Ügyfélszerzés online munka oldalakon

0
301
Ügyfélszerzés online munk aoldalakon

A helyfüggetlen megélhetés, vagy a szabadúszás gondolatával még csak kacérkodás egyik fő csapásiránya az lehet, ha regisztrálsz különböző online munka oldalakon. A legutóbbi Freelancer Fridays meetup témája az volt, hogy tudod kimaxolni az itt szerezhető pénzt és tapasztalatot.

A cikk a 2018. november 23-i Freelancer Fridays @ Kaptár meetupon elhangzottak összefoglalója.

Kezdjük rögtön a legnagyobbal: az Upwork

Az egyik legrégebbi (az elsők között startolt Elance.com és Odesk.com összeolvadásából született) és legismertebb online munka oldal közel tizenötmillió felhasználó szakmai játszótere, egyszerre százezres nagyságrendű projektszámmal, mondta el Filep Szilvi, aki a meetupjaink háziasszonya általában, de most többéves Upwork tréneri tapasztalata miatt vendégként vett részt az esten.
Az Upworkon regisztrálsz, utána az ügyfelek által kirakott projektekre tudsz pályázni. Vannak kisebb volumenű, egyszerűbb, alkalmi feladatok, és egészen komplex projektek is, amelyekért persze komolyabb összegeket lehet kérni.
Mivel itt éles versenyben vagy más profikkal, ezért az amatőrizmusnak nincs helye: kell az alaposan kitöltött profil, a jól megválasztott fotó. Az Upwork-ön a projektre beadott ajánlatod a kulcs. Fontos, hogy semmi sablonos ne legyen benne, a konkrét feladatra fókuszáljon, és érződjön rajta a személyes kötődésed – ezekre mind szükség lesz ahhoz, hogy jó esetben rád essen a választás.
Arra kell felkészülnöd, hogy egyszerre 30-40 projektet fogsz megpályázni, és három – hat hétbe kerülhet az első komolyabb megbízásod megszerzése, de hamar megtérülhet a befektetett, lelkiismeretes munka. Nagyobb projektre ne nagyon pályázz, ha már két hete fent van, ennyi idő alatt már megtalálnák a jelöltet, ha igazán keresnék. A kisebb munkáknak viszont csak 1 nap a szavatossága: tegnapi posztra már nem is érdemes reagálnod.

Szilvi itt, a blogon is több posztot írt az Upwork sikeres használatának titkairól, ezeket is érdemes átnézni.

Toptal, az elit hálózat

Nem véletlen, hogy elit jelzővel kommunikálja magát a szintén régi motorosnak számító online munka oldal: a jelentkezők mindössze három százalékát választják ki és regisztrálják be. De ne hagyd magad eltántorítani: fogd fel úgy, hogy ha beválogatnak, az már önmagában egy jó szakmai siker, és onnantól elvileg igazán zsíros megbízásoknak nézhetsz elébe. Ez a szűrt csapat az ügyfelek számára önmagában már komoly garancia. Itt egy angol és egy problémamegoldó tesztet kell elvégezned a “felvételi” során. A kiválasztást egy-egy projektre a Toptal munkatársai végzik, hasonlóan, mint a fejvadász cégeknél, csakhogy itt minden online zajlik és lényegesen nagyobb sebességgel mint a klasszikus recruitingban. Szabó Dávid a székesfehérvári Konnektor közösségi iroda alapítója, startupper, freelance DevOps Engineer, jelenleg a Toptalon keresztül dolgozik – ő azt tanácsolja, hogy a felvételi folyamat legelejétől tekintsünk úgy a kommunikációra és a feladatokra, mintha már ügyféllel dolgoznánk.

Techysium, a magyar IT szakember exportőr

Az alapítók, Szalai Dániel és Orbán Péter egy fordított koncepciót mutattak be: ez egy magyar startup, ami magyar szakembereket keres – egyelőre csak IT területen, de tervben van a nyitás egyéb freelance szakágak felé. A Techysium angliai ügyfelekkel szerződik le, és nekik szállítja a regisztráló magyar tehetségek munkaerejét.
A nearshoring lényege, hogy egy angol vállalat az IT kapacitását egy másik európai országba helyezi ki, ahol a bérszínvonal alacsonyabb, de a munkakultúra ugyanaz, a nyelv nem akadály, és az időeltérés is maximum 1 óra.
Itt tehát neked szakemberként sok tennivalód nincs: regisztrálni kell, ezután egy angol teszt vár rád, hiszen az angoltudás elkerülhetetlen feltétel. A profiloldalt érdemes precízen feltölteni és frissen tartani, ez lehet a kulcs egy-egy nagyobb megbízáshoz. Lehetsz pályakezdő, ismerhetsz bármilyen programnyelvet, mindegy, mert a Techysium-fiúk tapasztalatai alapján minden technológiára és minden tapasztalati szintre szükség van a célpiacokon. Itt tehát pályázni sem tudsz: az ügyfelek fognak jelentkezni közvetlenül nálad.
A külföldi networkökhöz képest némi előnye van a Techysium-nak: mivel magyar cég, ezért nem kell külföldre számláznod, ugyanis ők szerződnek az ügyféllel is és külön veled is.

A freelance hálózatokról sokmindent hallani – ne hagyd, hogy az előítéleteid befolyásoljanak! Amint láthatod, mindenféle szintű szakmai kihívás megtalálható ma már az online munka-hálózatokon is, mint ahogy bármilyen bérszínvonal is elérhető. Tedd oda magad, aztán várunk, hogy beszámolj a tapasztalataidról a következő meetupon, vagy a Facebook csoportunkban!