És neked mi a társadalmi hatásod?

0
251
És neked mi a társadalmi hatásod?

Kinőttük a világot. A technikai fejlettségnek olyan szintjén vagyunk már, hogy a tisztán profitfókuszú működés veszélyessé vált a másodlagos hatások miatt. Az új irány még nincs meghatározva, de sokan keresik. Addig is, itt van 10 projekt, amelyek valós problémák megoldásához rendelnek üzleti célokat. A cikk első részében a társadalmi kihívásokra fókuszálunk, a másodikban a fenntarthatóságra.

Ahogy korábban is írtuk, a Social Impact Award (SIA) egy 2009 óta sikeresen működő képzési és támogatási program fiataloknak (14-30 éves korosztály). 

A program résztvevői segítséget kapnak innovatív üzleti megoldások kidolgozásában és megvalósításában, ha az ötlet releváns válaszokat ad korunk legfontosabb társadalmi és környezeti kihívásainak valamelyikére. A zsűriben többek között az Indotek, mint a program fő támogatója,az Erste Bank, különböző befektetési alapok képviselői, és két korábbi díjazott foglal helyet. A 2021-es győztesek a pontegyenlőség miatt az eredeti nyolc csapat helyett tízen lettek.  

Az alábbiakban bemutatjuk, milyen ügyekkel és projektekkel lehet ma ilyen támogatást nyerni, hátha nektek is segít a vállalkozásaitok tevékenységének alakításában.

Ma a ‘közösségi’, társadalmi szekciót vesszük szemügyre, a második részben a fenntarthatóságra kerül sor.

1. Kontekt

Bár a médiából ránk záporozó üzenetek igyekeznek ezt sulykolni, igazából nem mindenki kütyümániás. Sokan vannak még, akik nem attól élnek át katarzist, hogy a telefonjukról programozzák a légkondit. A digitális szakadék nem csak társadalmi rétegek között tátong, hanem értelemszerűen generációk között is. Már a mostani 30-as, 40-es termékfejlesztő mérnökök sem feltétlenül értik, hogyan kellene olyan eszközt tervezni, amelyet a náluk akár csak 20 évvel idősebbek is intuitíven tudnak használni. 

Nem az a megoldás, hogy nagymamát letiltjuk az okostelefonról, és a laptopra ragasztott post itre firkált Skype-használati utasítás sem éppen egy organikus felhasználói élmény.

Mi van akkor, ha a komplexitás nem érték, mert néhány alapmegoldás bőven elég lenne?

Miért ne lehetne bizonyos funkciókat egyetlen mozdulattal elérhetővé tenni?

Ez itt a Kontekt. Egy barátságos szürke tégla, óriási gombokkal. Gyakorlatilag bármire lehet csatlakoztatni, aminek monitora van, és egy gombnyomással direkt videókapcsolatot hoz létre.

Erre a technológiára aztán tényleg rá lehet fogni, hogy felhasználóbarát! 

2. Not Targets

Az áldozathibáztatás meglehetősen kemény téma, és komplex háttérokokkal bíró társadalmi jelenség, de a Not Targets csapatát ez a kihívás nem riasztja el. Évek óta működtetnek YouTube csatornát és szerveznek eseményeket, amelyekkel a jelenséget járják körül.

Korunk egyik feldolgozatlan, folyamatos traumája, hogy a nők egyharmada átél valamilyen szexuális bántalmazást, és a becslések szerint a férfiak legalább hatoda is. Sok esetben még mielőtt elérnék a felnőttkort. A megrázkódtatást a tabujelleg miatt tisztázatlan viszonyokból fakadó másodlagos traumák súlyosbíthatják, a környezet sajnos túl gyakran az áldozat felelősségére alapozva hárítja el a segítségnyújtást, vagy okoz újabb fájdalmakat. 

A nagyvilág, a társadalom nem tud mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy ilyen sok közöttünk az agresszor, a saját sérüléseivel is küzdő, bántalmazó ember – ezért inkább kollektíven tagadunk, leplezünk, terelünk, vagy éppen az áldozatot hibáztatjuk. A saját ép elménk megőrzéséért építünk egy álomvalóságot, amiből száműzzük a bántalmazottakét.

