A négyzethálós múltból a digitális utópiába

0
110
A négyzethálós múltból a digitális utópiába

Egy hét telt el az első találkozónk óta, azóta szokom a gondolatot, hogy könyvelőm van, mekkora király vagyok. A szerződéskötés még nem történt meg ugyan, pontosan ezért ülök most ismét a múltkori kávézóban, a laptopom mögött.

Korábban jöttem, nem a könyvelő késik.

Az elmúlt egy hétben azért átpörgettem én is az Alapinfós prezit, mert vizuálisan tetszetős és formailag logikus módon foglalja a össze a dolgokat, amiknek a nagyját már hallottam még tavaly, a meetupon. Meg is találtam benne azt a diát, ami elég jól összefoglalja azokat a dolgokat, amikről nem sok fogalmam volt a vállalkozásom indításakor:

Mint említettem múltkor, nálam az összes 01-es és 08-as hiányzott, más egyebek mellett, ezért kezdte a Proab a velem való együttműködést 66 darab dokumentum online hiánypótlásával… Amikor megérkezik a könyvelő, gyorsan és simán esünk át a formaságokon: mobilon írom alá a szerződést, amit online megkapok külön pdf-ben is.

A hátizsákomban elhoztam a teljes, ötéves könyvelési anyagomat, benne a lakáskiadásos számlatömbjeimmel is, ez a rész különösen érdekelne, mert hallottam olyat, hogy nem csak katás tevékenységként, de kata mellett sem adhatok ki lakást, márpedig nekem adott külön adószámot a lakáskiadásra a NAV, és amikor elkezdtem vállalkozni, akkor kaptam tőlük egy másikat. 

A jövő mindenesetre fényes abból a szempontból, hogy már egy jó ideje teljesen digitálisan számlázok. A szamlazz.hu ingyenes csomagjával elvoltam idáig, de most az alapra elő kell fizetnem, hogy hozzáférést adhassak a könyvelőnek. Nem mintha nagy beruházás lenne.

Ezután beregisztrálok a webes alkalmazásba. Ez az egész együttműködés legizgalmasabb és egyben legreménytelibb része. Az app révén valósidőben láthatom a könyvelési adatokat, képet kaphatok a vállalkozásom helyzetéről.

Az app jelenleg egyébként így néz ki:

Most még persze nem túl érdekes, de idővel itt az összes bevételem megjelenik, és nyomonkövethető az adózási kötelezettségeim teljesítése. 

A “proaktív” a cég nevében szerintem pont az alkalmazás lehetőségeire utal: elvileg a jövőben erre ráépülhetnek majd szolgáltatások: mivel látják a bevételeim alakulását, javaslatokat tudnak megfogalmazni üzleti és pénzügyi értelemben is, például hogy melyik tevékenységemre vagy ügyfelemre lehet érdemes rákoncentrálni, vagy milyen pénzügyi termék lenne megfelelő számomra, a vállalkozás pénzügyeinek dinamikájához optimalizáltan.

Az látszik, hogy aktívan keresik a technológiai innovációkban rejlő lehetőségeket, például van Facebook chatbotjuk, ami egy első, paraméterezős beszélgetés után proaktívan küldi a releváns üzeneteket:

Sok esetben hasznos, ha “valaki” külön odaszól virtuálisan, hogy közeledik egy fontos határidő, attól függetlenül, hogy mennyire használom precízen a naptárat. Én ebben például elég jó vagyok, de az esetleges változások nyomonkövetését biztos, hogy a könyvelőmre hagynám. A Proab-nak van egy Up-to-date címen futó projektje is, aminek a lényege, hogy az összes lényeges adóügyi aktualitásról készítenek egy kisvideót vagy egyéb összefoglalót, amit a chatbot szintén automatikusan elküld, ha kérjük. Ez van, most a chatbot a menő, sokkal jobb nyitási rátákkal (konkrétan 90% feletti mennyiséget olvasnak el a címzettek), mint amire jelenleg az e-mail képes.

Szóval itt tartunk most. Fura érzés, de kifejezetten várom az év végét és 2020 elején a bevallási időszakot most, mert kíváncsi vagyok, hogyan veszi majd a kanyarokat és akadályokat helyettem a digitális felhőben dolgozó könyvelői entitás…