Proactive Business, könyvelés extrákkal: elindult a Proactive Pályázatfigyelés és hamarosan startol a Proactive Vállalkozói Akadémia

0
761
Pályázatfigyelés

Az innovatív könyvelési szolgáltatást nyújtó Proactive Bookeeping Kft. magasabb fokozatra kapcsol: újabb vállalkozásbarát lehetőségekkel színesíti palettáját. Az átalakulás névváltoztatással és a cégforma átalakításával is jár, a cég nevét Proactive Business Zrt.-re cseréli. Hogy honnan jött a bővítés ötlete és milyen változások zajlanak a Proabnál, arról Mórász Márton, a cég ügyvezető-alapítója mesélt nekünk.

A Proab 2019 óta a FreelancerBlog stratégiai partnere. Akkor is számíthattunk rájuk, amikor szinte egyik napról a másikra kellett új adózási formát választanunk 2022 augusztusában. Alaposan ismerik az egyéni vállalkozások kihívásait, a freelancerek mindennapjait. Kifejezetten nekünk szóló szolgáltatásokat nyújtanak és fejlesztenek folyamatosan, ezért ha valami újdonságon törik a fejüket, mi beszámolunk róla!

Egyedülálló, országos lefedettségű könyvelési szolgáltatásotok van, kiterjedt ügyfélkörrel. Honnan jött az új szolgáltatások bevezetésének ötlete?

Az átalakulás ötlete először 2020-ban, nagyjából az első Covid-hullám végén vetődött fel bennem. Kaptunk egy megkeresést, ahol tűz- és munkavédelmi engedélyekkel kapcsolatban kerestek fel minket. Egyébként is rendszeresen megtaláltak bennünket olyan kérdésekkel is, amik nem kifejezetten a könyveléshez tartoznak, hanem annak valamilyen határterületén helyezkednek el (például, hogy hol érdemes bankszámlát nyitni, vagy hogyan tud utánanézni egy vállalkozó egy lehetséges partnercégnek, vagy milyen pályázatok futnak, amik az adott vállalkozás profiljába esnek). 

Itt jött az ötlet, hogy ha már egyébként is hozzánk fordulnak a hasonló kérdésekkel, akkor akár a leggyakoribb problémákkal foglalkozhatnánk professzionális keretek között is. Ennek lett az eredménye, hogy kiépítettünk egy teljes körű szolgáltatási palettát a vállalkozók részére, amivel több területet is lefedünk.

A Proactive Business égisze alatt a jól működő könyvelési szolgáltatás mellett 4 új szolgáltatási terület rajzolódott ki. Az eddigi tapasztalataink és megkeresések alapján egyértelmű volt a pályázatfigyelés és a pénzügyi tanácsadás területe, ehhez jött hozzá a vállalkozásoknak kötelező engedélyekről és a szerződésekről szóló edukáció és tanácsadás, valamint a konkrét szolgáltatás, az engedély dokumentáció és szerződésírás, stratégiai partnereken keresztül. 

Az edukáció a kezdetek óta meghatározó része a szolgáltásainknak, ezért elindítunk egy kifejezetten vállalkozóknak szóló, teljesen felhasználóbarát e-learning rendszert, a Proactive Vállalkozói Akadémiát is.

Sokszínű kínálat. Mit gondolsz, mi az oka, hogy korábban is benneteket kerestek fel az ügyfelek ezekkel a kérdésekkel?

Amikor egy vállalkozó vagy egy magánember könyvelőt választ magának, akkor azt általában hosszas keresgélés és alapos mérlegelés előzi meg, hiszen egy erősen bizalmi viszonyról beszélünk. Amellett, hogy a könyvelők pontosan ismerik az ügyfeleik anyagi helyzetét, egy vállalkozó meglehetősen kiszolgáltatott viszonyt ápol a könyvelőjével. Egy esetleges NAV ellenőrzés során, egyedül a könyvelő az, aki meg tudja védeni a vállalkozót. Ha nem lehet számítani a könyvelőre a felmerülő problémáknál, akkor az ember komolyan megütheti a bokáját. Ebből az alapfelállásból teljesen érthető, hogy más kapcsolódó kérdésekkel is szívesen fordultak hozzánk, mint valakihez, aki irányába még nem alakult ki ez az elkötelezettség.

Hogyan kapcsolódnak az új szolgáltatások a meglévő könyvelési szolgáltatáshoz? Kik vehetik igénybe?

Alapvetően ezek az üzletágak egy vállalkozáson belüli startupként épülnek fel. Önálló célokkal, üzleti tervvel és munkatársi állománnyal. Természetesen a könyvelésben már meglévő ügyfeleink kiszolgálása inspirálta a létrejöttüket, de ezek teljesen különálló üzletágak, a szolgáltatások igénybevételének nem feltétele, hogy minden területen ügyféllé váljon valaki.

A Proactive Vállalkozói Akadémia hogyan és miben tud segíteni a vállalkozóknak?

Ez egy teljesen újszerű e-learning platform. A leckék könnyen emészthetőek, és az igazán élvezetes tanulási folyamat érdekében játékosított elemeket is használunk. Az edukációs anyagok témakörökre bontva érhetőek el, egyelőre a könyvelés, a pályázatok, a pénzügy, a vállalkozóknak kötelező engedélyek és jogi tudnivalók kerültek bele. Ez később más témákkal is kiegészülhet, illetve arra is odafigyelünk, hogy folyamatosan frissítsük az anyagokat.

Az egész képzési felületet úgy építettük fel, hogy amennyire csak lehet, ügyfélfókuszú legyen. Az ügyfelek szemszögéből, konyhanyelven, jól érthető formában, nagyon rövid, könnyen emészthető 1-5 perces videókban foglaltuk össze, hogy mit kell tudni egy-egy témáról. 

