Műanyagmentes július: az étel elvitel új dimenzióit jelenti a Rakun Dobozközösség

0
371

Már te sem bírod belegyűrni a kukába a sok műanyag elviteles dobozt? A házhoz rendelés és az étel hazavitel egyik árnyoldala, hogy egy halom egyszer használatos dobozt termelünk vele.

Erre a problémára jött létre a Rakun Dobozközösség 2020-ban. A szervezet célja, hogy az étel elvitelhez és kiszállításhoz használt eldobható dobozokat többször használható dobozokra cserélje le és ezáltal jelentősen csökkentse a szemét mennyiségét.

A Dobozközösséget két szabadúszó anyuka hozta létre. Varga Judit és dr. Horvátth Sarolta a Felelős Gasztrohős Alapítványt vezették, amikor a gyereknevelés és munka mellett szembesültek vele, hogy nincs idejük főzni és étterembe beülni, ezért elkezdtek rendszeresen ebédet házhoz rendelni. Lévén mindketten környezetvédők, hamar elegük lett a sok műanyag dobozból és úgy döntöttek ennek véget vetnek.

Hogyan működik?

A Rakunhoz csatlakozó éttermek vállalják, hogy a Rakun által biztosított rozsdamentes acél dobozba adják ki az ételt annak, akinek van Rakun előfizetése és ezeket a dobozokat a vendégtől a használat után visszaveszik, elmossák a HACCP szabályoknak megfelelően és újra felhasználják.

A kezdeményezésnek már 16 különböző városban, közel 100 étterem a tagja. Az éttermek fele budapesti, de pl. Pécsett, Szegeden, Kecskeméten, Győrben, Veszprémben, Vácott, Nagykovácsiban és Egerben is vannak lelkes, változtatni akaró éttermek.

A dobozok alja rozsdamentes acélból készült, ezért akár 1000-szer is újra használhatók, ugyanakkor a mosógépes fertőtlenítő mosást jól bírják, ezért az éttermek szeretik. A polipropilénből készült tető pedig esztétikus és cseppmentesen zár.

A dobozokkal nem csak a környezetnek, de a pénztárcánknak is jót tehetünk.

„Próbáltuk az árazást úgy kialakítani, hogy versenyképes legyen a műanyag dobozokéval, ezért egy fix havi díjat szabtunk a dobozok használatára, amiért cserébe korlátlan alkalommal használhatók a dobozok bármelyik partner éttermünkbe. Szerencsére az elmúlt pár évben kb. a duplájára nőttek a műanyag doboz árak – már 100-150 Ft-ot is elkér érte az étterem- így a mi pár száz forintos havidíjunk már néhány alkalom után megtérül.” mondta dr. Horvátth Sarolta, az egyik alapító.

A rendszer alapja a Rakun Dobozközösség applikáció, aminek a segítségével a vendég a dobozokat egy QR kód beolvasásával magához veheti az étteremtől. A dobozok mozgását így a szervezet követni tudja és pótolja ott, ahol szükséges.

A Dobozközösség tagjai eddig több mint 40.000 eldobható dobozt váltottak ki a mindennapok során, ami egy átlagos műanyag doboz súlyával számolva ~1600 kg-nak felel meg. Ez egy közepes személygépkocsi súlyával egyenlő.

Rakun X Coworking

Júliustól a budapesti Szikra Coworking is csatlakozik a Rakun dobozt használók közé és a Szikra tagok ingyenesen vehetik igénybe ezt a szolgáltatást, használhatják a dobozokat akár a környéken, akár házhoz rendeléshez!

A Rakun Dobozközösség további coworking irodák, munkahelyi közösségek jelentkezését is várja! Kapcsolatfelvétel a hello@rakun.hu-n vagy a Facebook oldalon keresztül!