Freelancerkedj ép testben és ép lélekkel, ezzel a három izgalmas dologgal

0
121
Freelancerkedj ép testben és ép lélekkel

Akárhanyadik hullám, ki számolja, mindegy is:  a jó freelancer mindenre készen áll, és mindig megtalálja a módját annak, hogy egészségesen éljen, mert ott kezdődik a hatékony munka és a kiegyensúlyozott élet, nem igaz? Ebben a cikkben három vicces, érdekes, furcsa, és egyben extrahatékony cuccra hívjuk fel a figyelmeteket, ami szerintünk eléggé hype.

Az alábbi cikkben néhány olyan termékre hívjuk fel a figyelmeteket, amelyek szerintünk segítenek az otthoni munkavégzés optimalizálásában – mind olyasmi, amit mi magunk már próbáltunk, és nekünk bevált. 

A gombák a bolygó legfurább élőlényei közé tartoznak, 

és igazán változatos formákban interaktálnak velünk emberekkel: van, amelyik halálos méreg, van, amelyik zamatos, ízletes ebéd lehet számunkra, és vannak olyanok is, amelyek egészen furcsa dolgokat csinálnak az agyunkkal, vagy más szerveinkkel. Az utóbbi időben egyre divatosabbak a kifejezetten életmódjavító célokból, változatos formában fogyasztott gombák. Ezek közül két fajtát ajánlunk most a figyelmetekbe, ezek a:

Süngomba aka Lion’s Mane (Oroszlánsörény) és a Chaga.

Porított formában kaphatók, jellemzően bioboltokban.

“Fél és egy gramm mennyiségben bekeverem fél kanál instant kávé mellé. Mehet egyben.” – mondta el Majsai Ricsi, amikor az adagolásról kérdeztük. De pontosan mire jók ezek, mit csinálnak veled? 

“A chagánál volt az elején egy hatás, aztán most már csak ennek a fenntartása miatt élek vele. A hétköznapi stressz nálam okozott gyomorgörcsöket, és ezek mind elmúltak, sőt, eleve soha semmi baj nincs azóta a gyomrommal, ami pedig nálam mindig egy gyenge pont volt.”

A Lion’s Mane gombának “neuronnövesztő” hatása van, vagyis erősíti a memóriát. A kínai legenda szerint a gombát rendszeresen fogyasztók “acélidegzetűek lesznek és memóriájuk szinte tökéletessé válik”. A demencia, szenilitás, szóval a korral járó memóriavesztéses problémákat mindenképpen gátolja, ezt kutatások igazolják. 

A neuronhálózat erősítése persze csökkentheti a stresszt, illetve jó ellenszere a “gyenge idegeknek”, enyhítheti akár a szklerózis multiplex tüneteit is.

Ricsi egy kanadai ismerősétől hallott ezekről a gombákról. Ezeket lehet előrecsomagoltan, kávéval bekeverve is kapni, de Ricsi szerint a mennyiségek így elég kicsik, és sokkal jobban megéri pénzben is, ha külön veszed a gombaport és magadnak adagolod. Ő jelenleg heti kétszer készíti el a keveréket magának. 

És mit érzékel ezekből a hatásokból egy huszonéves freelancer? “A számokra jobban emlékszem. Ez szerintem a Lion’s Mane miatt lehet.”

A gombákat bioboltban lehet és célszerű beszerezni. Mivel eléggé hype, ezért ráállt egy csomó “shady” MLM-es arc is. A magunk részéről a megbízható helyekről beszerzést javasoljuk, ugyanis a süngombát Magyarországon is termesztik, tehát akár helyi termelőtől is megvásárolhatod, mint ellenőrzött bioterméket. A chaga a hidegebb klímát kedveli, nálunk nem termeszthető.

(A képet és az infók egy részét a Gombakirálytól vettük át.)

Ha nem érzed még úgy, hogy készen állsz az otthoni gilisztakomposztra, 

tökéletes belépő lehet egy ökotudatosabb életmód felé a mikrozöld! A finom, zsenge csírák fogyasztása évek óta óriási hype nyugaton, koncentrált tápanyagtartalmuk és frissességük miatt. Bakonyi Orsi sokáig Írországban élt, ahol sokak számára természetes a saját zöldség fogyasztása, pedig az időjárási adottságaik sokkal kedvezőtlenebbek a mieinknél. Az volt a missziója, hogy közelebb hozza a nagyvárosi magyarokhoz a saját kiskertben termesztett salátafélék élményét, és kidolgozta a mikrozöld koncepcióját: ez konkrétan egy kis dobozka, amit kibontasz, és összerakod a tartalmát az utasításokat követve. Egy aprócska gyeptéglaszerű dolog van benne, ezt a dobozzal együtt kiteszed egy ablakpárkányra, locsolgatod, és hamarosan kizöldell, aztán “learatod”, és jóízűen elfogyasztod, amihez Orsi sokféle receptötletet is kínál a weboldalán.

(Orsi felajánlott nektek, a FreelancerBlog olvasóinak 10% kedvezményt, szóval használjátok a FREELANCER10 kuponkódot a rendelésnél!)

Az ülőmunka megöl, de az állómunka annyira 2016: az igazi királyok már SÉTÁLVA számítógépeznek!

Amikor megtudtuk, hogy egy újpesti bemutatóteremben ki lehet próbálni a sétálva (vagy BICIKLIZVE!!!) dolgozást, önkéntes kísérleti nyúlunk és berepülő pilótánk, Ricsi rögtön fel is vette az amerikai LifeSpan “sportbútorok” magyarországi disztribútorával a kapcsolatot, és elment kipróbálni, milyen ez.

Hát eléggé adja a flow-t. Itt a videó:

Ricsi egy TR-1200-ast hajtott meg, és elmondása szerint nagyon gyorsan és hatékonyan elröppent az a két óra, amit a gépen töltött. “Nekem segített fókuszálni és ahogy elkaptam a ritmust, szinte egyből flow-állapotba kerültem.” 

Ezeknek a speckó LifeSpan bútoroknak az ára egy erősebb számítógépé körül mozog nagyságrendileg, szóval befektetésként érdemes nézni rájuk, de mivel ezek szabadon konfigolható asztalok, ezért multifunkcionálisak is, és robusztus, időtálló designjuk van. Lehet őket nyúzni. Éppen ezért mi leginkább coworking irodákban meg kellően progresszív munkahelyeken tudjuk elképzelni őket, azon túl, hogy szuperkúl és nagyon metál freelancer-munkaállomást lehet köréjük építeni, ha valaki egycsapásra megszüntetné a gépnél dolgozással járó testnyomorító, lélekpusztító mellékhatásokat.

Fontos: nem vagyunk se orvosok, se táplálkozás-tudósok, se személyi edzők! Szimpla freelancerek vagyunk, ezek pedig nekünk szimpatikus cuccok, mindössze ennyiről szól a cikk. 

A részletekről konzultálj szakértőkkel, mert mi nem azok vagyunk!

Szóval, mi ezeket az izgalmas dolgokat találtuk-használtuk mostanában. Neked mik az aktuális kedvenc freelancing-dolgaid? Írd meg a hello@freelancerblog.hu-ra vagy csatlakozz a tagsági programunkba és beszélgessünk róla élőben!

(Most nagyon érdemes belépni, mert minden éves tag ingyen “jöhet” a Freelancer’s Weekre, az egyedülálló, online látogatható és élőben is megtapasztalható, országos rendezvényünkre.)

Happy freelancing!

Borítókép by Vitalii Pavlyshynets on Unsplash