Hogyan értékeljük ezt az évet???

0
96
Évértékelő 2020 freelancerblog

Videó és jegyzet a FreelancerBlog Tuesday Talks elnevezésű meetupjának 2020 decemberi állomásáról.

JEGYZET

Időpont: 2020.12.08.
Helyszín: online @ Zoom
Moderátor: Filep Szilvi


Vendégek:

Szlafkai Éva: Kommunikációs tanácsadó, kreatív szakember, újságíró, blogger, marketinges, vállalkozó, közgazdász… Igazából szabadúszó, aki kíváncsi. Lelkes multipotenciális. Közel 12 éve dolgozik a marketing különféle területein, ebből 5 éve vállalkozóként. Főként online tartalmakat készít (blog- és weboldalak), cikkeket ír, események tartalmait állítja össze és cégeknek segít a márkahű kommunikációban. Missziója a kreatív szemléletmód népszerűsítése – ez a célja a saját projektjeinek (Szikra magazinblog, Womenspiration, Nők az úton) és az Élj kreatívan! c. könyvének is.
web: evaszlafkai.hu

Vigh Bori: Digitális nomád, a backpacker.hu bloggere, a Nomad Cruise háziasszonya és a Yproject megálmodója. Az elmúlt 7 évet folyamatos (és önként vállalt) bizonytalanságban töltötte, sokáig egy hátizsákból élt, és hetente/havonta más-más ország más-más városát hívta az otthonának. 2020 számára sem volt sétagalopp, de újratervezett, itthon maradt és számos új, izgalmas kezdeményezést indított útjára.
web: backpacker.hu

C. Szabó Helga: Tervezési szakértő és productivity tanácsadó. Több, mint 15 éve foglalkozik projektmenedzsmenttel, és közel 10 éve tervezéssel, illetve időmenedzsmenttel. Szabadúszó, tervezéssel foglalkozó szakemberként segíti a cégeket az stratégiai tervezésük során, illetve saját kreatív tervezőivel a mikro és egyéni vállalkozókat támogatja ezen a területen. Ha éppen nem időmenedzsment workshopot tart, vagy üzleti coachingot, akkor a NewRoof design enteriőr tervezőjeként tartja egyensúlyban a kreatív energiáit. 
web: timehack.hu

Ki hogy kezelte ezt az évet?

Ezen a meetupon tanulságokat szűrünk le, ki hogyan reagálta le 2020-at. Nagyon eltért a megszokottól, és ennek megfelelően érdemes majd elemezni is. Fontos tanulság lehet számunkra az, hogy személyesen hogyan reagáltuk le. Érdemes elgondolkodni azon, hogy miket indított el bennünk, ebből tanulhatunk magunkról.

Évi jelenleg költözködik, ami nem mindig egyszerű a kijárási tilalom idején, de mindamellett nagy projekteket készít elő, amikről még nem beszélhet.
Az évvégi időszakot igyekszik “nem túltolni”. Este 8 után például nem dolgozik, ez egy új felismerésből fakadó kísérlet most nála. A tervezés keretében “átalakítja az időtortáját”.

Bori a lifestyle design irányra állt át, kezdve az “otthoni retreattel”, egy önismereti kihívás-workshop-feladatsor megtervezésével, amelyből terméket fejlesztett. A retreat feladatai az újratervezést segítik.

Helga az időmenedzsmenttel kapcsolatos munkái (coaching) mellett enteriőr tervezéssel foglalkozik, ami eléggé felfutott a karanténos időszakban, így ezzel most többet foglalkozik, mint előtte.

Nálad milyen az évvége?

Bori: az éves tervezésének alap eszköze a Yearcompass, szerinte “minden digitális nomád imádja”. Egy másik módszere Tim Ferriss évtervezője. Végigmegy az elmúlt év naptárján, és azt mérlegeli, hogy az adott dolgokból/tevékenységekből többet szeretne, vagy kevesebbe?
Ebből neki az jött ki, hogy túl sok időt tölt olyanokkal akik nem építenek hozzá már, vagyis másoknak tesz szívességet a közösen eltöltött idővel. Ennek megfelelően jobban oda fog erre figyelni.

