A jövő munkavállalói nem az irodában ülnek

0
109

Manapság egyre terjed a munkavállalói gondolkodásnak és életvitelnek az a trendje, hogy a hatékony, mégis életigenlő munkavégzés már nem feltétlenül egy kellemes irodai környezetben, 9-től 5-ig tartó időbeosztásban érhető el. A munkavállalók egyre tudatosabbak, egyre több kontrollt akarnak saját munkaidejük és magánéletük felett. A freelancer (szabadúszó) és digitális nomád kifejezés a hétköznapi szókincs részévé válik, sorra nyílnak Magyarországon a közösségi irodák és egyre több gazdasági szereplő ismeri fel ebben a szűk, de annál izgalmasabb célcsoportban rejlő potenciált.

Tény, hogy egyre sűrűbben hallhatók ezek a fogalmak, sokan mégsem tudják pontosan, kik ezek az emberek, és mit is csinálnak. A szélessávú internet elterjedése a home office megoldások egész tárházának nyitott utat, újabbnál újabb applikációk és eszközök egyre több lehetőséget adnak a vállalkozók és munkavállalók kezébe, hogy akár teljes ügyvitelüket online, egyetlen laptop és persze internetkapcsolat segítségével végezzék a világ bármely pontjáról. Ez pedig – bátran kijelenthetjük – forradalmi változásokat idéz elő a hétköznapi munkavégzés frontján is.

Természetesen nem végezhető minden munka ilyen módon, de az ún. Y generációs vállalkozók könnyűszerrel megtalálják a digitális tér nyújtotta lehetőségeket, erre hangolják át életüket, és ennek segítségével tesznek szert jövedelemre. Egyértelműen abba az irányba indulnak, ahol mindössze internetelérésnek kell lennie munkájuk elvégzéséhez, ennek megfelelően akár hónapról hónapra újabb országba utazhatnak, egyre több nemzetközi kapcsolatra tehetnek szert, számos kultúrával ismerkedhetnek meg, így folyamatos és gyors fejlődésen mennek keresztül.

Nem csupán szemlélik tehát az interneten idegen világok és kultúrák hétköznapjait, hanem belecsöppennek és átélik azt.

El lehet képzelni, milyen gyors és adekvát fejlődést jelent mindez: a kapcsolatok nemzetközivé válását, az üzleti élet olyan sebességét, ami a karosszékből nehezen követhető.

Ezzel párhuzamosan világszerte kibontakozóban van egy „háttériparág” is, amely kiszolgálja és támogatja az életformához kapcsolódó igényeket. Több mint húsz éve indult a közösségi irodák létrehozása, amely mostanra az irodaüzemeltetés egyik megkerülhetetlen műfaji elemévé vált. A vándor internetmunkások egész seregének nyújtanak ezek a közösségi terek egy adott országban támogató irodai környezetet és találkozási pontokat. Vannak azután az ún. co-living helyszínek vagy az időről időre megszervezésre kerülő, közös utazással kapcsolatos rendezvények, amelyeket talán nevezhetünk élmény-workshopoknak, és meghatározó tapasztalatokat, valamint megkerülhetetlen kapcsolatrendszert adnak a résztvevőknek.  Legutóbbi példa erre az éppen ebben a hónapban véget ért Nomad Cruise, amely egy transzatlanti hajóút keretei között biztosít találkozást, tanulást, munkát – kinek mit –, és immár ötödik alkalommal került megszervezésre.  

Bár Magyarországon még csak most ismerkedünk a digitális nomádság fogalmával, a fővárosunk ebből a szempontból már hosszú évek óta nagy népszerűségnek örvend.

Budapest a Nomadlist nevű weboldalon (ami a digitális nomádok által pontozott helyeket tartalmazza) szinte mindig az első 4 hely valamelyikén található. Ennek egyik legfőbb oka a jó ár-érték arány, ami nyilván vonzza a Nyugatról érkező nomádokat. Ezenkívül a város földrajzi elhelyezkedésének is köszönhető feltűnő népszerűsége, hiszen innen nagyon egyszerű mind nyugatra, mind keletre utazni. A jó infrastruktúra szintén vonzóvá teszi Budapestet, akár „főhadiszállás” berendezésére is alkalmas lehet egy fiatal utazó számára, ahol pár hónapig megpihenhet. Co-working irodák, co-living helyszínek, éjszakai élet, nyüzsgő start-up kultúra… kis országunk tökéletes helyszín az utazó dolgozók számára, ami még hatalmas lehetőségeket tartogat.