A Mindenható Iroda – itt az Impact Hub sztori.

0
221

Van egy közösségi iroda Budapesten, aminek önmagán túlmutató célja, mondhatni missziója van: egy helyen összpontosítani a civil ügyekért küzdőket és a kreatív vállalkozókat, majd támogatni őket abban, hogy ezek a találkozások világjobbító akciók formájában gyűrűzzenek tovább. Nagy szavak ezek, de tartalom van mögöttük. Itt az Impact Hub sztori.

Már az egész eredettörténet is teljesen irreális.

2000-ben kitalálta a walesi Atlantic College néhány hallgatója, hogy a semmiből szerveznek egy gigakonferenciát London egyik illusztris koncerttermében. A konferencia témája pedig, mi más: a világmegváltás. 

Konkrétan a globális környezeti, társadalmi és politikai ügyek összessége volt a fő téma, és Nobel-díjasokat, illetve egyéb, befolyásosnak tartott gondolkodókat hívtak meg rá: még a Dalai Láma is beszállt egy videós üzenettel.

A zajos siker miatt meghívták őket 2002-ben az ENSZ Fenntartható Fejlődés Világtalálkozójára, amire elutaztak ugyan, de eléggé punk módon nem oda mentek, hanem a rendezvény aprópójából szerveződő civil összművészeti fesztiválra, ami egy élő, lélegző, környezetvédelemmel kapcsolatos tudásátadási workshopként zajlott le, ami összességében nagyobb visszhangot vert, mint maga a csúcstalálkozó.

A mozgalmi mámortól megittasulva, otthon elkezdtek azon gondolkozni, hogy oké, mindez nagyon inspiráló, és jó dolog a civil aktivizmus, de hogyan lehetne ezeket a pozitív társadalmi ügyeket úgy vinni, hogy közben az ember meg is tudjon élni belőle, ne csak hobbiból mentse meg a bolygót és az emberi civilizáció egészét?

Az első, feszítő igény az volt, hogy szó szerint “egy tető alá kell hozni” azokat az innovátorokat, pozitív hatású üzleti ötleteken dolgozó vállalkozókat és a civileket, akik elszigetelten próbálnak tenni valamit. Így, együtt, erősebbek lehetnének.

Ez volt az első Impact Hub:

Igazából lényegében csak a londoni és dél-afrikai akciókból szerzett tapasztalatokat felhasználva létrehozták ezt a szabad kooperációs teret. 

2008-ra már 9 darab működött, három kontinensen.

Jelenleg éppen 98 Impact Hub van világszerte, ha jól számoltam össze WikiPédián, például olyan helyeken, mint Jereván, Taipei, San Salvador, Dakar vagy Drezda, jópár európai és amerikai nagyváros mellett.

Ez egyben tehát majd’ 100 darab coworking irodát is jelent, amelyikből bármelyiket látogathatod ugyanazzal a bérlettel. Digitális nomádok, hello? Kinek lesz meg a “minden Impact Hubból becsekkoltam” acsi?

A Hubhoz tartozni egyébként többféle módon lehet, a Connect típusú tagsággal például nem “kell” coworkolni, de részt vehetsz minden belsős eseményen.

A budapesti Hub 2016-ban indult el. Bedő Bea alapító így emlékszik vissza az alapítás körülményeire:

„2012-ben kezdtem el egyetemistákkal foglalkozni, vállalkozásindítási és üzleti modellekkel kapcsolatos programokban vettem részt mentorként. Ezek egyetemen kívüli programok voltak, sokszor egy parkban vagy kávézóban találkoztunk. A parkban ősztől hideg van és nincs wifi, a kávézóban gyenge a wifi és még fizetni is kell. Itt jött a képbe a coworking modell. Akkoriban nyílt a The Hub Budapesten, náluk tapasztaltam meg, hogy milyen a közösségi irodai lét.” – meséli Bea.  

Innen indult az Impact Hub sztori. 

Hogy találtátok a helyszínt? Voltak speciális kihívások?

