A szabadúszás módszertana – beszámoló a Freelancer Fridays találkozósorozat “Itt tanuld a freelancinget!” című epizódjáról

0
85

“Itt az ideje összerakni valami nagyon színvonalas, jó programot a freelancerré váláshoz.” – ez volt a motivációja a Freelancer Fridays három vendégének legutóbbi szokásos havi összejövetelünkön. Úgy látszik, hogy a magyar freelancerek és a szabadúszás irányába törekvők száma elért egy kritikus tömeget. Már elég sokan vannak, akiket komolyan érdekel a téma és szívesen használnának kidolgozott módszertant a sikeres szabadúszóvá váláshoz – és olyan freelancerek is akadnak, akiknek már van ebben a témában olyan mondanivalója, amit érdemes lehet meghallgatni.

Nem meglepő, hogy marketinges tapasztalattal rendelkező szakemberekben állt össze először a kép, hogy ideje lenne átadható sztorivá, képzéssé gyúrni a freelancing csínját-bínját – mindhárman dolgoztak ilyen téren, mielőtt belefogtak a szabadúszóképzős projektjükbe.

Ők Majsai “Majsair” Ricsi, Balog “Kaizenera” Péter, és Dallos “Business and Travel” Zoltán.

Origin Story

Eredettörténetük szerint Ricsi a középiskolában kezdett digitális marketing szolgáltatásokat nyújtani egy 12 fős baráti körrel, akkor még az volt a kép, hogy ez ebben a formában fog folytatódni, “mindenki öltönyben lesz és király lesz”, de persze azért a kezdeti lelkesedés után lassan szétforgácsolódott a team. Ricsi viszont maradt az álomnál, és egy évet dolgozott a KAPTÁRban, ahol annyi lokációfüggetlenül dolgozó külföldit ismert meg, ami elegendő inspirácóul szolgált ahhoz, hogy mára három nagyobb fix ügyfél mellett kisebb projekteken is dolgozzon 4-5 fős csapatával, és olyan kalandokba fogjon, mint a Mentortribe, vagy a freelancer képzés.

Balog Péter egy társsal, Tasnádi Ádámmal alapította a Kaizenerát, mindketten évtizedes freelancing tapasztalattal. Péter szövegíró, marketinges utat járt be, szervezett workshopot a Visegrádi Alapnak, regionális TEDx eseményeket, míg Ádám a Google marketingeszközeinek szakértőjeként dolgozott nagy cégek számára.

Dallos Zoltán pedig az ex-multis freelancer iskolapéldája, egy igazán egyedi eset, hiszen amilyen magasan ő járt, onnan már (vagy még?) nem nagyon szokás kiugrani: vezetői pozíciókat töltött be a bank- majd az energiaszektorban. Gyakorlatilag kimaxolta az életformát, és mégsem volt elég: a szabadságot többre értékelve, meglehetősen hirtelen dobbantott. Apró marketingügynökségének építgetése mellett egy rendezvénysorozatba fogott, kifejezetten azzal a céllal, hogy az őt is igazán vonzó digitális nomádság számára építsen egy közösségi platformot.

Dallos Zoltán és Majsai Richárd a Freelancer Fridays-on - A szabadúszás módszertana
Dallos Zoltán és Majsai Richárd a Freelancer Fridays-on – A szabadúszás módszertana

Vision

“Az volt a rémálmom, hogy 30 évesen körülnézek majd a munkahelyemen, tök jó fej embereket látok, de nem érzem jól magam, mert nem érzem magam szabadnak”. – erről az “előremenekülésről” szólt Péter elmúlt 10 éve. A digitális nomádságra felkészítő képzésekből már rengeteg van az online térben (pl. Udemy-n), ezért Péter és Ádám külön átgondolta, miben tud mást nyújtani, mint egy szokásos agytágítás. Az elmúlt évek rendezvényein arra jöttek rá, hogy ami leginkább hiányzik egy freelancernek, az pontosan az, amit éppen átélnek itt: a közösség.

Ahhoz, hogy egy támogató közegbe kerülj, szabadúszóként tenned kell (pl. meetupokra járni),

nem automatizmus, mint félrehívni egy kollégádat a munkahelyeden egy húzós nap délutánján és kikérni a véleményét valamiről.

A “kaizen” maga egy multis körökben jól ismert szervezetfejlesztési fogalom, világhírű példája a Toyota, lényege a folyamatos önfejlesztés, magának a gyártási folyamatnak az állandó felülvizsgálata és optimalizálása. A Kaizenera egy olyan közösséget kíván építeni, akik a folyamatos megújulás, fejlődés pozitív ciklusának japán filozófiáját a freelancer skillset és életmód résznek tekintik.

