“Az emberi pakk az, ami ebben megfogja őket”

0
75

Márta Matild és Bakonyi Péter, a KAPTÁR lelke és keze a Freelancer Frekvencián [Kaptár Spin-Off E04]

Hogyan kerültek a Kaptárba, és hogyan alkalmazkodnak a különleges helyzethez? Matild és Péter töretlen lelkesedéssel és kreativitással folytatják közösségépítő munkájukat, a coworking jövőjét pedig fényesnek látják.

Mi a szerepe a coworking irodáknak ilyen helyzetben? A járvány első időszakában az volt a fő kihívás, hogyan tudják a bérletesek működtetni a helyet. A Kaptár-család összefogására, támogatói programokra volt szükség az átvészeléshez, talán ennek köszönhető, hogy a Kaptár még működik, és jobban áll, mint a hozzá hasonló helyek nagy átlaga Budapesten.

A Kaptárosok érdekes fejleményeket is észleltek, mert új arcok is érkeztek ebbe a közegbe, éppen a vírus miatt. Egyrészt a bezárt kávézokból “átmenekülő” remote workerek találtak menedéket a Kaptárban. Másrészt a már hosszú évek óta otthonról dolgozók számára új helyzetet jelentett a család és a gyerekek kényszerű karanténja: sokaknak éppenhogy el kellett hagyniuk az otthonaikat ahhoz, hogy úgy tudjanak dolgozni, ahogyan idáig. 

A kényszerből végzett otthoni munka nem home office, hanem karantén. A munkahelyen ötvöződik a munka és a közösség, tehát amikor innen egyszercsak mindenkit hazaküldenek, akkor vajon mennyire reális az az elvárás, hogy ugyanazt a minőséget és mennyiséget hozzák a kollégák otthonról is?

A munkavégzés stabilitását a munka “helye” adta, és így a pandémia azok lába alól is kirántotta a talajt akiknek egyébként megmaradt a munkahelye: és ezt a “talajt” tudja visszaadni egy olyan hely, mint a Kaptár, egy olyan közösség, ami a coworking helyek sajátja.

Beszélgetőtársaink szerint a multik számára sok tanulsággal járhat ez az időszak, ebből az egyik az, hogy a cégek igenis tudnak működni teljesen remote módon, mert az emberekben meg lehet bízni. Ez a jelenség a coworking irodák, hibrid terek malmára fogja hajtani a vizet, amikor a pandémiával már nem kell számolni. 

Szó esett még a közösségi irodák közösségeinek összetételéről, és arról, hogy “akaratból nem lehet közösséget építeni, csak érzéssel”. Minden ember “másik dió”, mindenkit máshogy kell feltörni, és megtalálni az optimális módot ahhoz, hogy a lehető legtöbbet nyújtson neki az iroda, és ő az irodának. A közösségi iroda-jelenség további titkait hallgassátok meg a Freelancer Frekvencián!

Hallgasd meg a teljes adást a FreelancerFrekvencián!

A podcastet megtalálod Spotifyon, Google vagy Apple Podcasten is, kattints ide a linkekért vagy a lejátszás elindításához:

Kaptár Spin-Off E04 

Jegyzetek:

Bővebb infók a Kaptárról

Varró Dániel: A Büdös Pizsamázó