A Proactive Vállalkozói Akadémia még nem elérhető, várhatóan 2023 harmadik negyedév végére fog elindulni. Az edukációs anyagok elérése díjmentes lesz, de regisztrációhoz kötött.

A Proactive Pályázatfigyelés szolgáltatásotok rendhagyó a hazai piacon, mit érdemes tudni róla?

A pályázatfigyelés és az egész pályázati téma hasonló cipőben jár, mint a könyvelés. Évtizedek óta változatlan, berögzült gyakorlatok, tévhitek jellemzik. Nehezen átlátható terület, számtalan bonyolult megfogalmazással. A pályázatfigyelés is megragadt azon a szinten, hogy a pályázatok iránt érdeklődő magánszemély vagy vállalkozó csak egy adatbázishoz kap hozzáférést, de szakmai útmutatást nem kap, így könnyen elvész a lehetőségek között. 

A sikeres pályázás másik nagy gátja, hogy sokan eleve negatívan állnak a pályázatokhoz. El kell tudni engedni a negatív sztereotípiákat. Például, hogy csak kiterjedt kapcsolatokon keresztül lehet nyerni, hogy egy pályázat rengeteg papírmunkával jár, vagy, hogy a kkv-k vagy egyéni vállalkozók úgysem nyernek. Azt kell a vállalkozóknak az eszükbe vésniük, hogy mindenkinek van esélye arra, hogy sikeresen pályázzon. Ehhez viszont megfelelően fel kell készülni, figyelni kell a lehetőségeket, és kellően kitartónak kell lenni. 

Azt tapasztaltuk, hogy a legtöbb vállalkozó nem ért a pályázatokhoz. Ha pályázatfigyelés néven rázúdítunk számtalan opciót, még órákat kell vele töltenie, míg egyáltalán kiderül, hogy neki való-e, pályázhatna-e. Ezen szeretnénk változtatni.

A Proactive Pályázatfigyelés szolgáltatásunkkal megfordítjuk az eddigi gyakorlatot. Ahelyett, hogy egy adatbázisba irányítanánk a leendő pályázókat, hogy ott találja meg ami neki való, mi teljesen a vállalkozó szempontjából figyeljük a lehetőségeket. A pályázatoknál azt nézzük meg, hogy a meglévő ügyfél adatbázisunkból kik azok, akik számára érdekesek lehetnek, akik részben, vagy teljesen megfelelnek a pályázati feltételeknek, vagy akik érdeklődtek hasonló pályázatok iránt. A potenciális lehetőségekről havonta értesítést küldünk a felhasználónak. 

Nemcsak azt nézzük meg, hogy milyen feltételeknek felel meg most a vállalkozó, hanem azt is, hogy milyen irányba tart, mik azok a területek, amik érdeklik. Éppen ezért az egész együttműködés egy felméréssel kezdődik, ahol be tudjuk lőni a fő csapásirányokat. Emellett az edukációra is nagy hangsúlyt fektetünk.

A Proactive Pályázatfigyelés keretében két kapcsolódó szolgáltatás is igénybe vehető: A Pályázati Alapképzés Programunkban jelenleg összesen 22 edukációs anyag érhető el, közérthetően, 7 könnyen emészthető részre bontva. Ez minden csomagunkban benne van. Ezzel segítjük a vállalkozókat abban, hogy jobban átlássák és értsék a pályázatok világát. A vállalkozónak nem kell a pályázatok szakértőjének lennie, viszont a sikeres pályázáshoz elengedhetetlen, hogy értse a folyamatot. 

A PRO csomagunkban pedig egy Pályázati Előkészítési Program is szerepel, ami talán a legfontosabb része az egész pályázatfigyelő rendszerünknek. Ez két részből áll: egy előminősítő vizsgálatból és az úgynevezett Boost tájékoztatóból. Az előbbi során 13-15 db “KO” pontot vizsgálunk meg, amelyek a legtöbb pályázat esetében kizáró okoknak minősülnek. A Boost tájékoztató során 5-8 olyan kritériumot mutatunk be, amelyek plusz pontot jelenthetnek a pályázatokban, vagy bővítik a lehetőségek körét. 

Ha konkrétan pályázatírásra is szükség van, azt egy sok éves tapasztalattal rendelkező partnercégünk bevonásával valósítjuk meg.

Hogyan vehető igénybe a Proactive Pályázatfigyelés szolgáltatás? 

A legtöbb információ a szolgáltatásról a https://proap.hu oldalon érhető el, ahol a különféle csomagokról is részletes tájékoztatást nyújtunk. Alapvetően három opció közül lehet választani:

  • START csomag az induló vállalkozásoknak és magánszemélyeknek; 
  • BASIC csomag a 1 db cégre szóló pályázatfigyeléssel (a 2. cégtől 20% kedvezménnyel);  
  • PRO csomag, amely tartalmazza a fent említett Pályázati Előkészítési Programot is, illetve az előminősítés eredményétől függően díjmentes konzultációt is.

Ezek mind éves csomagok, a pályázatok világában nem érdemes rövid távon gondolkodnii. A mottónk, hogy “egy pályázat megnyerése a cég életében nem sprintverseny, hanem maraton”. Ha egy vállalkozó azonnal nem nyer, vagy kiderül, hogy most nem alkalmas pályázaton való induláshoz, akkor nem kell elkeseredni, ez nem az ötös lottó. Ehelyett fel kell készülni és a tanácsaink alapján változtatni, hogy később eredményesen tudjon pályázni.

Építsd a vállalkozásod proaktívan! A Proactive Pályázatfigyelővel elsők között értesülhetsz a legfrissebb hírekről, a legjobb lehetőségekről. Válaszd ki a hozzád illő pályázatfigyelési csomagot a Proap oldalán!