Top 10 vállalkozási terület a jövő freelancereinek: AI, VR/AR, green & health tech, tartalomgyártás és további izgalmas témakörök

0
2164
Jövő freelancerei, vállalkozási ötletek

Te is azok közé tartozol, akik egy kis aggódással vegyített izgalommal követik az AI (mesterséges intelligencia) újabbnál újabb vívmányait? Vagy alig várod, hogy újabb innováció jelenjen meg és elsők között próbálhasd ki? Akármelyik táborhoz is tartozol, egy biztos: freelancer legyen a talpán aki meg tudja jósolni, hogy 10 év múlva pontosan mivel fog foglalkozni és/vagy milyen szoftvereket fog a munkájához használni! Ezért ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a vállalkozási / foglalkozási területeket, amelyek a jövőben várhatóan egyre keresettebbek lesznek. Ezzel szeretnénk egy kis kapaszkodót adni a tanulás-fejlődési terveidhez!

A vállalkozás indítás sosem könnyű döntés, különösen bizonytalan időszakban (talán a mostanit nevezhetjük annak). Ilyenkor még nehezebb a saját vállalkozással járó kockázatokat bevállalni. De ahogy mondják, a válságban ott a lehetőség! Az online világ térhódítása, a technológiai fejlődés és az életmód trendek változása miatt 2023 egy remek év lehet arra, hogy kezedbe vedd az irányítást és saját vállalkozást indíts, vagy épp a következő fokozatba kapcsold a meglévő bizniszedet!

Top 10 trend és vállalkozási ötletek 2023-ban (és azon is túl)

Több területen jártas generalistaként, esetleg egy szűk terület szakértőjeként, vagy egy niche-re fókuszáló vállalkozóként szeretnél sikereket elkönyvelni? Az alábbi trendekkel és a hozzájuk kapcsolódó vállalkozási ötletekkel nem kell azon aggódnod, hogy a befektetett időd és energiád kárba vész. A lenti trendek még jó ideig velük maradnak, így érdemes alaposan megismerni és kiaknázni a bennük rejlő üzleti lehetőségeket!