„Amikor rátaláltam a globális Impact Hub weboldalára, nagyon meggyőző volt. Értékteremtés, fiatalok, társadalmi-környezeti hatás. Igazi win-win, azonnal írtam is nekik, hogy szeretnék irodát nyitni Budapesten. Nem voltam ezzel egyedül, addigra már 20 jelentkezőjük volt Magyarországról. Megkaptam a nevüket, találkoztunk és végül egy 6 fős csapat maradt, akikkel közösen elkezdtük az előkészítési munkát.

Első lépésként a csapat megbízottjaként részt vettem egy intenzív, egyhetes kurzuson Athénban, majd egy 6 hónapos úgynevezett candidate fázis következett. Ezt egy interjú és egy alapos piackutatás zárta. Ezt követte a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, amire 12 hónapot kaptunk, ebben már konkrét helyszíneknek, pénzügyi tervnek kellett szerepelnie. Több ingatlant megnéztünk, mire a rátaláltunk a mostani, Ferenciek terén álló épületre. 

2015 júniusában kaptuk meg a licensz szerződést és 2015. december 1-jén írtuk alá a bérleti szerződést. Ezt követően is folyamatos támogatást kaptunk a globális szervezettől, illetve az indulást követően több már működő iroda, úgynevezett sister-hub is segítette a munkánkat (Zágráb, Bécs, Brno, Prága, Ostrava).” 

Az Impact Hub Budapest Ferenciek téri irodájának közös konyhája.

A budapesti Hub is számos izgalmas programot vezetett le. Az Incorpora ingyenes képzéseket és mentorálási lehetőséget biztosít vállalkozásindítási témában. Az Acumen képzés abban segít, hogy helyi környezeti-társadalmi kihívásokra indítsunk szervezeteket, vagy integráljuk ezeket az ügyeket a vállalkozásunk működésébe. A DelFin fő célja, hogy a vidéki régiókban segítsen társadalmi vállalkozásokat beindítani.

A globális hálózatban csak a 2020-as évben több, mint 200 program futott mintegy 5000 résztvevővel. Csupa olyan program és projekt, aminek valamilyen kézzelfogható módon köze van az SDG-khez (ezek az ENSZ világmegmentő céljai, 17 van belőlük). Ezek között rengeteg olyan van, amelyek később befektetéshez jutó üzleti vállalkozássá, startuppá erősödtek, vagyis elindultak a világjobbítás felé.

Nagy szavak, mondhatjuk ismét, de nagy tartalom van mögöttük.

A budapesti IH egyik fő projektje volt idén a Social Impact Award, aminek a különböző fázisairól mi is beszámoltunk itt a blogon. A fiataloknak szóló közösségépítő és üzletfejlesztési program egy nemzetközi, társadalmi és környezeti innováció témájú versenysorozat, amit harmadik alkalommal rendeztek meg Magyarországon.

Az Impact Hub most már nem egyszerűen egy inkubátor, hanem komoly globális civilszervezet, ennek megfelelően saját infrastruktúrája és személyzete van. Vagyis szuperizgalmas állásajánlataik is vannak, például nemrég koordinátort kerestek egy projekthez, amiben Magyarországon élő menekült nők mentorált integrációját segítik elő egy komplex programmal. De globális márkakommunikácós menedzsert is keresnek.

Hogyan tovább, mik a terveitek 2022-re és azután?

A legfontosabb feladatunk most az Impact Hub Budapest új helyszínének megtalálása. A jelenlegi helyen lejárt a bérleti szerződésünk, amit nem tudtunk meghosszabbítani. Most azon dolgozunk, hogy feltérképezzük a lehetőségeket, alternatív megoldásokat, együttműködéseket keressünk. 

A másik fontos téma az új programok elindítása és események szervezése. Nagyon jó tapasztalat volt az elmúlt 1,5 év, megtanultunk mindent online térbe helyezni. Viszont ez megerősített abban a hitemben, hogy a közösségi erő, a valahová tartozás érzése offline, valós találkozások nélkül nem az igazi. Kell, hogy legyen alkalom a személyes találkozásra, kell egy hely, ahol ezt megtehetjük. Ennek szellemében írjuk tovább az Impact Hub Budapest történetét.” – teszi hozzá Bedő Bea.