És neked mi a társadalmi hatásod?

Kinőttük a világot. A technikai fejlettségnek olyan szintjén vagyunk már, hogy a tisztán profitfókuszú működés veszélyessé vált a másodlagos hatások miatt. Az új irány még nincs meghatározva, de sokan keresik. Addig is, itt van 10 projekt, amelyek valós problémák megoldásához rendelnek üzleti célokat. A cikk első részében a társadalmi kihívásokra fókuszálunk, a másodikban a fenntarthatóságra.

Ahogy korábban is írtuk, a Social Impact Award (SIA) egy 2009 óta sikeresen működő képzési és támogatási program fiataloknak (14-30 éves korosztály). 

A program résztvevői segítséget kapnak innovatív üzleti megoldások kidolgozásában és megvalósításában, ha az ötlet releváns válaszokat ad korunk legfontosabb társadalmi és környezeti kihívásainak valamelyikére. A zsűriben többek között az Indotek, mint a program fő támogatója,az Erste Bank, különböző befektetési alapok képviselői, és két korábbi díjazott foglal helyet. A 2021-es győztesek a pontegyenlőség miatt az eredeti nyolc csapat helyett tízen lettek.  

Az alábbiakban bemutatjuk, milyen ügyekkel és projektekkel lehet ma ilyen támogatást nyerni, hátha nektek is segít a vállalkozásaitok tevékenységének alakításában.

Ma a ‘közösségi’, társadalmi szekciót vesszük szemügyre, a második részben a fenntarthatóságra kerül sor.

1. Kontekt

Bár a médiából ránk záporozó üzenetek igyekeznek ezt sulykolni, igazából nem mindenki kütyümániás. Sokan vannak még, akik nem attól élnek át katarzist, hogy a telefonjukról programozzák a légkondit. A digitális szakadék nem csak társadalmi rétegek között tátong, hanem értelemszerűen generációk között is. Már a mostani 30-as, 40-es termékfejlesztő mérnökök sem feltétlenül értik, hogyan kellene olyan eszközt tervezni, amelyet a náluk akár csak 20 évvel idősebbek is intuitíven tudnak használni. 

Nem az a megoldás, hogy nagymamát letiltjuk az okostelefonról, és a laptopra ragasztott post itre firkált Skype-használati utasítás sem éppen egy organikus felhasználói élmény.

Mi van akkor, ha a komplexitás nem érték, mert néhány alapmegoldás bőven elég lenne?

Miért ne lehetne bizonyos funkciókat egyetlen mozdulattal elérhetővé tenni?

Ez itt a Kontekt. Egy barátságos szürke tégla, óriási gombokkal. Gyakorlatilag bármire lehet csatlakoztatni, aminek monitora van, és egy gombnyomással direkt videókapcsolatot hoz létre.

Erre a technológiára aztán tényleg rá lehet fogni, hogy felhasználóbarát! 

2. Not Targets

Az áldozathibáztatás meglehetősen kemény téma, és komplex háttérokokkal bíró társadalmi jelenség, de a Not Targets csapatát ez a kihívás nem riasztja el. Évek óta működtetnek YouTube csatornát és szerveznek eseményeket, amelyekkel a jelenséget járják körül.

Korunk egyik feldolgozatlan, folyamatos traumája, hogy a nők egyharmada átél valamilyen szexuális bántalmazást, és a becslések szerint a férfiak legalább hatoda is. Sok esetben még mielőtt elérnék a felnőttkort. A megrázkódtatást a tabujelleg miatt tisztázatlan viszonyokból fakadó másodlagos traumák súlyosbíthatják, a környezet sajnos túl gyakran az áldozat felelősségére alapozva hárítja el a segítségnyújtást, vagy okoz újabb fájdalmakat. 

A nagyvilág, a társadalom nem tud mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy ilyen sok közöttünk az agresszor, a saját sérüléseivel is küzdő, bántalmazó ember – ezért inkább kollektíven tagadunk, leplezünk, terelünk, vagy éppen az áldozatot hibáztatjuk. A saját ép elménk megőrzéséért építünk egy álomvalóságot, amiből száműzzük a bántalmazottakét.

