Partner in crime – szakmai kihívások megoldása coaching támogatással

0
130
Szakmai kihívások megoldása coachinggal

Szeretnéd fejleszteni magad a karrieredben, vagy épp van egy szakmai témád, kihívásod, amit megdolgoznál valakivel, de nem tudod, hogy kihez fordulj? Coach, mentor, tanácsadó, pszichológus, és még sorolhatnánk, szinte minden bokorból előugrik egy segítő szakember, de mikor, kit érdemes választanod? Mi is az a business coaching pontosan és mire lehet jó vállalkozóként?  Ha ezek a kérdések számodra is ismerősek, akkor ez a cikk neked szól.

Talán szabadúszóként a munkád során a Te életedben is volt már legalább egyszer egy olyan pillanat, amikor örültél volna, ha a családodon kívül valaki ott terem melletted, akivel át tudod beszélni a fejedben éppen összekuszálódó gondolatokat. Eljön az a pont, amikor például el kell döntened, hogy ott hagyd a biztos állásod és inkább a saját lábadra állj, vagy már meghoztad ezt a döntést, de szeretnél tovább fejlődni a karrieredben, vagy épp úgy érzed, hogy valahogy semmi sem jön össze és elvesztetted a motivációd, vagy csak simán szeretnél profi segítséggel dolgozni a terveiden megvalósulásán. Bármi is legyen a te szakmai kérdésed, a coaching egy olyan fejlesztő folyamat lehet számodra, amivel messzebbre repülhetsz, mint gondolnád.

De mi is az a coaching?

A coaching első látásra egy jól megkomponált beszélgetésnek tűnik. Leül az ügyfél, másnéven coachee, vele szemben egy szakavatott idegen, ő a coach, és elkezdenek beszélgetni, általában 1-1,5 órát. A coach kérdéseket tesz fel, amelyek olyan ritmusban érkeznek egymás után, hogy az alkalom végére valahogy jobban érzed magad, mint amikor az elején leültetetek. Általában. Más esetben éppen az ellenkezőjét érzed. A lényeges közös pont, hogy valamilyen irányban vagy már az ülésen, vagy utána elmozdulás történik. Ezért csináljuk és járunk vissza ülésről ülésre a coachoz, mert ezek az alkalmak valahogy kimozdítanak a komfort zónánkból és valamiféle változásra sarkallnak.

Igazából ennyire egyszerű, kicsit szakavatottabban coaching folyamatnak azt a közös gondolkodást és alkotófolyamatot nevezzük, ahol a coach különböző módszertanok, kérdezéstechnikák, akár feladatok segítségével támogat, hogy megtaláld magadban a választ a feltett kérdésre.

Fontos, a coach nem tanácsol, nem vezet rá téged semmilyen válaszra, vagy sugallja melyik lenne a helyes irány, a kapcsolat alapja a kölcsönös partnerség és az, hogy biztos abban, hogy az ügyfél problémájának szakértője saját maga.  

Ezt tiszteletben tartva, a helyzetre, szituációra, a felbukkanó érzésekre reagál és olyan nyitott kérdéseket próbál feltenni, amelyek a te gondolataidat előrébb viszik, a tanulás felé, hogy előbb-utóbb megszülethessen a fejedben a válasz.

Szeretek a coach és coachee kapcsolatára „Partner in crime’-ként tekinteni, az az egy olyan tettestársi viszonyra, ahol a coach minden esetben biztos, stabil keretet tart fent számodra bizonyos etikai irányelveket betartva és láthatatlanul támogat függetlenül attól, hogy épp mélységeket vagy magasságokat élsz meg.

Többféle coaching irányzattal találkozhatsz. Létezik akcióközpontú, Gestalt, tranzakció-analízis alapú, NLP (neurolingvisztikus programozás), brief coaching és még sok más. A coaching során dolgozhatsz személyes témákon (life coaching) és szakmai kérdéseken (business coaching) is.

Azonban mindegy, hogy milyen irányzat szakemberével ülsz szemben, egy biztos, ahhoz, hogy a coaching folyamat hasznodra váljon, hajlandónak kell lenned változtatni, 100%-ban el kell köteleződnöd és célod kell, hogy legyen a coachinggal. Az igazi fejlődés a komfort zónán kívül van, ami gyakran együtt jár azzal, hogy fájó tükörbe nézni és változtatni a napi rutinon.

Szakmai dilemmák és kihívások

Szabadúszóként dolgozni a mindennapokban egy életforma, egy jelentős lépés az életünkben. Ha még nem hoztad meg a döntést, fontos lehet már az elején kitisztázni a motivációd, hogy az szikla szilárd legyen akkor is, amikor később véletlen nehézségek jönnének veled szembe. Nagy dilemma lehet, a biztos, kényelmes állás, keretek, fizetés felhagyása. Egy új karrierút és megélhetés megtervezése. Ha már ezeken a lépéseken túl vagy, akkor saját magadnak kell kialakítani a kereteket -mikor mennyit dolgozunk, hogyan és honnan-, hogyan ne legyünk 7/24-es ügyeletben és még sorolhatnánk.

Női szabadószóként a munka-magánélet összeegyeztetése, a különböző szerepkörök -anya, feleség, szabadószó vállalkozó- egyensúlyban tartása még bővítheti a dilemmákat.

Biztos ezek alapján neked is eszedbe jut legalább egy olyan bizonytalan pont, amit jó lenne egy független féllel átbeszélni.

A megoldás szakértője Te vagy

A coaching feltételezi, hogy

az elakadásodra a válasz benned van,

még ha azt nem is ismered fel az elején.

