ViddL, Briefly, Talentuno: pillanatkép a gig economy hazai úttörőiről

0
104
ViddL, Briefly, Talentuno: pillanatkép a gig economy hazai úttörőiről

Júniusi meetupunkra a magyar gig economy (online platformokon keresztüli, általában rövid távú, alkalmi munkavégzés) három izgalmas, és teljesen különböző területekre fókuszáló szereplőjét hívtuk meg. A beszélgetés jókora része nyilván a COVID által megváltoztatott világ új térképeinek felvázolásával telt. Milyen most a munka, az üzlet és az élet az online szolgáltatási piacterek felől nézve, és mik a munkavállalói kilátások? Minden fontos kérdést átbeszéltünk.

Beszámoló a FreelancerBlog Tuesday Talks elnevezésű havi meetup sorozatának 2020 júniusi állomásáról.

Szeretnéd inkább megnézni a teljes beszélgetést? Tagjaink számára az ÖSSZES meetup bármikor visszanézhető! Kattints ide a részletekért!

A városi futárkodást rugalmas munkaidőben biztosító ViddL napi forgalma megháromszorozódott a vírus érkezése előtti időhöz képest. Tüske Tamásék számára tanulságos volt a hirtelen változó emberi sorsokra látni, sokan fordultak a vendéglátásból a futárkodás felé, és szerencsére sokaknak tudtak is munkát adni az erősödő igény miatt. “Durvább volt, mint bármelyik eddigi karácsony.”

A cég egy okos ötlettel ki is egészítette a szolgáltatását: ha már elmegy hozzád a futár egy csomaggal, szeretnéd, hogy be is vásároljon neked? A HozdL gyakorlatilag a bevásárlás kiszervezése, ami sok esetben ezerszer rugalmasabb és gyorsabb megoldás, mintha egy konkrét boltból rendelnél. Ezt a szolgáltatást már három vidéki városban is el tudták indítani úgy, hogy a főtevékenység, a ViddL még csak Budapesten létezik.

“Nem életem legnyugodtabb periódusa volt.” kezdte a visszaemlékezést Balázsik Péter, a Talentuno társalapítója. A startup-sikersztori 105 fős csapattal, 130 millió forintos havi költséggel dolgozott. A lengyel helyzetből kiindulva Péter becsléseket végzett a vírus felbukkanása idején. Látható volt, hogy az iskolák bezárásának pillanatában gyakorlatilag leállnak a szerződéskötések, tehát amint ez bekövetkezik Magyarországon, a cég bizonytalan ideig nem tud további befektetőket bevonni, illetve mintegy 80 százalékos árbevétel-visszaesésre számíthat.  Az jött ki, hogy 60 főre kell leskálázniuk magukat. 

A díjnyertes magyar startup egyébként állásközvetítések után fizet jutalékot, tagjaik között van olyan is, aki milliós nagyságrendben keres. Logikus lenne azt gondolni, hogy ez végülis “recruiting”, fejvadászat, ami mégiscsak egy szakma, ezért nem egészen olyan a Talentuno, mint egy tipikus “gig economy” platform. De Péter elmondása szerint a szakterülethez kell érteni, nem a toborzáshoz, ugyanis a szolgáltatás előnye pontosan az, hogy a saját szakterületükön otthonosan mozgó profik jobban tudnak megfelelő embereket találni egy új feladatra, mint a kívülről érkező fejvadász.

“Három dolgot várunk el a matchmakereinktől” – mutatta be Péter a sikeres regisztrálóikkal szemben támasztott követelményeket:

1. Nyúljanak ki a saját kapcsolati hálójukba.

2. Tanulják meg azt a néhány alap “sourcing” trükköt, amik benne vannak a Talentuno rövid képzési anyagában.

3. Használják a platform technikai lehetőségeit (affiliate linkek).

A vírussal szinte egyidőben lépett piacra a Briefly. Bittera Réka egy olyan szabadúszó-platformként definiálja a szolgáltatást, ami a reklámipari működésbe integrálódik, projektmenedzser bevonásával egészen komplex, stratégiai feladatokat is végrehajt az ügyfelek számára, minden projektben jellemzően egy kreatív csapattal. Ez a “szabadúszói magány” jelenségét gyakran megélő kreatívok számára is változatosságot hozhat. (Olvasd el az alapító párossal készült interjúnkat itt, ahol a Briefly különleges működését részletesen bemutattuk!)

A COVID-19 miatt ismét állítani kellett a fókuszon. A Briefly a KKV marketing-szektor számára állít össze ütős projektcsapatokat, de a kis cégeknek jellemzően most beszűkül a marketingbüdzséjük, a túlélés és átstruktúrálás finanszírozására kell a pénz. Viszont globálisan megnőtt a bizalom a kényszerűségből most élesben tesztelt távmunka iránt, ezért érezhető, hogy a nagyobb cégek is jobban fognak nyitni a freelancerek felé. Ez a Briefly számára is lehetőség lesz újabb, nagyobb és ismertebb ügyfelek megszerzésére.

Persze a nagyoknak sem könnyű, sőt. Péter tapasztalata szerint a cégek “az elmúlt három hónapban kidobták a terveiket és elkezdtek újakat írni”. A Talentuno ügyfélkörében még egy nagy streaming-szolgáltató is azonnal megállt és semmilyen befektetési jellegű döntést nem hoztak meg sokáig, annak ellenére, hogy az ő számaikat éppenhogy feltornázta a karantén.

Ezért is gondolja Péter, hogy mindenki számára az az egyik újabb alapkérdés a beszállítói felé: 

Ha újra karantén lesz, hogy biztosítod a kapacitásokat? 

A Talentuno-nak és hasonló platformoknak erre kész a válasza: helyfüggetlenül dolgozó freelancereket alkalmazunk, tehát minden megy tovább, zökkenőmentesen. Ráadásul új tenderek nyílnak az új szempontok miatt, így oda is be lehet kerülni ahová eddig nem lehetett.

“Tök nagy kérdés az iroda is” – a Talentuno sem fogja már soha igénybe venni azt az irodateret, amit most visszaadott. Bevált az új működés, jóval kevesebben dolgoznak egy fedél alatt, mint azelőtt. És hiába foglalkozik freelancerekkel maga a platform, COVID nélkül még évekbe telt volna, mire meggyökeresedik cégen belül is a remote munkastílus. 

“Elengedni a munkavállalóidat home office-ra egy külön skill, aki nincs rá felkészítve annak leesik a hatékonysága.”

“Életemben ezelőtt még nem volt olyan, hogy egy nyugdíjas azért kiabál velem, mert nem fizethet kártyával. De a közelmúltban ez is megtörtént.” – tette hozzá Tamás, említve, hogy a ViddL Magyarországon elsőként hozott ki érintésmentes fizetési megoldást, és hogy látványosan megugrott az elektronikusan fizetők aránya, és nehéz elképzelni, hogy aki most megszokja, az rögtön visszatér készpénzre, ahogy a vírusveszély elhárul. “Szóval vannak olyan iparági változások, amelyek most már velünk is maradnak.“

Borítókép: Quino Al / Unsplash