Tervezd meg a következő éved a design gondolkodás szemléletében!

0
141

Mi lenne, ha ez a következő év, a Te éved lenne? Ha most tényleg a kezedbe vennéd az irányítást az életed és karriered felett, hogy boldog, sikeres és önazonos legyél?  

Ha megért benned a gondolat, hogy szeretnél tiszta lappal kezdeni és máshogy csinálni a dolgokat, mint eddig, akkor itt a legjobb sorvezető ahhoz, hogy hogyan tervezz tudatosan a design gondolkodás segítségével.

Vegyél fel más szemüveget!

Mielőtt nekilátnál az életed megtervezésének vagy újratervezésének az első legfontosabb dolog, hogy kicsit újrakalibráld a hozzáállásod és kezdj el úgy gondolkodni, mint egy igazi designer.  Ehhez most megismerhetsz 6 olyan bevált szemléletet, attitűdöt, ami évek óta sikeresen használt design thinking, azaz tervezői gondolkodás alapjául szolgálnak.

1.)    Legyél kíváncsi

Legyél kíváncsi az emberek, a munkád, a körülötted lévő világ dolgai iránt és akard megtudni a „miérteket”. Gondolj bele, hogy a kíváncsiság az ember egyik legalapvetőbb emberi állapota, már kisgyerek korban is folyton csak a miérteket akarjuk tudni. Kíváncsinak lenni azért fontos, mert így elhagyhatod a racionalitást, a megszokott sablonokat, az ésszerűt és olyat találhatsz azon túl, ami eddig fel sem merült benned.

2.)    Próbálj ki minél több mindent

Amikor a kíváncsiságod áthajlik cselekedetbe, amikor eldobod magadtól a percepciókat, hogy mit szabad és mit nem szabad csinálni, akkor igazából kilépsz a komfortzónádból és elindulsz a változás útján. Térképezz fel minél több olyan jövőbeni lehetséges forgatókönyvet, alternatívát az életedben, a munkádban, ami működőképes és vonzó lehet számodra. Ötletelj, prototipizálj és valósítsd meg!

3.)    Keretezd újra a problémát

Az átkeretezés egy nagy ötlet és ha egyszer ráérzel az ízére, sose fogsz leblokkolni. A világ tele van olyan tévhitekkel, amelyek egyszerűen nem igazak, nem hasznosak, nem segítenek és úgy érzed nem tudsz belőlük kilépni. Próbáld ezeket a problémákat úgy átkeretezni, hogy azok olyan kihívások legyenek, amelyre akciótervet tudsz kitalálni, amire létezik megoldás.

4.)    A tervezés egy folyamat

Ez azt jelenti, hogy sokszor teljesen a gátlásaidat levetkőzve kell ötletelned az életedről, akár jó, rossz, örült alternatívák feldobásával. Később jó, ha ezeket le tudod szűkíteni és prototipizálni tudod a lehetséges utat. Tudnod kell mikor kell a tervezői folyamaton belül szélesíteni vagy épp zárni a fókuszt.

5.)    Tudj segítséget kérni

Ha szeretnéd az életedben, munkádban kitalálni a következő lépést, akkor nem ülhetsz egyedül otthon. Menj, vonj be másokat, beszélgess, hallgass meg több nézőpontot és véleményt. Ezt hívják radikális (mélyreható) együttműködésnek. Ez lesz a te tervezői kutatásod, amikor rádöbbensz, hogy nem vagy egyedül a problémáddal, sokan teszik fel ugyanazt a kérdést magukban, mint te. Ne felejtsd, sokszor a legjobb ötletek csapatban jönnek!

6.)    Mondd el a sztorid

Mondd el a saját történeted sokszor! Ha megteszed vicces dolog fog történni: a világ elkezd rá reagálni, és ebből új barátságok, munkalehetőség vagy éppen a problémád megoldása fog következni.

Az újévi fogadalmak nem működnek!

Igazából a szíve mélyén ezt mindenki tudja. Nagy lendülettel belevágunk, ha kell összeszorítjuk a fogunkat, és így tart a lendület körülbelül három hónapig. Ha a fogadalmainkkal meg tudnánk oldani az életünket, akkor nem lenne alapja annak a legfrissebb kutatásnak, miszerint világszerte 85%-ban az emberek nem elégedettek az életükkel, a munkájukkal.

Hosszú a lista, hogy miért nem működnek a fogadalmak, de talán a leglényegesebb közülük, hogy totálisan hátulról kezdődnek, úgy, hogy még el se kezdtük az évet, már a válaszokat gyűjtjük. Ezek a fogadalmak nem mások, mint olyan célkitűzések, amelyek egy része már a fogadalom pillanatában eldől, hogy teljesül vagy nem.

