Válságban vagy? Útmutató freelancereknek, munkavállalóknak 2023-ra

0
438

Intenzív napokat élünk mindannyian, nem kérdés. Covid, háború, energiaválság, KATA törvény módosítás, infláció, stb. Éppen ezért az őszi hónapokat annak szenteltem, hogy minél több emberrel beszélgessek, minél több információt gyűjtsek és minél több élethelyzetet, vállalkozást, területet lássak, tanulmányozzak a jelen helyzetben. 

Mindezt azért, hogy jobban megértsem mi van ma a világban, mi a helyzet a munka jövőjével és merre van előre a freelancerek, különösen a magyar szabadúszók számára. Ebben a cikkben az ezzel kapcsolatos gondolataimat, tapasztalataimat foglalom össze, jó adag inspirációval fűszerezve. 

Az utóbbi hónapokban nem unatkoztam, jól el is fáradtam közben, de megérte. Kialakítottam egy képet magamban a jelenlegi helyzetről, listáztam a jövő lehetséges irányait és ezek mentén építem tovább az életem. 

Ez egy véleménycikk, főként a munka világára, azon belül is a szabadúszókra fókuszálva. A meglátások alapvetően szubjektívek, az én világlátásomat, megértésemet tükrözik, de ahogy lent, a Forrásjegyzékben is látjátok, nem alaptalanok. A célom mindössze annyi, hogy továbbra is segítsem a szabadúszókat. Most épp azzal, hogy megerősítést adok ahhoz, hogy jó úton jártok.

Mi van most a világban és itthon?

Továbbra is szépen haladunk előre, már ami a munka jövőjét illeti. Sőt, egyre gyorsabban haladunk a rugalmasabb, főként projekt alapú munkavégzés felé, amiben sokkal hangsúlyosabb szerep jut a helyfüggetlen, projekt alapon elérhető szakembereknek. 

Bár még mindig ismerkedés fázisban vagyunk, szabadúszók és ügyfelek, de fordul a kocka. Már nem nekünk kell proaktívan keresni a nagyobb cégeket, hanem egyre nagyobb az érdeklődés, nyitottság akár nagy multinacionális szereplők felől is a freelancerek felé. Ez Magyarországon még kevésbé érezhető, de ami késik, nem múlik.

A cégek keresik a módját annak, hogy hogyan találják meg ebben a közösségben a tehetségeket és ha megvannak, hogyan dolgozzanak velük. Erre több tanácsadó cég is felfigyelt, ilyen például a CXC Global vagy az Open Assembly, akik egy zseniális térképet is készítettek. 

Forrás: https://open-assembly.com/reports/open-talent-ecosystem

Izgalmas látni, hogy egyre több és egyre jobb szolgáltatást kínáló szereplők jelennek meg a nemzetközi piacon, akik mind-mind egy kis részt szakítanak ki a munka átalakuló világából. 

Ők is kellenek ahhoz, hogy a trend kibontakozhasson. Ilyen például a Safety Wing, akik digitális nomádoknak és remote csapatoknak kínálnak biztosítást. Közben pedig építik Plumiát, az országot az interneten. Vagy a Center for the Transformation of Work, akik egymilliárd ember munkájának átalakítását tervezik 2025-ig. 

A munka jövője: “Blended teams”

Sokszor találkoztam az utóbbi hónapokban a “blended teams” kifejezéssel, amire (akárcsak a freelancing-re) számtalan definíció létezik, de én ezt értem alatta: az állandó munkaerő (alkalmazottak), a rugalmas munkaerő (freelancerek) és a technológia (szoftverek) keveréke, a cél pedig azt kideríteni, hogy együtt hogyan alkotnak ütőképes csapatot. 

Ez a jövő, ezt mindenki tudja, de még az út elején tartunk, a jó gyakorlatok most, ezekben az években születnek. Számunka, freelancerként az a lényeg, hogy egyre nagyobb szükség és igény lesz a freelancerekre, azokra a kiváló szakemberekre, akik képesek önállóan, saját időbeosztás szerint, projekt alapon dolgozni és képesek kezelni az életmóddal járó hullámzást és adminisztrációs terheket is. 

Érdekes példa az Airbus, akik a Freelance Business Month-on adtak elő. Ők például leválogatták a számukra legrelevánsabb és legjobb online munka oldalakat, ahol nagy eséllyel találhatnak kiváló szakembereket főként mérnöki és technológiai területekre. Szorosan együtt dolgoznak ezekkel a platformokkal és a szervezeten belül is nagy energiákat fektetnek abba, hogy megtalálják a leghatékonyabb módját a freelancerek integrálásának. 