A Not Targets az érzékenyítés fejlesztésére, a téma facilitálására egy társasjátékot dolgozott ki, amivel megfelelő keretek között – elsősorban oktatási intézményekben, képzett szakemberek vezetésével – nemcsak az esetleges áldozatoknak segíthetünk, hanem mindenki fel tudunk készíteni egy egészségesebb reakcióra, ha bántalmazásra derülne fény a környezetünkben.

3. WellBee

A WellBee igazából a gyerektáborozást kívánja magasabb szintre emelni – olyan élményközpontú programokat állítanak össze, amelyekkel játékos módon tudnak a gyerekek a XXI. század gyakorlati kihívásaira adott egyéni válaszaik megtalálásában. 

A gyerekek tanulnak a jogaikról, a klímaváltozásról és a közösségi jóllétről is, miközben szakmailag kifogástalan táborélményt nyújtanának.

 Az első “pilot” tábort már július végén meg is rendezik. Reményeik szerint a tábori élmény szemléletformáló hatása tovagyűrűzik majd a gyerekek hétköznapjaiban.

4. Carely

A Carely egy olyan kezdeményezés, ami abszolút belevág gyakran tárgyalt témáink közepébe, konkértan a sharing economy és a gig work találkozása a társadalmi felelősségvállalással.

A Carely olyan, egyszerű fizikai munkát (takarítás, AirBnB menedzsment) kínáló szolgáltató, akik megváltozott munkaképességű, szellemi – testi fogyatékkal élők számára adnak munkalehetőséget. 

Ez nem csak egy speciális munkaportál lesz, az ötlet leírása kifejezetten komplexen, megoldáscentrikusan látja a helyzetet. A résztvevő munkavállalók fejlődését játékosítási rendszerrel tervezik segíteni, egyre nehezedő kihívásoknak való megfeleléssel, pozitív, jutalmazó visszajelzésekkel.

A törvényi keretek közé szorított intézményrendszer nem tud érzékeny választ adni ezekre az egyéni sorsokra. A fogyatékos személyek, ha munkához jutnak, nem igazán fogják benne örömüket lelni vagy átélni a fejlődés érzését. A segítő, érdekvédő szervezetek hasznosak és jók, de nem segítenek a megélhetésében ezeknek az embereknek. A Carely a “segélyező” mentalitásból tovább kíván lépni és valódi karrierutakat szeretne beindítani, valódi fizetéssel, az önellátó életvitel segítésével, szakszerű gyógypedagógiai felügyelet mellett. Mindez nyilván nagyon sokrétű módon segítené a fogyatékkal élők boldogulását, mentális egészségét, és konkrét megélhetési esélyeit is, csökkenhet a ráfordítási igény, az integrációk révén pedig a szélesebb társadalom érzékenysége is fejlődésnek indulhat.

5. Énprojekt

Elég sokat foglalkozunk a coaching előnyeivel és a kapcsolódó témákkal: az Énprojektben ezt a szuper erőforrást lehet ingyen igénybevenni, rászorulási alapon.

Nagyon szimpatikus, hogy a folyamat indítópontját oda helyezik, ahová te magad definiálod magadat:

A Lelkifröccs az akut vészhelyzetből, a kilátástalanságból indít, a Karierfröccs a szakmai életút megfelelő irányát segít beazonosítani, a Startfröccs pedig elindulni segít ebbe az irányba, mindezt a coaching irányított kérdezéstechnikai eszközparkjával.

Az Énprojekt jótékonysági alapokra helyez mentális egészséget és karriertudatosságot támogató programokat segítő szakemberek közvetítésével.

Reméljük, elegendő inspiratív múniciót adtunk, mert a világnak még nagyon sok társadalmi hatásra alapozott vállalkozásra van szüksége ahhoz, hogy a civilizációnk valahogy túlélje ezt az évszázadot… hamarosan jövünk a következő adag díjazottal! 

Freelance copywriter, blogger, ghostwriter, storyteller. A szabadúszást az önellátó kertészkedéssel ötvöző életformát teszteli a Börzsöny egyik völgyében.