A karrierváltás dilemmája – hogyan kerülj egyre közelebb az álmaidhoz?

0
362
Karrierváltás

A karrier kérdése sok embert foglalkoztat. Szeretnénk kiteljesedni, megvalósítani szakmai álmainkat és megélni a sikert. Ez egy összetett folyamat, amit sokszor úgy érzünk nem is mi irányítunk, hanem a körülményeink alakítják az utunk, és gyakran előfordul, hogy azon kapjuk magunkat, hogy nem vagyunk jó helyen, elkezdünk azon gondolkodni, hogy lehetne ezen változtatni.

Itt jön képbe a karrierváltás gondolata, ami sokszor egy jól kitaposott, kijárt út elhagyásával jár együtt. Ez nem egyszerű. Még akkor sem ha egyértelműen tudjuk, hogy az nem a mi utunk. Sok dilemma kíséri végig azt a folyamatot, ami során végül eljutunk oda, hogy meg merjük lépni a váltást és kiugrunk a jól megszokott mókuskerékből az ismeretlenbe. Mi az, ami inspirációt adhat nekünk a karrierváltáshoz? Hogyan kerülhetünk egyre közelebb az álmainkhoz? Ehhez hoztunk Nektek most néhány ötletet.

1. Kezdd el figyelni magadon, mi az amit igazán szeretsz csinálni, mi az ami szívből érdekel.

Amikor benne vagyunk a mókuskerékben ritkán figyelünk magunkra. Rutinszerűen csináljuk a dolgunk és nem éljük meg a mindennapok szépségét, sikerét. Törd meg ezt a monotonitást! Kezdj el gondolkodni azon, mi az ami igazán érdekel, lázba hoz! Amin szívesen gondolkodsz. Amivel szívesen töltöd az időd. Mikor voltál igazán boldog legutoljára? Mi történt veled akkor? Mi okozta a boldogságot számodra? Ha megtalálod a választ ezekre a kérdésekre, egy lépést máris tettél azért, hogy közelebb kerülj saját magadhoz és felfedezd magadban a boldogságod forrását, azt a tevékenységet, amit szívből szeretsz.

2. Kapcsolódj szakmabeliekkel!

Következő lépésként nézd meg kik azok az emberek az ismerettségi körödben vagy akár azon kívül, akik ezzel a témával, tevékenységgel foglalkoznak. Járj el az eseményeikre, hallgass tőlük podcastet, olvass tőlük cikket. Kezdd el követni őket a közösségi felületeken, vedd fel velük a kapcsolatot akár személyesen is és ismerd meg őket, inspirálódj a munkásságukból, a szakmai sikereikből. Beszélgess velük arról, hogyan jutottak el idáig, mi az ami sikeressé teszi őket a szakmájukban.

3. Beszélgess karrierváltókkal!

Ismerkedj meg a sztorijaikkal, hagyd hadd inspiráljon téged a történetük. A karrierváltás nem egyszerű, adj időt magadnak, hogy megízlelhesd milyen előnyei vannak ennek. Mások élményei és tapasztalatai lendületet adhatnak neked is a váltáshoz. Ha nincsenek ilyen emberek körülötted, akkor a FreelancerBlog Interjú rovatában vagy a Freelancer Frekvencia podcast sorozatban rengeteg történetet hallgathatsz meg karrierváltóktól. Ha már freelancing: gondold át, milyen útvonalakat tartogathat számodra a szabadúszó lét!

4. Tanulj a témáról!

Nagy lendületet tud adni egy új tevékenység elkezdéséhez ha tanulsz róla. Keress olyan képzést, ami segít elmélyíteni a tudásodat, jelentkezz be egy workshopra ahol valami újat tanulhatsz erről a területről, esetleg ki is próbálhatod magad. Ismermed meg a munka jövójét alakító trendeket is, sok inspirációval szolgálhat.

5. Tedd próbára magad, építsd gyakorlatba a megszerzett tudást!

Mielőtt egy új szakmába kezdünk fontos, hogy megtapasztalhassuk milyenek vagyunk benne. Ami elméletben érdekel minket, az nem biztos, hogy a gyakorlatban is meghozza ugyanazt az élményt. Karrierváltás előtt próbáld ki magad a gyakorlatban is! Kezdj valami aprósággal, amit te alkotsz! Például ha érdekel a kerámiázás, menj el kerámia workshopra és készíts magadnak egy terméket. Éld meg ennek sikerélményét és meríts ebből lendületet és magabiztosságot a folytatáshoz.

6. Teremts magad körül inspiráló környezetet!

Rántsd ki magad a szürke hétköznapokból, menj egy olyan helyre, ahol töltődhetsz, inspirálódhatsz, kikapcsolódhatsz, szabadjára engedheted gondolataid. Figyeld meg, a természet ereje, a kedvenc helyeid energiája, az új felfedezések és kapcsolódások élménye mind-mind pozitív hatással lesz valami új születéséhez, befogadásához. Adj neki teret, hogy ezek a gondolatok megérkezhessenek hozzád.

IKIGAI szerint a nagy dolgokat mindig érdemes apró lépésekre lebontani és ezek sikerélményeiből táplálkozva újabb és újabb lépéseket tenni a cél felé, mígnem azon kapod magad, hogy elérted a kezdetben nagyon nagynak és elérhetetlennek tűnő célodat. A fenti lépések segíthetnek egy „nagy” váltást elérhető, sikerekkel teli, élvezetes úttá tenni számodra.

Előző cikkKubik Coworking – a fényárban úszó coworking iroda
Következő cikkÜgyfélszerzés helyett csináld ezt!
Lócki Anita
Talent partner és karrier coach. Multinacionális környezetben találta meg lehetőségeit, ahol 16 éve építi karrierjét. Értékesítésben szerzett erős üzleti szemléletet, majd a HR területen találta meg saját szenvedélyét a tehetségek fejlesztésében. Vezetőképzés, szervezetfejlesztés, coaching és mentoring területekkel foglalkozik jelenleg, melyekhez nemzetközi tapasztalatai adnak egy plussz perspektívát. Szabad idejében karrier coachinggal támogatja az útkeresőket, ezen belül kiemelt helyet kapnak a pályaválasztás előtt álló fiatalok. A HiCoach közösség megálmodója, mely jelenleg több mint 100 coach önkéntes munkájával segíti a pályaválasztásban a középiskolásokat.