A coaching során felelősséget kell vállalj a döntéseidért, azaz az coaching folyamatra és a coaching alkalmakra is ki kell jelölni célt, amit szeretnél elérni, egy kívánt állapotot, ami felé vezető úton a coach kísér. A coaching beszélgetések azért hatnak pozitívan a lélekre, mert sokat vagyunk a jövőben, a vágyak között, amelyeket elérhetővé teszünk, kis apró akciólépésekkel, felszínre hozzuk a benned szunnyadó erőforrásokat, megtaláljuk a belső erőt, motivációt, a pozitív visszacsatolások által megerősítést nyersz olyan helyzetekre, amikor már korábban is megtaláltad a kihívásaidra a megoldást.

A coaching folyamat segíthet a hatékonyságban, tervezés folyamatában, a belső hajtóerőd megtalálásában, az erőforrásaid ésszerű felhasználásban, az erősségeid felszínre hozásában, könnyebben hozhatsz meg döntéseket, vagy épp jelentős időt spórolhatsz meg magadnak. Fejlesztheted érzelmi intelligenciád, stressztűrő képességed, vagy épp rezilienciád.

A jó coach abban segít, hogy legközelebb, ha egyedül maradsz egy hasonló helyzetben, már saját magad tudd emlékeztetni, hogy a válasz benned van és legyen önbizalmad és erőd azt felkutatni magadban.

Milyen támogató segíthet még szakmai elakadás esetén?

A mentor egy élet és szakmai tapasztalatban bővelkedő példakép, aki saját élményei alapján bátorít és támogat, hogy a legtöbbet kihozd önmagadból és szakmai fejlődésedből. Ő lehet a munkahelyed, szakmai területeden belül, kívül lévő pártfogó egyaránt.

A tanácsadó általában valamilyen specifikus területen, kimagasló szakmai tudással, tapasztalattal rendelkező szakértő, aki komplex rálátással tudja megmondani a problémádra a megoldást, amit aztán rajtad múlik, hogy megfogadsz vagy sem.

Plusz egy a sorban a pszichológus, aki olyan szakmai elakadások kitisztázásban segít, amelyek gyökere a múltban, és sok esetben a privát életünkben keresendő. Ilyenkor érdemes terápiában kibogozni az elakadást egy eredményesebb szakmai jövő érdekében.

Ami még fontos lehet, hogy ezek a szakemberek más és más időintervallumban dolgoznak veled, amit szintén fontos lehet szem előtt tartanod. Coachoz 1-2 hetente járunk, és általában maximum féléves folyamat, nagyon maximum 10 alkalom elég kell, hogy legyen a témád kibogozására, de vannak olyan módszertanok, amik akár pár alkalom után is eredményt hozhatnak.

Ami a többi segítőt illeti, mentorhoz időszakosan, tanácsadóhoz projekt alapon járunk, pszichológiai tanácsadásra, terápiára, akár éveken keresztül.

Válassz körültekintően!

Talán a cikk végére már magabiztosan tudsz abban dönteni, hogy az esetedben ki az a szakember, aki legjobban tud segíteni és lehet, hogy a coachinghoz is kedvet kaptál.

Bárkit is válassz, fontos tisztában lenned azzal, hogy a piac hemzseg az igazi szakemberektől és sajnos a kóklerektől is, akik nem biztos, hogy megalapozott szakmai tudással támogatnak az utadon, ami nagyobbat árthat, mint használhat.

Ezért a Te felelősséged, hogy legyél tudatos a választásban, mielőtt valaki mellé letennéd a voksod. Itt találsz néhány szempontot, ami segíti a választást megelőző kutatómunkádat:

Szakmai képesítés. Általában a fenti segítő szakemberek minőségét meghatározza, hogy pár hónapos gyorstalpalón szerezték a képesítésüket, vagy akár több éven át tanultak valamilyen hazai vagy külföldi felsőoktatási intézményben.

Szakmai gyakorlat. Nem mindegy, hogy valaki pár szár ügyfélen van túl és mióta építi az ügyfélbázisát. Habár vannak őstehetségek, akik erre születtek és kevés éles gyakorlás után is valód segítséget nyújtanak az ügyfeleknek, azért általában a szakmai tapasztalat összefüggésben van a szakmában eltöltött évekkel.

Szakmai szövetségek. Minden segítő szakmának megvan a saját hazai és nemzetközi szakmai szövetsége, ha valaki ilyenben aktív tag, vagy akár minősítése van, az már garancia lehet a minőségre, a folyamatos szakmai fejlődésre és a megfelelő etikai irányelvek betartására.

Aktivitás. Nem elhanyagolható tény, hogy szakmai berkekben hogyan van jelen, milyen témakörök jeles képviselői, kinek mi a szakterülete és mennyire aktív.

Online jelenlét. A komolyabb szakemberek mind hangsúlyt fordítanak arra is, hogy az online térben is kialakítsanak magukról egy pozitív képet, legyen olyan felület, ahol még jobban be tudnak mutatkozni, megismerheted a missziójukat, vagy részletesebben írnak a témákról, amiben segíteni tudnak. Érdemes ezeket első körben csekkolni.

Az első benyomás. A segítő szakmák a bizalmi kapcsolaton alapulnak, ahol nem elhanyagolható tény a kémia szerepe, az, hogy mennyire vagytok egymásnak szimpatikusak. Ennek nyilván egy része élőben dől el, ezért ragaszkodj egy első konzultációs alkalomhoz, mielőtt belekezdetek a tényleges munkába.

Érdemes időt és energiát fordítani arra, hogy a szakmai témádban a neked legmegfelelőbb szakemberre találj rá, igy a kihíváson is könnyebben tudsz majd átrepülni, mint gondolnád.