Összefoglalva: jól haladunk,

A MUNKA JÖVŐJÉBEN EGYÉRTELMŰ, FOGLALT HELYE VAN A FREELANCEREKNEK. 

Mi a helyzet az online munka platformokkal?

Az online munka oldalak továbbra is gombamód szaporodnak, megszámlálhatatlan keres-kínál oldal születik (és sokan el is tűnnek), ahol különféle cégek keresnek különféle szakembereket projekt alapon. Van lokális, van globális. Van aki csak egy szakterületre, van aki mindenre fókuszál. Többnyire jutalékos rendszerben működnek, azaz X százalékot tesznek rá minden projektre, amit a megbízási díjból vonnak le. 

Ami már 10 éve is kihívás volt, mikor anno az Elance (ma már Upwork) trénereként dolgoztam, hogy hová pozícionálja magát egy ilyen platform. A legtöbbjük amolyan középmezőny. Itt mindenféle szaktudású, tapasztalatú és nemzetiségű szakember megtalálható. A legnagyobbak továbbra is az Upwork, a Freelancer.com, a Fiverr és a Guru.

A Flexjobs-on pedig szinte mindent találsz, távmunkát, hibrid főállást és projekt alapú freelance munkákat is, bárhol a világon. 

A Toptal, a Distributed vagy Torc viszont már alaposan megszűri a jelentkezőket. Ide nem könnyű bekerülni, tényleg nagyon jónak kell lenned. De ha sikerült, folyamatos munkát és átlagon felüli fizetést remélhetsz. Vannak izgalmas kisebb szereplők is, például a fejlesztőkre fókuszáló Gigged.io vagy a marketingeseket közvetítő Mayple.

Ha további platformok is érdekelnek, itt találsz egy jó kis listát.

A jó közösség mindennek az alapja

Ami nemcsak a trend szempontjából, hanem számunka, freelancerek számára is a legfontosabb, azok a jó közösségek. Ahol lehet egymástól tanulni, inspirálódni, fejlődni. Erre is kiváló nemzetközi példákkal találkoztam, például a holland Qommunity, vagy a Freelancing Females és persze a Freelance Business Community

Szuper közösségek épülnek a coworkingek körül is, az európai irodákat a Coworking Assembly igyekszik összefogni, támogatni. Más kapcsolódó területeken, például startupoknál is számos jó nemzetközi példát láttam valódi közösségépítésre (ha már itt tartunk: a közösség egy hálózat, aminek a szereplői között párbeszéd van, a közösségépítés ennek az elősegítése). 

Leginkább a Draper Startup House nyűgözött le, aminek a küldetése, hogy 2030-ra összekössön és inspiráljon egymillió vállalkozót. Ehhez ma közel 30 colivinggel és coworkinggel állnak szoros kapcsolatban világszerte, egy részüket ők maguk üzemeltetik. A másik kedvencem a Startup Madeira, akik az egész szigeten építenek egy vállalkozás fókuszú ökoszisztémát, bevonva minden szereplőt (szállásadók, coworkingek, önkormányzatok, startupok, stb.). 

Itthon pedig itt vagyunk mi, a FreelancerBlog, a Freelancerek.hu, és a Briefly is szuper közösségépítő kezdeményezéseket indított mostanában. Nagyon jó példa a vidéki ökoszisztéma építésére a StartITup Győr, akik helyben igyekeznek tudást és kapcsolatokat adni vállalkozóknak, freelancereknek. 

Freelancerek itthon és külföldön

Nemzetközi szabadúszó közeg

Kezdjük először a nagy totállal, a teljes képpel. Freelancerek mindenhol vannak a világban és a számuk mindenhol dinamikusan növekszik. Egyre kevésbé lehet határokat húzni, földrajzilag és a definícióban sem egyszerű. Például egyre többen utaznak, hosszabb időre is áttéve a székhelyüket egy másik országba, kontinensre, őket nevezzük most digitális nomádoknak. 

De ez is egy egyre inkább elmosódó kategória, nagyon kevesen vannak azok, akik nemcsak időszakosan, hanem életvitelszerűen, éveken, évtizedeken át utaznak. A többség max 1-2 évig van úton, 3-6 havonta változtat székhelyet. 

De a leggyakoribb, és ők nem is tartják magukat nomádoknak, akik időnként (pl. 2-3 évente) dobbantanak egyet és 1-6 hónapra lelépnek valahova. Vagy épp csillagtúrában járják be a világot, évente többször utaznak, 2-4 hétre, közben dolgoznak, de van egy fix bázisuk, ahova rendszeresen visszatérnek és az idejük nagy részét ott töltik. 