Majsai Ricsi néhány éve még az utcáról bement cégek üzlethelyiségeibe, irodáiba, megkérdezni, hogy van -e Facebook oldaluk, ugyanis az 50 százalékuknak még nem volt, és fogalmuk sem volt az ottani fizetett hirdetésekben rejlő lehetőségekről. Több ügyfelük is lett így. Amikor úgy tűnt, hogy ez az online marketingügynökséges vonal működőképes lehet, Ricsi két célt határozott meg magának:
–  a havi pénzösszeget, amivel elégedett lenne,
– illetve, hogy ne kelljen olyan dolgokat csinálnia, amit utál.

Ezeket a célokat mára sikerült teljesítenie, ezért úgy gondolja, másoknak is segíteni szeretne ebben. “Szerintem mára bárkiből tudok freelancert faragni: az első, akivel ez megtörtént, az asszisztensem volt. Ő egyetem mellett segített nekem, kiegészítésként, ma már három full time ügyfele van.”

Dallos Zoltánnak a nagy levegővétel után fókuszra és nagytakarításra volt szüksége: megtanulni nemet mondani a rengeteg ötletre és lehetőségre, ami különösen akkor nehéz, amikor ennyire kinyílik a világ valaki előtt, amikor egyszercsak hátat fordít egy felépített multis karriernek. A kezdő freelancerek másik tipikus problémája a társadalmi nyomás: szülők, rokonok, barátok… nem feltétlenül bátorító közeg. “Fáj kimondani, hogy a baráti kör lassan kicserélődik.” – az egykori bajtársakkal egyre nehezebb közös témát találni, amikor a közös zászló alól valaki kilép és egyedül, szabadlándzsásként vág neki a boldogulás útjának.

Action

Bár a most a tanulmányaik vége felé járó fiatalok között is sokan vannak, akik egyből szabadúszóként szeretnének megélni, és a globális tendenciák a független életformák felé mutatnak, most még a nagy többség alkalmazotti létből vált szabadúszásra, ami egy organikus folyamat tud lenni, hiszen a cégektől rengeteget lehet tanulni a munkáról, a szakmáról, saját magunkról és a másokkal együtt dolgozásról. Balog Péter szerint a szabadúszás egyik első kérdése, hogy merre induljunk el ezzel a tapasztalattal, hogy mibe vágjunk, ebben viszont tudnak segíteni coachok és tanácsadók, akikkel fel lehet térképezni “a belülről jövő dolgokat, amiket aztán lehozol, számszerűsítesz és vállalkozást alapozol rá”.

Dallos Zoltán a workshopokon gyakran eljátszatja a résztvevőkkel azt, hogy gondolják át,

mit tennének, ha dúsgazdagok lennének – mivel foglalkoznának, hogyan telnének napjaik?

A gyakorlat tanulsága az, hogy néhány relatív anyagi biztonsági kulcsmotívum (ház, kocsi, stb) után jönnek a belső vágyak kifejeződései: önkéntesség, tanítás, utazás, és hasonlók. A második kérdés ekkor feléjük az, hogy “és mi az ami ezek közül valóban a pénzen múlik?”. A gyakorlat lényege, hogy az anyagi biztonság megteremtésére ne kibúvóként tekintsünk, inkább azt az életképet törekedjünk valóssá tenni, amire vágyunk.

Majsai Ricsi is nagyon hasonló gyakorlatot ajánl: “képzeld el a legkirályabb hétköznapodat!” Milyen lenne a tökéletes életnek egy átlagos napja? Mikor kelnél, mivel foglalkoznál? Minél aprólékosabban rakod össze, annál könnyebb lesz megvalósítanod.

Freelancer Fridays - a szabadúszás módszertana
Filep Szilvia a Freelancer Fridays-on – A szabadúszás módszertana

Péter szerint pedig azt érdemes átgondolni, “milyen szempontból akarsz független lenni?” – helyszín, esetleg több idő a családdal, vagy a munkád jellege? Mindenre van megoldás, de egyszerűbb tervezni, ha vannak prioritások. Olyanokkal is foglalkoznak, akik jobban akarják csinálni a szabadúszást, ilyenkor az eddigi sikerek és kudarcok minden nyomását félreteszik együtt, és csak arra koncentrálnak, hogy most felépítsék újra az egészet: baromi jól.

Találkozzunk legközelebb! Addig is, csatlakozz hozzánk a Facebook-on, és a Meetup.com-on is!  A Freelancer Blog Facebook oldalán mindig értesülhetsz az eseményekről és a kapcsolódó infókról.