Újgenerációs munkahelyek – ilyenek lesznek a jövő coworking irodái

0
99
A jövő coworking irodái

A modern irodabútorok svéd beszállítójaként ismert Kinnarps folyamatosan a munkahelyek jövőjét kutatja, és a téma iránt érdeklődőket együttgondolkodásra invitálja. Nemrégiben a KREA Design Iskolával működtek együtt, amelynek keretében belsőépítész hallgatók tervezték meg a jövő coworking irodáit. 

A hallgatók feladata az volt, hogy valós szituációkban, azaz valóban létező épületrészek igazi alaprajzait felhasználva modellezzék a tér coworking-célú felhasználását. A célcsoport meghatározása is a versenykiírás része volt, olyan bérlőkre kellett optimalizálni a teret, akiknek a tevékenysége hasonló a Kreán megszerezhető szaktudásokhoz.

Vagyis az volt a cél, hogy belsőépítészek, grafikusok, fotós-videós szakértők és hasonló kreatívok érezzék jól magukat itt elsősorban. 

Érdekes kiindulópont egy coworking irodafejlesztési projekt során előre meghatározni a szakmai célcsoportokat – a valóságban erre nem láttunk még konkrét és kifejezett példát. Talán jobb organikusan meghagyni a sorsnak, hogy kiderüljön, kik fogják benépesíteni az új teret, és a közösség fejlődésével együtt alakítani az iroda funkcióit. Mindenesetre, ahogy látni fogjuk, a bemutatott pályaművek valóban felveszik bármelyik létező budapesti coworking irodával a versenyt, legalábbis kinézetre és koncepcionálisan.

Szintén a kiíró határozta meg azt, hogy négy funkcionális térnek mindenképpen szerepelnie kell a leadott tervekben.

  • Az első a “hall”, ami egy bejárati fogadótér, kávézó-étterem és megbeszélésekre használható hibrid terület.
  • A második a rendezvényterem, ahol meetupokra és kisebb konferenciákra is sor kerülhet.
  • A harmadik a munkatér, asztalokkal és tárgyalókkal, legalább 50 férőhellyel.
  • A negyedik pedig egy speciális terület ahol “műhelyek”, különlegesebb munkavégzésre alkalmas terek vannak.

Mindezt egy fiktív, fix alaprajzon kellett elhelyezni, mintha egy valódi ingatlanfejlesztés kihasználása lenne a projekt.

A kép forrása: Baltic Beat

A diákcsapatok a szűkös határidők ellenére is elismerésre méltó alapossággal vágtak neki a coworking felfedezésének. Ezen a dián az interjúkból idéznek, amelyeket a tervezést előkészítő kutatás során készítettek.

Freelancerként érdekes volt hallani, hogy a diákok milyen jól levették a coworking lényegét – sokszor jobban, mint amit néha valódi coworking helyek üzemeltetőitől látunk. Jó volt például azt a gondolatot visszahallani, amit a KAPTÁR vezetője Levendel Áron a “hardver és a szoftver” metaforájával jellemzett a vele készített interjúnkban, vagyis hogy a közösségmenedzsment, a szolgáltatások ugyanolyan fontosak, mint az épített tér és az infrastruktúra. Az egyik prezentációban külön “concierge” fogadja az érkezőket és a visszajelzések, igények alapján alakítja a szolgáltatások szerkezetét. Az általános koncepciókat például ilyen mood diákkal mutatták be:

A kép forrása: CreativZ

Az “1+1=3” pontosan arra utal, hogy a tér, mint kontextus van jelen a kreatív munkavégző számára, és ennek a közegnek a tulajdonságai egészen konkrét hatással vannak a projektre, mintegy harmadik személyként, ha a megbízó-megbízott viszonyt vagy egy kollaboratív projektet veszünk példának.

Egy másik jó meglátás a spontán kollaboráció lehetőségeinek megteremtésére helyezett fókusz, kifejezetten keresték, hogyan lehet térrendezéssel elősegíteni azt, hogy a coworking irodában tartózkodó bérlők könnyen egymásra találjanak és meg tudják hívni egymást a projektjeikbe.

A kép forrása: CreativZ

Az alábbi dia a színsémák tervezését és az alaprajz funkcionális beosztását is megmutatja, hangulatfotók formájában:

A kép forrása: CreativZ

A pályázatok színvonalában nem volt érdemi különbség, rendkívül közel álltak egymáshoz. A Baltic Beat az északias letisztultságot és organikusságot vette célba, a CreativZ pedig konkrét természeti hangulatokat idézett meg a négy különböző funkcióval bíró terekben. Az OffiCyber diáit nézve az volt az érzésünk, mintha bekerültünk volna egy szoftver belsejébe, ami jó összhangban van a remote életérzéssel, hiszen mindannyian digitális hálózatok csomópontjaiként veszünk részt a munka mai világában.

A kép forrása: OffiCyber

Elég bátor gondolat az, hogy “a közösség akkor működik jól, ha mindenki jól érzi magát egyénileg” – bár ilyen egyszerű lenne ezt elérni, mindenesetre coworking filozófiának nem rossz az, hogy az egyéni igényekre maximálisan odafigyelve lehetőséget nyújtunk a bérlők számára, hogy kedvük és energiájuk legyen egymás felé is nyitni. A rossz hangulatú munkahelyekről menekül az ember, amint leteszi a ceruzát, de egy optimalizált munkahelyről nem akarsz hazamenni, hiszen jobb, mintha otthon lennél… ahogy ezt mondjuk a Google vagy a Prezi erőfeszítéseiből már ismerhetjük.

A kép forrása: OffiCyber – előadóterem a virtuális valóságból

A pályázat győztese végül az OffiCyber csapata lett, akik a zsűritagok voksait a jól átgondolt funkciókkal, a futurisztikus, de egységes és letisztult terekkel, valamint szakmai felkészültségükkel nyerték el.

A pályázatról szóló beszámolónk második részében a győztes csapat és a szakmai zsűri predikcióival ismerkedhetünk meg, lesznek benne váratlan fordulatok…