A 10 leggyakoribb tévhit a szabadúszók KATA adózásával kapcsolatban

0
141
A 10 leggyakoribb tévhit a szabadúszók KATA adózásával kapcsolatban

Beszámoló a Freelancer Fridays találkozósorozat Egyéni vállalkozások könyvelése és KATA Q&E című epizódjáról.

“A szabadúszó többnyire csak töltelék egy könyvelő számára.” – tudtuk meg a magyarországi freelancer-adózás istenasszonyának, KATÁ-nak szentelt szeánszunk, pardon, meetupunk keretében. Az adónem óriási sikertörténet a magyar kisvállalkozók körében, de számtalan titkos csapda, kibeszéletlen rejtély és városi legenda jellemzi. Igyekeztünk kicsit rendet vágni a káoszban. Amennyiben a katások 97 százalékába tartozol, garantáljuk, hogy találsz ebben a cikkben valamit, ami újdonságként fog hatni…

Mivel a KATA könyvelése “egyszerű”, éppen ezért a könyvelők többsége számára is csak nyűg, nem tudnak a katásokkal hatékonyan, produktívan dolgozni. Mórász Márton erre a helyzetre alapozva alapított céget, ProAB néven: ha a kisvállalkozó mindenkinek csak nyűg, akkor gondolta, hogy ő nyit egy vállalkozást, ami kifejezetten kisvállalkozásokra specializálja magát, és országosan épít rá hálózatot. Talán nem meglepő, hogy számtalan horrorsztorival gazdagodott azóta, amióta elkezdte működését a katásokra specializált könyvelőcég.

Íme a 10 leggyakoribb tévhit, amivel Marciék a legtöbbet találkoznak a szabadúszókkal folytatott változatos és alkalmanként viccesen kétségbeejtő egyeztetéseik során: 

1/ „Szabadúszóként nem dolgozhatsz kizárólag egy ügyfélnek, mert az burkolt foglalkoztatás!” Bújtatott munkaviszony vádja esetén jelenleg egy hétpontos listából (2012. évi CXLVII. törvény 14. § (3) bekezdése) kell kettőt bizonyítani tudnod, illetve egy kb. 24 kérdésből álló nyilatkozat kitöltését is kérheti a hatóság. Ha projekt alapon, saját számítógépen, saját időbeosztásban végezted a munkát, az jellemzően nem ad okot a bírságra. (Szintén ennek a visszaszorítását szolgálja a 2020-ban bejelentett 40% mértékű különadó, mely a naptári évben az ugyanazon partnertől származó, 3 millió Ft fölötti bevételre terhelődik. – a szerk.)

2/ “6 órában be vagyok jelentve, így elég csak 25ezret fizetnem!” Ha nem vagy aktív, nappali tagozatos hallgató, vagy nyugdíjas, akkor mellékállású katás csak heti 36 órás foglalkoztatás (a gyakorlatban legtöbbször ez a sima 8 órás meló) mellett lehetsz (így 25 000 Ft a havi adó).

3/ “Az ügyfél majd bejelent, ha 1 mio fölött számlázom neki.” Neked is és az ügyfelednek is jelentési kötelezettsége van, ha 1 millió forint fölött számláztál neki egy éven belül (ez magánszemélyek esetén nem érvényes, viszont az összes gazdasági társaságra igaz – EV, KFT, RT, BT).

4/ „Főállású KATÁSként is mehetsz táppénzre!” Bár minimális összeget, de kaphatsz táppénzt KATÁSként. Ha a teljes naptári hónapra keresőképtelen vagy, akkor a KATA adót sem kell befizetned. A megkapott táppénz harmadát viszont külön teherként, mint ú.n. táppénzharmad be kell fizetned a TB-nek.

5/ “Én 2 hónap alatt kimaxolom a KATÁ-t, utána is kell adót fizetnem?” Az évi 12 milliós bevételi határ időarányos és hónapokat néz, azaz nem tudod kéthavi KATA-val letudni a 12 milliós bevétel teljes adózását (tájékoztatásul: a 12 milliós áfamentességi határ viszont napok alapján számolódik).

6/ A Katások nem kapnak hitelt.” De kaphatnak, viszont érdemes figyelembe venni, hogy a bankok a KATÁ-s bevételek kb. 60 százalékát tekintik jövedelemnek.

7/ “A NAV-os azt mondta, hogy…” Attól, hogy valaki hivatalban dolgozik, még nem biztos, hogy igaza van…

8/ “Az iparűzési adó fix %, mindenkinek ugyanannyi.” A helyi iparűzési adóra számos helyi kedvezmény van, érdemes utánanézni az adott településen, ahová székhely szerint tartozol.

9/ “Beadtam a KATA bevallást, SZJA bevallást már nem kell.” SZJA-köteles jövedelemnek számít minden egyéb jövedelmed, a szerencsejátéktól az ingatlan-bérbeadásig, ezért kell külön SZJA bevallást is készíteni.

10/ “Fizetem a KATA adót, így a Kft-ben ügyvezetőként már nem kell járulékot fizetem.” Sok könyvelő között elterjedt az a téves nézet, hogy főállású katásként járulékmentessé válik a kft-d, ez nem igaz.

Marciék egy ingyenes és kötelezettségmentes konzultációval nyitnak, amikor új vállalkozó fordul hozzájuk. Jellemzően ilyenkor csak úgy záporoznak a csontvázak a szekrényekből. “Jelenleg több, mint 600 ügyfelünk van, 22 városban és ebből eddig kb. 15 volt hibátlan. Nem túlzás azt állítani, hogy a katások 97 százalékánál lehetne kisebb-nagyobb szabálytalanságokat megállapítani.

Ez abból a szempontból különösen hajmeresztő, hogy már 310 ezer katás van Magyarországon, a vállalkozók fele már ezzel az adónemmel operál.

Bár voltak kétségeink, hogy a “száraz” téma mennyire mozgatja meg a freelancereket, de telt ház volt, és a kérdések özöne nem akart szűnni… ebből is érződik, hogy a katások korrekt lekönyvelése bizony még “fájdalompont” sokak számára, sok a bizonytalanság. A továbbiakban is igyekszünk mindent megtenni azért, hogy minden freelancer biztonságban tudhassa a vállalkozása anyagi és hivatalos oldalát, úgyhogy hamarosan újabb cikkekkel jelentkezünk a témában!

A cikk elkészítéséhez a Proactive Bookkeeping nyújtott szakmai segítséget. Ha szakértői segítségre van szükséged a könyvelésed rendbe tételéhez, vagy könyvelőt váltanál, jelentkezz az olvasóinknak nyújtott díj és kötelezettségmentes konzultációra a Proab-nál!