Éva: a Womenspiration-ben minden évben van “Lezárás Reggeli”, idén december 12-én. Illetve van egy wellness tervezős elvonulás is. A Szikrán van egy tervezősegédlet, az ideinek még dolgozik a módosításain. 


“Minden év elején mind mapet készítek, mind map rajongó vagyok.”
A mind map segít a fókusz meghatározásában, értékrendben és projektszinten is. 

Helga: Saját tervezőket használ, van családi és vállalkozói is, vagyis van egy közösen a családdal végzett tervezés is: ezt a gyerekek nehezen fogadták az elején, de aztán kifejezetten tetszett nekik.
Az évtervezőjét idén nem fogja kiadni mert “ki kéne egészíteni Covidra és nem lenne fair úgy tenni mintha ez az év olyan lenne mint a többi”.
Ebben az évben a lezárás folyamata egyben gyászfolyamat is, gyakorlatilag mindenki számára. Ezért a jelentősége is nagyobb:  mindenképp muszáj most megcsinálni, hogy ennek a speciális évnek a sajátos traumáit feldolgozzuk, ne rögződjenek bennünk feleslegesen.

Éva alátámasztja a tanulság levonásának fontosságát: 

  • hogy éltem meg? 
  • mi mozdított ki? 
  • mire nem volt hatásom, és azzal mit kezdtem? 
  • mivel kapcsolatban ismertem fel, hogy van rá hatásom?
  •  “a káosz a kreativitás komposztja”

Bori: „Ja, idén más jellegű kérdéseket kell feltenni:

  • mi az az 1 tanulság amit hozott az év?”
  • “mi az amiért hálás vagy?”
  • “miben vallottál kudarcot?” > erőt ad a beismerés

Helga: A vállalkozókkal a sikerekre fókuszálva szokott elemezni, ennek ebben az évben nem lenne sok értelme (túl frusztráló) – most az önismeret ideje van.
“Én például folyamatos, fortyogó dühöt éreztem az egész karantén ideje alatt” > ebből megtanulta, hogy ő így reagál  (“nem vagyok túl kedves, de nincsenek igazán nagy kirohanásaim sem”)

Éva: A mind mappel kapcsolatban hozzáteszi, hogy csak nagy vonalakban, vázlatosan kell megcsinálni az évet, a konkrétabb tervezés mindig csak 1-2 hónapra előre lehetséges. És “ceruzával, mert fontos, hogy tudj radírozni!”
A b-c tervek (“lábak”) alkotására ez a vírushelyzet most jó motiváció.

Bori: A tervezés során projektekben gondolkodik: személyes – üzleti – tanulás felosztásban.
Az aktuális tanulság: üzletileg nagyban kell gondolkozni (több évre kell már előrenéznem (akár 5 évre), és ennek sosincs előre meghatározott “ideje” mint egy évtervezésnek, de most eljött.

Helga: Van 5 éves vision boardja. Saját felismerése az utánkövetés fontossága, például: “csináljam már meg rendesen a marketinget” – mindig az a projektje virágzik fel, amelyikre koncentrál, nehéz mindegyiket mozgásban tartania.

Éva: Projektenként külön tervez úgyhogy több szűrőn át megy, de a tavalyi mind map elemzésével kezdődik: hová jutottam, hová szeretnék tartani?
Minden olyan dolog ami alapértékekre épül, az jól működik

Ha egyetlen kérdést tennél fel az évértékeléshez, mi lenne az?

Éva: “Mi az a vágy ami erősebb a félelemnél, de nem merted idén meglépni, és mit fogsz tenni azért hogy meg tudd lépni?”

Bori: Miben változott meg a képed: a világról, öngamagdról és a helyedről a világban és ez hogyan fogja befolyásolja a következő évedet?

Helga: Mi a legfontosabb dolog amit tanultál magadról és milyen lépéseket fogsz tenni ez alapján?

Bónuszként Éva javaslata: adj címet az előző évnek és a következő évnek is!

A kerekasztal-beszélgetés végén az alábbi könyveket sorsoltuk ki a résztvevők között:

Vecsenyi János – Petheő Attila: Vállalkozz okosan!
Malcolm Gladwell: Kivételesek
Jim Collins – Morten T. Hansen: Tudatosan kiváló