Miért éri meg közösségi irodában dolgozni?

0
166

Már hosszú ideje a budapesti KAPTÁR Közösségi Irodában viszem az ügymenetemet, és egyszerűen imádom. Az emberek, akikkel itt megismerkedtem, mind egyedülállóak a saját területükön. Számos tanácsot és sok figyelmet kaptam tőlük, ami nagyban hozzájárult a fejlődésemhez freelancerként és emberként egyaránt. Azóta számos budapesti közösségi irodában jártam, mind egy picit más, mind egy picit egyedi, akárcsak mi emberek. De ahogy egyre több a hazai coworking hely, úgy egyre több a lehetőséged Neked is, hogy megtaláld a hozzád leginkább passzoló munkakörnyezetet. Csak ajánlani tudom, hogy ha nem is a hét minden napján, de alkalmanként közösségi irodába szervezd a munkaóráid egy részét. Lássuk, miért vagyok ennyire lelkes:

Kezdő freelancereknek kötelező!

Az egyik legfontosabb személyes tapasztalatom, hogy egy igazi támogató környezet, szakmai- szellemi háttér jár minden közösségi irodához, ami hatalmas lökést tud adni a kezdő vállalkozónak. Az emberek itt jellemzően optimisták és életvidámak, sokan közülük a saját ötletükön, álmaik megvalósításán dolgoznak, így kifejezetten inspiráló olyan emberekkel társalogni, akik ilyen életigenlő, pozitív módon állnak a különböző kezdeményezésekhez. Szakmai tanácsokkal és ötletekkel is ellátnak egy kávé mellett, ami engem például hozzásegített, hogy ma olyan projekteken dolgozzam, amiket igazán kedvelek.

A közösség

A napi rutin számítógépes munkavégzés rengeteg esetben gyakorlatilag a világ bármelyik pontján történhet, mert nem meghatározó a hely, csak a munka pontossága és a munkavégző hatékonysága. Ez az az alapvetés, ami elindította a digitális freelancer világ kialakulását. A munkavállalók egyre többre értékelik saját maguk hatékonyságát és munkaidejük egyéni beoszthatóságát, mint azt a biztonságot, amit egy 9-5-ig tartó hagyományos munkahely képes nyújtani.

Többségük azonban magányos munkavégzővé válik, megrendelői elvárásokat teljesítve: miközben idejük 100%-át a lehető legoptimálisabban hasznosítják, munkájukat a maximumra pörgetik, képesek nyakig elmerülni egy-egy projektben, ezzel párhuzamosan azt tapasztalják, mintha a végletekig elmagányosodnának. Egyszer csak elkezd hiányozni az iroda nyüzsgése, a valós kapcsolatok, valamiféle inspiráló közeg. Az ember már csak így van összerakva. Mindenképpen társas lény, így a világháló végtelen lehetőségei közepette mégis hiányzik neki az offline közösség.

A közösség talán a legmeghatározóbb eleme minden coworking irodának, noha sokan úgy gondolhatják, ez egy kissé banálisan hangzik. A jó közösségi iroda ugyanis nem csupán elrendezésével és felszereltségével segíti a vállalkozók napi munkáját, de számos rendezvénynek otthont ad, közös étkezési lehetőségek, játékok, workshopok és egyéb megmozdulások zajlanak benne, amelyeken részt vehetünk, ismerősöket szerezhetünk, adott esetben segítséget és inspirációt kaphatunk másoktól, és ugyanígy mi is segíthetünk vagy inspirálhatunk másokat.

Kapcsolatok

Mindez hozzásegít, hogy ne egyedül dolgozzunk a mindennapokban, hanem egy olyan munkakörnyezetben, ahol teljesen függetlenül, szabad időbeosztásban a saját projektünk feladatait végezhetjük, de ezzel párhuzamosan napi kapcsolatban lehetünk hasonló érdeklődési körű emberekkel, vállalkozókkal. Ez alapját képezheti egy kiváló kapcsolati háló létrehozásának, ami akár későbbi projekteknél is hasznosítható. Ráadásul a megrendelők sokkal szívesebben kérik egy olyan freelancer segítségét, akit már közösségi irodából ismernek, háttere, referenciái vannak, mint akit csak az interneten találnak meg. A közösségi iroda adta kapcsolati háló emellett lehetővé teszi, hogy az új kapcsolatokra szert téve nagyobb eséllyel találjunk új munkákat, vagy akár egy adott projektre egész csapatot legyünk képesek összeállítani, hiszen

a legmegfelelőbb helyen keresgéljük a legalkalmasabb embereket,

akiknek gondolkodása, munka-, sőt életstílusa is hasonló lehet, így nagy valószínűséggel jól tudunk majd együtt dolgozni.  Ezenkívül akár új barátokra is szert tehetünk itt a világ minden tájáról, ami szintén nem utolsó szempont.

Tudáscsere

A világutazó digitális nomádok előszeretettel dolgoznak közösségi irodákban, így egy közösségi iroda összetétele általánosságban vegyes. Jórészt az adott ország szabadúszói találhatók meg benne, de mindig találkozhatunk utazókkal, nomádokkal, bloggerekkel, vloggerekkel, akikkel ismerkedhetünk és tudást cserélhetünk. Ez roppant hasznos lehetősége a közösségi irodáknak. Ha például egy új grafikán dolgozom és tudom, hogy az irodában rajtam kívül még 4-5 grafikus jelen van, akkor kikérhetem a véleményüket, ami végül egy sokkal jobb színvonalú, átgondoltabb végeredményhez vezet.

Az iroda

Hogy miért éri meg közösségi irodában dolgozni – úgy hiszem – a fentiek alapján már nagyjából körvonalazódik mindenki számára. Ezenkívül persze még számos igen hasznos szempont létezik: például amíg az irodában vagy, addig sem azon gondolkodsz, hogy el kellene mosogatnod otthon, vagy talán már nekiállhatnál porszívózni, ráadásul kénytelen vagy normális emberi ruhákat magadra húzni, hiszen nyilvános helyen tartózkodsz, így nem mászkálhatsz egész nap pizsamában. Az irodában nemcsak rend van, de tárgyalók is vannak, ahol akár vendéget vagy ügyfelet fogadhatsz a napnak bármely szakában.

Az iroda tehát ad egyfajta koncentrációs lehetőséget már azzal, ahogy be van rendezve.

A nyugalom, az internet, a kávé és az asztal ahol éppen napi teendőnket végezzük, keretet biztosít, és segít elmélyedni. Mert egy közösségi irodában elsősorban a munkájára figyel az ott dolgozó, hiszen körülötte megannyi különböző ember szintén a munkáját végzi, ez pedig megadja a kellő fegyelmet és a maximális odafigyelés lehetőségét.

Ezek után már csak az a kérdés maradt: ha a fentiekért külön-külön kellene fizetnünk, ha beáraznánk a közösség nyújtotta előnyöket, az így kapott inspirációt, a kapcsolati hálónk bővülését, ha beszámítanánk a külföldi ismerősön keresztül az utazásaink során szerzett kedvezményeket és a színvonalas iroda környezetben folytatott tárgyalás miatt szerzett ügyfél új megbízását, akkor vajon érdemes alkalmanként kicsengetni napi 3-4000 Ft-ot egy közösségi irodának?