Termékeny izoláció sisak nélkül

0
83
[su_pullquote align=”right”]Hugo Gernsback találmánya, az Isolator egy olyan gép, amely az ún. termékeny izoláció állapotát teremti meg használója számára. Nem túlélő berendezés, sokkal inkább hétköznapi segédeszköz.[/su_pullquote]

Sokan futottunk már bele abba a problémába, hogy bár lett volna bőven teendőnk, a munka megkezdése után 3 órával arra eszmélünk, hogy macskás videókat nézünk a neten és nem tudjuk, hogy hogyan jutottunk el odáig. Vannak azonban olyan appok, amik segítenek nekünk abban, hogy fókuszáltak tudjunk maradni és ne kelljen használni a fenti képen is látható izolátort. 

A következőkben mutatok 7 olyan eszközt, ami segíthet abban, hogy valóban elkészülj a munkáddal és élvezhesd a szabad perceket, amik utána következnek.

  1. Beeminder – https://www.beeminder.com/

Mi az, ami jobban motivál annál, mintha pénzt kapnál valamiért? Ha a sajátodat elbukhatod. Bizony! A beeminder abban “segít”, hogy előre meghatározott célok eléréséhez pénzösszeget tudsz kötni. Pontosabban fogalmazva a nemteljesülés esetén a feltett pénzed elúszik. Lehet az akár pár dollár is, de a lényeg mögötte a pszichológia. Ha nekem csak annyit kell tennem, hogy megcsinálom azt, amit egyébként is elterveztem, hogy megcsinálok, azzal nem veszítek semmit, sőt, pénzt generálhatok vele.

  1. StickK – https://www.stickk.com/

Ha nem szeretted a beeminder-t akkor itt egy finomabb változat. A stickK körülbelül ugyan azt tudja, mint a beeminder pár apró különbséggel. Egyrészt a feltett összeget fel tudod ajánlani akár adományként is, de megteheted azt is, hogy nem raksz fel rá pénzt egyáltalán. A másik különbség, hogy be tudsz állítani támogatókat, akik figyelni tudják a teljesítményedet, illetve egy bírót is, aki minden egyes alkalommal e-mailt kap, amikor beviszel valamilyen fejleményt és jóváhagyja, hogy valóban meg is történt.

  1. The most Dangerous writing app – https://www.themostdangerouswritingapp.com/

Kifejezetten azoknak ajánlom, akik kreatív tartalmak írásával küzdenek és problémát jelent számukra a gondolatok folyamatos képernyőre vetése. Az oldal azt csinálja ugyanis, hogy miután beállítottál egy időintervallumot vagy leütésszámot, ha abbahagyod az írást, akkor a beállított idő után eltünteti az addig írtakat. Örökre. Van egy Hardcore módja is, ahol magát a leírt szöveget nem is látod, csak az utolsó leütött betűt. Az oldal abban segít, hogy elcsendesítsd magadban a kritikust és írj ki magadból mindent, ami eszedbe jut, majd utána szerkeszted, formázod ahogy tetszik.

  1. Freedom – https://freedom.to/

Először is szeretném kiemelni, hogy ez egy fizetős oldal, de, DE! a freedom.to abban segít, hogy saját magad által teljesen személyre szabható blokkokat tudsz beállítani. Kedden délelőtt nem szeretnél facebookra nézni? Állítsd be és neki is állhatsz a munkának. Annak ellenére, hogy fizetős, számomra nagyon hasznosnak bizonyult a kezdeti időszakban, amikor hozzá kellett szoktatnom az agyamat, hogy amikor munka van, akkor csak munka van. Semmi más.

  1. Forest – https://www.forestapp.cc/en/

A forest egy olyan app, amit telefonra illetve google chromra tudsz telepíteni. A forest annyit tesz, hogy amikor elkezdesz egy munkamenetet akkor az app kivételével mást csak akkor nyithatsz meg, hogy vállalod, hogy a virtuális erdőd egy növekvő fáját elpusztítod. Szomorú nagyon. Viszont ha ellen tudsz állni a kísértésnek, akkor rövid idő alatt szép kis erdőt tudsz növeszteni magadnak.

  1. Tide – https://tide.moreless.io/en/

A tide egy kifejezetten telefonokra tervezett pomodoro app. A pomodoro – ha eddig még nem találkoztál volna vele, akkor egy fókuszált időszakot jelent, általában 25 perc munka, 5 perc pihenés váltogatja egymást. Az appot nem csupán erre lehet használni, lehet vele meditálni is vagy éppen egy nap közben szundit tartani.

  1.  RescueTime – https://www.rescuetime.com/

Ha a meztelen valóságra utazol, azzal kapcsolatban, hogy mit is kezdesz az időddel, akkor a RescueTime a neked való választás. Az app azt csinálja, hogy automatikusan elmenti, hogy milyen oldalakon mennyi időt töltesz, majd az alapján, hogy mit állítasz be neki kimutatásokat készít, hogy hatékony voltál-e vagy sem.

7+1 Amazing Marvin – https://www.amazingmarvin.com/

Marvin valóban csodálatos. Célokat tudsz benne létrehozni, amiket utána alprojektekre tudsz bontani és beütemezni magadnak, hogy tudd, mikor fogsz vele foglalkozni. Napot és hetet tudsz benne külön tervezni. Mindezt pedig rengeteg időgazdálkodási trükkel teszi élvezetessé. Például ott vannak a békák. Igen, a békák! Hallottad már azt az idézetet, hogy “Ha meg kell enned két békát, kezdd a rondábbikkal?” Előszeretettel használjuk ezt akkor, amikor két feladat között kell dönteni, hogy melyiket is kell megcsinálni előbb. A halogatás legyőzésében pedig úgy segít, hogy ha az előre beütemezett feladatot nem végzed el, akkor kap egy piros felkiáltójelet. Ez még csak hagyján. Ha még egy napot csúszik akkor még egyet kap. És így tovább. Ez csak kettő a megannyi időgazdálkodási stratégia közül, amit Marvinnak be tudsz állítani.

Köszönjük a cikket Danyi Istvánnak (Stipi), a Kollektíva hatékonyság szakértőjének! Stipivel itt léphettek kapcsolatba: Timentor