9 kihagyhatatlan előadás kőprofi freelancereknek

0
105

Lássuk be, az egyszerűbb általában jobb. Az üzleti hatékonyságnövelés, a személyes produktivitás, a tudatos önfejlesztés, szinte minden fejlesztő folyamat motivációja az, hogy beazonosítsuk, mi az ami nem segíti céljainkat, és hogy hogyan szabaduljunk meg ezektől a dolgoktól. A mai posztmodern életformánk elvileg az instant és szélessávú adatforgalom által elhozott nirvána, ahol az információ azonnal rendelkezésre áll, a kommunikáció valósidejű, ezért a problémák megoldása végtelenül könnyebb, mint a pre-digitális korban.

Csakhogy ha szélesebb a csatorna, gyorsabban ömlik be a szemét is.

Itt az új 20-as évek küszöbén az az egyik kulcsproblémánk, hogy az ókor óta ismert és változatlan emberi értékeket hogyan emeljük be és tartsuk meg az életünkbe(n), hogyan éljünk teljes és emberi életet? 

A Simplicity Fesztivál nem egy neo-luddita szeánsz, nem elvonulást hirdet, nem a gépek ellen lázít, hanem éppen ellenkezőleg: a józanság, az élet teljes egészét, és nem a munka vagy az üzlet világát érintő optimalizáció az az eszme, aminek a megvalósításához gyűjt össze megoldásokat, eszközöket, embereket és módszereket.

Az alábbiakban önkényesen átnézzük és kiemeljük, hogy melyek Budapest egyik legérdekesebb szakmai rendezvényének idei legérdekesebb előadásai – freelancer szempontból.

Erdélyi Boróka  – időgazdálkodás komplex GTD megoldások helyett egyszerűsítéssel: “A munkám jelentős részét számítógépen végzem, méghozzá vállalkozóként kötetlen munkaidőben, az otthoni irodámban – azaz a szakmai teendőim nemcsak térben, de időben is összefolynak a magánéletemmel.” Boróka egy mindenki számára saját, személyre szabott digitális egyensúly-megteremtő módszerrel ismerteti meg az érdeklődőket.

Sok időt töltünk online, ez tény, de pontosan mit is csinálunk ott? Dolgozunk, szórakozunk… és? Kapitány-Föveny Máté klinikai szakpszichológus arra a sötét igazságra vetít fényt, hogy sokan a virtuális valóságban önmagáért is szívesen elidőzünk. Vajon miért cseréljük le erre az időre az elsődleges valóságban is tölthető időt? Mi elől menekülünk? Mit keresünk ott?

Mengyán Eszter nevét a Holy Duck miatt már elég sokan ismerik: Eszter a fesztiválon is megosztja tanácsait arról, hogyan lehet értelmesen kezelni a ruházkodás kérdését, bonyolult korunkban. 

Márky Ádám a Longevity Project egyik alapítója, életmód szakorvos. Előadásának címe meglehetősen hátborzongató: Miben vagy jelen: a történetedben vagy a valóságban? – a felvezetés nem kevésbé felkavaró kérdések feltevéséhez vezet: “Miért veszélyes ha a magatartásunkat nem a tetteink következménye, hanem a fejünkben lévő történet határozza meg, és hogy mit tehetünk a mindennapokban azért, hogy a valósághoz és ne csak a fejünkben lévő történetekhez alkalmazkodjunk.”

Megszoktuk és élvezzük, hogy konstans digitális flow-ban éljük az életünket, de ettől még jól jön, ha képbe kerülünk azzal, hogy mit csinál ez az agyunkkal – és mit csinál a világgal. Csizmadia Máté előadása lehet, hogy a klímaválság súlyával terhelődő társadalmunk titokban legfontosabb témáját boncolgatja: a megoldás a freelancerek számára talán még különösen fontos felismerésekre is vezethet.

Kocsis Dóra, a fesztivál megálmodója, köztiszteletnek örvendő minimalista utazó, előadásában arra világít rá, milyen váratlan fejlemények járhatnak azzal, amikor valaki rátér a zero waste életútra.

Lupui Iza a minimalizmus talán legutolsó kapujához ad kulcsot: elengedhetjük a fast fashion kacatokat, lomtalaníthatunk, értékek mentén szervezhetjük életünket, de valószínűleg nincs olyan nehéz kihívás, mint búcsút inteni azoknak az emberi kapcsolatoknak, amelyek már nem szolgálnak minket. 

Kónya Beáta előadása megkapóan őszintén ellentmondásos. A saját bevallása szerint is toxikus platform, az Instagram adja a kenyere javát – előadása nem csak azért érdekes, mert saját példáján át elmeséli, hogyan fordítja jóra egy számtalan negatív jelentéssel terhelt média felületét, hanem azért is, mert Beáta a magyar “vidéken újrakezdő”, gyüttment digitális nomádok úttörői közé tartozik.

Elsődleges erőforrásunk a figyelem, mert csak egy bizonyos számú dologra tudunk egy adott napon figyelni. Többezer pillanat van, amikor valamire koncentrálunk, ami sok ugyan, de így is nagyon is véges szám! Ezért érdemes tudatosan kezelni ezt az erőforrást is, és igenis meggondolni, hogy minek is szenteljük értékes figyelmünket. Ebben segít Kenyeres András, a magyar férfi vízilabda-válogatott kommunikációs és mentális tanácsadója, coach, egyetemi tanár.

Október 5-6, The Studios, Simplicity Feszt, egyszerű és nagyszerű. Találkozzunk ott!

A borítóképet Bányai Gábor készítette a Simplicity Fesztivál 2019 előadóinak szervezett találkozóján.