A Not Targets az érzékenyítés fejlesztésére, a téma facilitálására egy társasjátékot dolgozott ki, amivel megfelelő keretek között – elsősorban oktatási intézményekben, képzett szakemberek vezetésével – nemcsak az esetleges áldozatoknak segíthetünk, hanem mindenki fel tudunk készíteni egy egészségesebb reakcióra, ha bántalmazásra derülne fény a környezetünkben.

3. WellBee

A WellBee igazából a gyerektáborozást kívánja magasabb szintre emelni – olyan élményközpontú programokat állítanak össze, amelyekkel játékos módon tudnak a gyerekek a XXI. század gyakorlati kihívásaira adott egyéni válaszaik megtalálásában. 

A gyerekek tanulnak a jogaikról, a klímaváltozásról és a közösségi jóllétről is, miközben szakmailag kifogástalan táborélményt nyújtanának.

 Az első “pilot” tábort már július végén meg is rendezik. Reményeik szerint a tábori élmény szemléletformáló hatása tovagyűrűzik majd a gyerekek hétköznapjaiban.

4. Carely

A Carely egy olyan kezdeményezés, ami abszolút belevág gyakran tárgyalt témáink közepébe, konkértan a sharing economy és a gig work találkozása a társadalmi felelősségvállalással.

A Carely olyan, egyszerű fizikai munkát (takarítás, AirBnB menedzsment) kínáló szolgáltató, akik megváltozott munkaképességű, szellemi – testi fogyatékkal élők számára adnak munkalehetőséget. 

Ez nem csak egy speciális munkaportál lesz, az ötlet leírása kifejezetten komplexen, megoldáscentrikusan látja a helyzetet. A résztvevő munkavállalók fejlődését játékosítási rendszerrel tervezik segíteni, egyre nehezedő kihívásoknak való megfeleléssel, pozitív, jutalmazó visszajelzésekkel.

A törvényi keretek közé szorított intézményrendszer nem tud érzékeny választ adni ezekre az egyéni sorsokra. A fogyatékos személyek, ha munkához jutnak, nem igazán fogják benne örömüket lelni vagy átélni a fejlődés érzését. A segítő, érdekvédő szervezetek hasznosak és jók, de nem segítenek a megélhetésében ezeknek az embereknek. A Carely a “segélyező” mentalitásból tovább kíván lépni és valódi karrierutakat szeretne beindítani, valódi fizetéssel, az önellátó életvitel segítésével, szakszerű gyógypedagógiai felügyelet mellett. Mindez nyilván nagyon sokrétű módon segítené a fogyatékkal élők boldogulását, mentális egészségét, és konkrét megélhetési esélyeit is, csökkenhet a ráfordítási igény, az integrációk révén pedig a szélesebb társadalom érzékenysége is fejlődésnek indulhat.

5. Énprojekt

Elég sokat foglalkozunk a coaching előnyeivel és a kapcsolódó témákkal: az Énprojektben ezt a szuper erőforrást lehet ingyen, illetve támogató résztvevőként igénybevenni, rászorulási alapon olyan anyagilag nehéz helyzetbe került személyek számára, akik nem állnak már gyógyszeres vagy terápiás kezelés alatt kapcsolódó problémáikkal.

Nagyon szimpatikus, hogy a folyamat indítópontját oda helyezik, ahová te magad definiálod magadat, és innen segítenek egy felmérést követően eljutni a valóban megfelelő foglalkozáshoz:

A Lelkifröccs a múlton való rágódásból, a kilátástalanságból indít, a Karrierfröccs a szakmai életút megfelelő irányát segít beazonosítani a coaching irányított kérdezéstechnikai eszközparkjával, a Startfröccs pedig elindulni segít ebbe a már meghatározott az irányba HR-es és más tanácsadók támogatásával, akik például állásinterjúkra készítenek fel.

Az Énprojekt jótékonysági alapokra helyez mentális egészséget és karriertudatosságot támogató programokat segítő szakemberek közvetítésével.

Reméljük, elegendő inspiratív múniciót adtunk, mert a világnak még nagyon sok társadalmi hatásra alapozott vállalkozásra van szüksége ahhoz, hogy a civilizációnk valahogy túlélje ezt az évszázadot… hamarosan jövünk a következő adag díjazottal!