Simplicity Fesztivál – Birtokolj kevesebbet, Élj többet!

0
77

Tele van a szekrény 5 éve fel nem vett ruhákkal, a játékok ledőlnek a gyerekszoba polcairól, a konyhai fiókok nem záródnak a kacatoktól? Túl sok dolgot halmozunk fel feleslegesen, ezek nagyrésze egyszerhasználatos. Vannak, akik azt vallják, ha kevesebb tárgyat birtoklunk, azzal időt, energiát és pénzt takarítunk meg. Magyarország első minimalista életmód fesztiválján bárki megtapasztalhatja, hogyan teheti teljesebbé az életét kevesebbel. A SIMPLICITY FESZTIVÁL Budapest első hulladékmentes rendezvénye is lesz, június 2-án, A Grundon.

A hétköznapi, otthoni zűrzavarunk rendbeszedése rengeteg energiánkat és időnket emészti fel.  A rendrakáson túl 3.680 órát, avagy 153 napot töltünk el életünk folyamán azzal, hogy megtaláljuk tárgyainkat ebben a zűrzavarban, és állítólag naponta kilenc dolgot veszítünk el, amely 198.743 db tárgy életünk során: pl. telefonok, kulcsok, napszemüvegek és papírok.

Egy átlagos amerikai házban például 300.000 darab tárgy van, és míg az otthonok mérete közel háromszorosára nőtt az elmúlt 50 évben, az emberek 25%-a bérel külön raktárt a cuccainak, amelyektől nem tud megválni.

Az otthonainkban több a tévé, mint az ember.

Túl sok dolgot birtoklunk és gyűjtünk, amelynek nagyrésze egyszerhasználatos vagy felesleges. Ha nem raktározzuk, kidobjuk őket. A felesleges, egyszerhasználatos cuccaink révén, és a rengeteg csomagolóanyagnak köszönhetően,

napi 1 kg szemetet termelünk fejenként itthon.

A gyerekszoba sem kivétel. Egy átlagos 10 éves gyereknek 238 játéka van, de mindössze 12 játékkal játszik. Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy a gyerekek tárgyakkal túlzsúfolt szobája, és programokkal teletűzdelt napirendje folyamatos apró stresszforrás, amely túlterheli a kicsi érzékelőképességét.

A tárgyak vásárlása sok embernek a boldogságot és biztonságot jelenti. Az egyedülálló fiatal nők és a gyerekek impulzusvásárlásaira külön marketing stratégiák épülnek itthon is. Ez az, amikor „ennyiért nem lehet kihagyni”, vagy meglátom és azonnal szeretném, mert megjutalmazom magam egy lelombozó nap után egy olyan dologgal, amire nincs is szükségem.

Miközben Magyarországon is folyamatosan nő a fogyasztás mértéke, a magyar háztartások mintegy 25 százaléka képes félretenni, mert úgy gondolja, hogy ez jövedelem függvénye.

Vajon mennyi ideig boldogítanak ezek a cuccok?

Tudjuk, hogy mi az igazán fontos, és mi jelent valódi értéket számukra?

Tudunk-e jól bánni a pénzünkkel?

A fenntarthatósági programjairól méltán elismert Messzelátó Egyesület egy népszerű nemzetközi trend hazai bemutatását tűzte ki célul: az önkéntes egyszerűségét. Itthon is búvópatakként terjed ez az egyszerűségre épülő minimalista életmód, melynek többezer követője vallja: a „kevesebb több”.

Ezért a Messzelátó Egyesület 2018. június 2-án egy innovatív, beindító, inspiráló, lélekre ható SimpliCity Fesztiválon fogja összekapcsolni mindazokat, akik már maguk is elindultak az egyszerűsítés útján, és azokat, akik vágynak az egyszerűségre. 

A fesztivál résztvevői izgalmas előadásokon és workshopokon térképezhetik fel, hogy hogyan teremtsenek rendet a zűrzavarból, és hogyan legyenek egyszerűen jól.

A SimpliCity Fesztiválon megtudhatjuk,

  • hogy valóban boldogítanak-e a tárgyak,
  • hogyan vásároljunk tudatosan,
  • hogyan szelektáljunk,
  • hogyan bánjunk tudatosan a pénzünkkel,
  • hogyan osszuk be az időnket úgy, hogy a tevékenységeink valójában feltöltsenek bennünket és építsék társas kapcsolatainkat.

A meghívott előadók – népszerű bloggerek, vloggerek, szakértők –  személyes tapasztalataikat osztják meg arról, hogy hogyan éljünk felszabadultabban, elégedettebben, és hogyan teremtsünk élhetőbb világot magunknak és gyermekeinknek.