentekkel, hogy a könyv megváltoztatta az életüket.

Az önfejlesztés persze nem csak általános értelemben jelenhet meg, hanem egy adott szakterületre is fókuszálhatunk. Ha például valaki online marketinggel, szövegírással foglalkozik, akkor több olyan könyvet is lehet találni a hazai és nemzetközi piacon, amelyekből rengeteget lehet tanulni. A legjobb online marketinges könyvekről itt tudsz bővebben olvasni.