Coaching könyvek, nemcsak coachoknak

0
197
Coaching könyvek, nemcsak coachoknak

Tavasszal nagy sikerrel zárult az először megrendezésre kerülő Open Coaching Days kampány a FreelancerBlog szervezésében, ahol ingyenes coaching alkalmakkal próbáltuk a szabadúszó vállalkozókat segíteni személyes és szakmai kérdésekben. Most tovább támogatunk önismereti utadon és abban szeretnénk támpontot nyújtani, hogy mit tehetsz saját magad fejlődésért, szakember nélkül, milyen olyan szemlélet, eszköz megismerése lehet hasznos számodra, amihez bármikor nyúlhatsz, ha elakadásod van vagy éppen „kilesnél a már megszokott sémáidból.”

Korábbi cikkünkben azzal foglalkoztunk, hogy mi is az a coaching, mire lehet jó vállalkozóként és hogyan állj neki a szakember keresésnek. Most arra biztatunk, hogy ismerj meg néhány olyan coaching irányzatot, szemléletet, kérdést, gyakorlatot, amivel közelebb kerülhetsz ahhoz, hogyan nézz rá más szemmel az életedre, szakmai munkádra, esetleges megtorpanásaidra. Milyen olyan kérdéseket tegyél fel magadnak, ami kimozdít saját megszokott sablonaidból, vagy az „Én már mindent megpróbáltam” életérzésből.  

Ahhoz, hogy a befelé fordulás eredményes legyen, mindenekelőtt palléroznod kell önreflexiós képességed.

Kezdésképp, mi is az az önreflexió?

Önreflexió során az ember saját viselkedését, cselekvését, gondolatait és érzelmeit ismeri fel, tudatosítja és kezdi el elemezni. Ez a képesség ahhoz kell, hogy semlegesen, kívülről tudj magadra ránézni olyan helyzetekben is, amikor elöntenek az indulatok, érzelmek, ilyenkor meg tudj állni és fel tudd tenni magadnak akár azt a legegyszerűbb kérdést, hogy mi is történt itt, most?

Az önreflexió, önelfogadásra tanít, biztonságot nyújt, magabiztossá tesz és nem utolsó sorban az érzelmi intelligenciád fejlesztéséhez járul hozzá, ami mint tudjuk az egyik legfontosabb ismérve az eredményes embereknek.

Bonyolultnak hangozhat elsőre, mégis gyakorlással könnyen elsajátítható képesség, fejleszthető olyan szintig, hogy később már automatikussá váljon, hogy ha a helyzeted úgy kívánja saját magadnak tedd fel azokat az önreflektív kérdéseket, amit akár egy coach is megkérdezne tőled.   

A folyamat nyilván nem összehasonlítható azzal, amikor egy szakember kísér végig az úton, mégis arra bíztatnánk, hogy mélyedj el jobban a coaching különböző irányzataiba, legjellemzőbb kérdéseiben, feladataiban, hogy tudatosabban menedzselhesd önmagad vagy nem utolsó sorban később tudd, hogy a gyakorlatban milyen lehet egy coaching folyamatban részt venni.

Kezdd el itt: kóstolj bele többféle irányzatba, szellemiségbe

Az egyik legismertebb coaching irányzat a tranzakcióanalízis alapú coaching. A nevét onnan kapta, hogy a társas érintkezés egységeként meghatározta a tranzakciós ingert és választ, amelyet az embereket közötti kommunikációban vizsgál. Ezt a párbeszédet háromféle énállapotban- gyerek, szülő és felnőtt- elemzi, aszerint, hogy ki milyen énállapotból indította a mondanivalóját, vajon a válaszadó abból válaszolt, amit a feladó megcélzott vagy ez útközben összekuszálódott. Mindegyik énállapotbak megvannak a pozitív és negatív kommunikációs jellemzői és nagy mértékben tudja segíteni azt, hogy felismerjük kik vagyunk és hogyan tudunk viselkedés mintázatainkon, régi bevált játszmáinkon javítani. Elsőre bonyolultnak tűnhet, de ha elmerülnél ebben a világban, akkor Tranzakciónalízis a coachingban neked szól.

Ha rövid idő alatt szeretnél AHA-élményt elérni, könnyebben, jobb hangulatban szeretnéd elérni üzleti céljaidat, akkor a megoldásfókuszú coaching lehet a Te irányod. Az irányzat alapja, hogy a megalkotói korábban összefüggést vettek észre az úgynevezett problémafókuszú beszédmódban, illetve a megoldásközpontú beszédmódban töltött idő és az ügyfél előre lépése között. Arra jöttek rá, hogy a megoldások másfajta beszédmódban születnek: ha a jelen helyzetnél kívánatosabb jövő részleteiről, a már működő dolgokról, előrehaladás lehetséges jeleiről beszélünk, akkor megjelennek a megoldás első jelei is. Ha érdekel, hogy mik lehetnek azok a kérdések, feladatok, amivel figyelmedet a múltról, jelenről az elképzelt jövő felé tudod irányítani, olyan intenzitással, hogy szempillantás alatt váljon a jelen lehetséges alternatívájává, mindezt a munka világában, akkor a Megoldások nyomában neked szól.