 2022 jó év lesz, ha…

·        fogyok 10 kilót

·        előléptetnek a munkámban

·        heti 3x sportolok

·        többet találkozom a barátaimmal, családommal

·        kevesebbet nyomkodom a telefonom

·        stb

Itt vannak a célkitűzéseid, amik meghatározzák az éved, ha ezek teljesülnek jó éved lesz.

Sajnos ez nem működik így. Ennek az egyik legfontosabb oka, hogy gyakran ezek a célkitűzések úgynevezett lehorgonyzó akadályokká válnak, ami azt jelenti, hogy annyira szűkítik a perspektívád a megoldások szempontjából, hogy beleragadsz  és nem veszel észre más lehetőségeket. Ebből a szempontból, már most kőbe van vésve az eredmény, bármit is csinálsz.

Ezzel szemben a tervezői gondolkodással tudod, hogy egy rakat lehetőség van körülötted, csak elég kíváncsinak kell lenned, ledobnod az előítéleteid és cselekedned kell. Hiszen az élet nem célkitűzések és eredmények sokaságáról, hanem a megélésről szól, arról, hogy az életet nem hosszában, hanem széltében éljük. Megéljük a fejlődést, a tanulást, a felfedezést és a bukásokat is. Az új év legjobb része, hogy olyan kérdéseket tehetsz fel magadnak, amit eddig nem tettél, hogy felfedezhetsz új ötleteket, lehetőségetek, új emberekkel kapcsolódhatsz. Szóval tervezőként, éld meg a napokat és  útközben alakíts az útirányaodat..

Mi lenne, ha a fogadalmaid listáját inkább érdekes kérdésekre cserélnéd, amikben hajt a kíváncsiság? Például így:

·        Mit jelent számomra a kiegyensúlyozott, egészséges életmód? Hogyan tudok benne elköteleződni?

·        Mit csinál ez a két szupermenedzser a munkahelyen, amiért őket már előléptették? Mi az, amit Én is be tudnék építeni a mindennapi munkámban?

·        Hogyan tudnék a napi, heti hatékonyságomon változtatni? Mi segítene, támogatna ebben legjobban?

Melyiket találod érdekesebbnek? Az újévi fogadalmaid teljesítését vagy a fenti kérdésekben mutatkozó kíváncsiságod kielégítését? Melyik motivál jobban? Melyik iránti elköteleződés tart tovább 3 hónapnál?

Kezdj így: legyél kíváncsi és próbálj ki dolgokat!

Itt van néhány ötlet, hogy hogyan állj máshogy az újévhez a gyakorlatban.

#1 Újévi kíváncsiság lista

Dobd a hátad mögé az újévi fogadalmak listáját, helyette tedd össze az újévi kíváncsiság listádat. Írj fel rá mindent, lehet bármilyen hosszú és jöhetnek a vadötletek is. Ezután próbáld őket kategóriákba, nagyobb témakörökbe rendezni, és mindegyikhez minimum egy kérdést fogalmazz meg. Csak arra koncentrálj, hogy mi az, ami a bizonyos témakörök mentén tényleg érdekel. Ne izgulj, jönni fognak a kérdések, utána, ha már több összegyűlt, csak ki kell választanod azt, ami legjobban foglalkoztat. Például:

–        Miben szeretnék fejlődni a következő évben?

–        A mostani pandémia válság hogyan befolyásolja a privát és szakmai életem?

–        A munkahelyemen lévő legjobban teljesítő kollégák, hogyan csinálják?

–        Mit szeretnék jobban tudni?

–        Hogyan szeretném látni magam ezeken a területeken egy év múlva- sport, táplálkozás, család?

–        stb

Ha megvan a listád, már csak egy prioritási sorrendet kell felállítanod és kiválasztanod azt a top 5-6 elemet, ami tudod, hogy szinte egész évben táplálni fogja a kíváncsiságod és hajtani fog téged.

#2 „Good Time” napló

Kezdd el vezetni a saját naplód, amiben hétről hétre jegyzed, hogy a napjaid során melyek voltak azok a tevékenységek, amelyek energetizáltak, amelyek lelkesedéssel töltöttek el, amiben el tudtál köteleződni, ahol jött a flow állapot. A munkával kapcsolatos megélések kapcsán, próbáld meg azt is megválaszolni, hogy a különböző lejegyzett tevékenységed kapcsán, miből mit tanultál, kinek segítettél. Csináld egy hónapig, majd a kapott eredményekre reflektálj, vond le a tanulságot, ami energetizált abból próbálj többet csinálni, ami kevésbé azt pedig átalakítani. Ez alapján alakítsd az utad.