  1. Fenntarthatóság és zöld technológiák, okos otthonok: Újrahasznosítási, hulladékkezelési, víztisztítási, energiahatékonysági, ökológiai szempontokat figyelembe vevő megoldások kialakítása, tanácsadással vagy teljes telepítési szolgáltatással. Nagyobb vállalkozásoknál fenntarthatósági menedzserként is egyre több lehetőségre számíthatsz. De a fogyasztói társadalomban oly gyakori pazarlásra is lehet sikeres vállalkozást építeni!
  1. E-kereskedelem és online piacterek: Webáruházak készítése, amelyek azonnali megrendelést és kiszállítást biztosítanak, dropshipping (ehhez már árukészletet sem kell tartani). E-kereskedelmi szolgáltatások nyújtása, webshop tanácsadás, webshop marketing, webshop SEO, webshop feltöltés és adminisztráció, CRM rendszer kezelése, ügyfélkapcsolat. 
  1. Virtuális és kiterjesztett valóság (virtual and augmented reality): VR/AR tervező, tartalomfejlesztő, programozó, szimuláció szakértő, marketing szakértő vagy VR/AR technológiát használó tréner, de számtalan szolgáltatási területen kitűnhetsz a mezőnyből, ha ilyen technológiát alkalmazol a vállalkozásodban.
  1. Egészségügyi technológia: Az öregedő népesség és az emelkedő egészségügyi költségek miatt növekszik az igény az innovatív egészségügyi technológiai megoldások iránt. Egészségügyi alkalmazás fejlesztő, egészségügyi adatelemző, egészségügyi adatbázis-kezelő, egészségügyi szoftverfejlesztő, egészségügyi adatvédelmi szakember, egészségügyi robotika szakértő is lehetsz.
  1. Személyre szabott tanácsadás táplálkozás, egészségmegőrzés, életvezetés, karrier területén: Személyi edző, életmód tanácsadó, személyre szabott étrend megoldások, karrier tanácsadó, life és business coaching, egészségügyi tanácsadás, terapeutai szolgáltatások. Ma már bármelyik tanácsadást végezheted online is, akár a személyi edzés is történhet TV/ laptop képernyőjén keresztül. A csoportos edzések terén is számtalan online szereplő működik, van aki már közel 10 éve csak online formában tart edzéseket.
  1. Komplex marketing stratégia: Márka és kommunikációs stratéga, marketing stratéga, tartalomstratéga, SEO startéga, közösségi média tervező. Egyre keresettebbek az olyan marketing szakemberek, akik átlátják az egyre bonyolultabb tartalmi hálózatokat és ismerik a legújabb technológiákat, megoldásokat, automatizmusokat marketing területen. 
  1. Mesterséges intelligencia (AI) és gépi tanulás (machine learning): Gépi tanulási szakértő, adattudós, big data elemző, chatbot fejlesztő, ügyfélkapcsolati rendszerek és értékesítési programok szakértője, képfeldolgozási szakember. Ha nem szakértőként szeretnéd kiaknázni ezt a trendet, érdemes megfontolnod, hogy a vállalkozásod fejlesztésében, a folyamatok hatékonyabbá tételében használd ezeket  a technológiákat. Szabadúszóként például ügyfélkezelés, szövegírás de egyszerű internetes keresési feladatok kapcsán is rengeteg időt spórolhatsz a ChatGPT használatával.  
  1. Tartalomgyártás, tartalom marketing (content marketing): Kreatív szövegíró, blogger, vlogger, szerkesztő, videószerkesztő, videóvágó, podcaster, podcast vágó, grafikus tervező, tartalommenedzser és a még mindig igen keresett social media menedzser (főként Facebook, Instagram, Linkedin, TikTok, Pinterest vagy mind együtt). Érdemes megfontolni az affiliate marketingben rejlő lehetőségeket is. Olyan weboldalak, blogok, YouTube csatornák készítése, amelyek szponzorált tartalmakat mutatnak be, és a vásárlókat a partnervállalatok honlapjára irányítják.
  1. Oktatási technológia: E-learning tartalomfejlesztő, E-learning designer, E-learning szoftverfejlesztő, E-learning projektmenedzser, E-learning marketing szakember. Ha van olyan terület, amiben az elmúlt években alaposan elmélyedtél és megfelelő tudással rendelkezel, hozz létre fizetős oktató anyagokat, vagy vágj bele egy saját online kurzus, tanfolyam létrehozásába! Egy fejlesztés alatt álló, AI alapú szoftver segítségével elég csak megírnod az anyagot, pár kattintással videós oktatóanyaggá varázsolhatod, profi előadóval.
  1. Sharing economy: a megosztáson alapuló gazdaság már legalább egy évtizede velünk van, számos területen könnyíti meg és teszi ésszerűbbé a mindennapokat. A szabályozások fejlesztésével még bőven van benne potenciál, egyre több területen. A sharing economy legnagyobb szelete továbbra is közlekedés (autók, kerékpárok, motorok stb.) és parkolás, illetve az olyan eszközök megosztott használata, amelyekre nincs szükség minden nap (háztartási nagygépek, tisztítóeszközök, kerti gépek, szerszámok, stb.). De a távmunka térnyerésével akár az irodán is osztozhatunk más vállalkozókkal és kihasználhatod a coworking irodák nyújtotta előnyöket!

Vállalkozás indítás 2023

Ha megszületett az elhatározás és elindulsz a vállalkozók rögös, de annál izgalmasabb útján, olvasd el az Egyéni vállalkozás indítása 2023-ban: lépésről lépésre útmutatónkat a FreelancerBlog-on! Ha pedig a költségek és 21. századi vállalkozás indítási megoldások érdekelnek, a Vállalkozás indítás kisokos 2023 lesz a segítségedre!

Ne maradj le a friss hírekről!

A friss cikkeket, a legizgibb freelancer eseményeket és egyéb hasznos érdekességeket havonta 1x elküldjük a hírlevél feliratkozóinknak egy tartalmas, bullshit mentes emailben. Ha szeretnéd te is megkapni ezt a levelet havi 1x, itt iratkozz fel.