Ha hajlamos vagy arra, hogy a helyzeted nagyon negatívan lásd és nehezen tudod magad a hullámvölgyből kimozdítani ilyen esetben, lehet, hogy neked egy formabontóbb irányzat lesz a testhezálló. A Provokatív tanácsadói stílus arra alapoz, hogy feltételezi a buktatóink nagy részét mi magunk görgetjük a lábunk elé, így azt el is tudjuk görgetni. Saját rögzült gondolataink, érzéseink és viselkedési formáink feloldásáról szól, amelyeket a személyiségünkhöz tartozónak érzünk, de amelyek zavaróan utunkat állják. Ezeket a berögződéseket térképezzük fel, amelyeket már-már az identitásunk részének tekintünk; „én olyasvalaki vagyok, aki…” , majd ha megtaláltuk górcső alá vesszük őket és addig karikírozzuk, amíg az abszurd és komikus vonások láthatóvá nem válnak, és ki nem tudjuk nevetni saját magunkat, így elindulva a változás útján.

Haladó önismerettel rendelkezőknek

Vállakozóként számos céllal és álommal indulunk el az utunkon, az elején a nap 24 órája is kevés, minden gondolatunkat az vezényli, hogyan álljunk meg a lábunkon. Aztán jönnek az előre nem tervezett nehézségek, lehet, hogy elbizonytalanodunk, hogy ez az egész nekünk való-e, mi lehet a következő lépés abban, hogy a kezdeti lelkesédest visszanyerjük. Ha ismerős a helyzet, akkor van egy jó hírünk: az induláskor minket jellemző energia visszanyerhető. Ehhez nem kell mást tenned, mint még jobban felismerned belső motivációs faktoraidat, a drivereidet és azokat megfelelően menedzseld. A motiváció feltérképezése a coachingban c. könyv abban segít, hogy felszínre hozd az eddig láthatatlan belső erőd, a nevén nevezd és a jövőben jobban törődj a kielégítésével.

Ha úgy gondolod, hogy már jól mennek az alapok, sokszor felismered a tudat alatti mozgatórugóid, energiatérképed, tudod mi az a pár kérdés, amit ha előhúzol tudsz perspektívát váltani, akkor érdemes lehet szintet lépned és tudatosabban elmerülni néhány olyan coaching feladatban, ami tovább tud segíteni a felismerés útján. A 100 legjobb coaching gyakorlat például leköveti egy igazi coaching ülés felépítését és azon belül kínál olyan feladatokat, amelyekkel fel tudod térképezni a kiinduló helyzetedet, érzelmi állapotodat, megtudsz határozni célokat a témádban, erőforrásokat és a következő lépéseket tudod megtervezni. A könyv felépítése hiába coachoknak szól, mégis pontos útmutatóul szolgál az önkísérlethez,  természetes helyzetekben is gyakorolhatók, melyek a hétköznapokban adódnak.

Ha valami rendhagyóra vágynál

És mi van a könyveken túl? Sokszor van, hogy a kreatív szemlélet kimozdít minket a berögzült gondolatok világából, a sablonokból, a sztereotípiákból és nagy mértében más perspektívát hozhat. Hogyan tudod ezt otthon a négy fal között megvalósítani? Nem kell más hozzá, csak egy pakli kártya. Na, nem akármilyen kártya, ez pontosan a 100 kártya az erőforrás-aktiváló coachinghoz. A szetthez tartozó kártyákkal és feladatokkal rendhagyó módon, a kreativitás erejével tudod fejleszteni önismeretedet. 70 kártya segít abban, hogy vizualizált motívumokkal beazonosítsd belső erőforrásaidat és így tudatosabb legyél, legyen szó múltra, jelenre, vagy jövőre vonatkozó idősíkokról, vagy életed több dimenziójáról, úgy, mint magánélet, család, munka, hobbi és még sorolhatnánk. Ha még mélyebben érdekelne a kártyacsomag és feladatok pontosabb magyarázata egy módszertani könyvvel egy csomagban is elérhető.

Ha pedig rákaptál a kreatív önismeret ízére, már ne állj meg, folytasd az 50 kreatív coaching ötlet feladataival, hiszen mindenki tudja, hogy a mély tartalom, játékos formában is előcsalogatható, és személyes és szakmai témák esetén egyaránt kitűnően használható.

Tanulj másoktól

Ne feledd, az önismeret útján nem vagy egyedül, sokat lehet tanulni mások hibáiból, nehézségeiből is, rádöbbenthet fontos felimerésekre, inspirálhat, nem utolsó sorban pedig megnyugtat, hogy másnál is felbukkannak hasonló kihívások, mint nálad. 77 tanulságos történet vezetőkről coachoktól és tanácsadóktól c. kiadásban pont ilyen történeteket olvashatsz.

A kérdés most már csak az, Te hol kezded a saját önreflexiós utad?

Ha még tovább keresgélnél, a Z-press Kiadó coaching témájú könyveit ide kattintva találod meg.