A kihívások tekintetében is nagyon hasonló dolgokkal küzdünk mindenhol: ügyfélszerzés, árazás, adminisztráció. Aki csak most kezdte a szabadúszó létet, az nemzetiségtől, lakóhelytől függetlenül kénytelen szembesülni a freelancer lét hullámzásával. Egyszer sok az ügyfél, sok a bevétel, máskor semmi. Van, hogy jó ügyfelet fogsz ki, akivel hosszú ideig együtt tudsz dolgozni, máskor erősen mellényúlsz.Van, hogy jól árazod magad, elégedett vagy, van, hogy nagyon benézed mit kell teljesíteni és mennyiért. 

Beszélgettem Melbourne-ben élő dél-koreai grafikussal, Argentínába költözött kolumbiai fejlesztővel, Horvátországban ‘állomásozó’ amerikai értékesítővel és Cipruson nomád  közösséget építő brit lánnyal is. Nincs új a nap alatt, mindenki hasonló kihívásokkal küzd, minden országnak megvannak a maga problémái, akár a szülőföldjükön, akár az átmeneti időszakra választott székhelyükön. 

Ami az adózást illeti, nincsenek nagy különbségek, nagyjából 20-30% adót fizetnek a szabadúszók a bevételeik után. A KATA egy bizonyos összeg fölött rendkívül kedvezményes opció (volt). 

Na de mi van a magyar freelancerekkel?

Kicsit kevesebben, de köszönik szépen jól vannak. Nem könnyű, de alkalmazkodnak. Az tény, hogy sok kezdő szabadúszó megtorpant a KATA törvény módosításával. Ők többnyire még fél vagy akár teljes lábbal az alkalmazotti létben voltak, és maradnak is egy darabig. Ők vagy szüneteltetik most a vállalkozásukat (esetleg nem is volt), vagy KATA adózással számláznak magánszemélyeknek (cég helyett, kissé szürke zónában), vagy SZJA adózással fehérítik az így szerzett extra jövedelmet. 

Voltak akik eddig is csak egy cégnek dolgoztak KATÁ-sként  (valószínűleg ez volt a fő indok a KATA átalakítása mellett, hogy ezek a cégek a többiekhez képest jóval kevesebb járulékot fizettek), náluk az adott cégtől függ, hogy milyen megoldást dolgoztak ki a továbbiakra. 

Azt tapasztaltam, hogy aki már több mint 3 éve volt szabadúszó, azaz volt legalább egy Covid mentes éve és jól vette a pandémia okozta akadályokat, azt a KATA módosítása se rettentette el. Megoldotta, többnyire átalányadózó lett, vagy társas formában folytatja másokkal karöltve (Bt. Kft.). 

Merre van előre? Útmutató 2023-ra.

Akár gyakorló freelancer vagy, akár csak érdeklődő, szeretnélek megnyugtatni, hogy érdemes volt és a jövőben is érdemes szemmel tartanod ezt a trendet. 

Útmutató 2023-ra:

1. Fejleszd a szabadúszáshoz nélkülözhetetlen képességeket! 

Önismeret, önfejlesztés, kreativitás, rugalmasság, felelősségvállalás, önállóság (pl. munkavégzés, döntéshozás, célkitűzés terén), nyitottság, eredményorientáltság és alkalmazkodóképesség. Ezek a képességek mind fejleszthetők, és mindenképp hasznodra válik, bárhogy is alakul a jövőd. 

Nem véletlen, hogy az önismeret, önfejlesztés az első két terület. Alkalmazottként is fontosak, de vállalkozóként szerintem hosszú távon senki sem lehet sikeres, aki ezekre nem szán elegendő figyelmet. Foglalkozz magaddal, testileg, lelkileg, szellemileg és szakmailag is. Senki más nem fogja megtenni helyetted. Ezt neked kell kézbe venni, és a fontossági sorrendben a legelső helyre tenni! 

Az egész mellé építs magadnak egy több elemből álló relaxációs, stresszkezelő eszköztárat. Ergo tudd hogyan működsz, ismerd fel, ha ha túlhajtottad magad, ha kiégés közeli állapotba jutottál. Jól gyakorold be a pihenést, kikapcsolást, energizálódást. Próbálj ki több dolgot és építsd be az életedbe. Mozgás mindenképp legyen benne, olyan amit szeretsz (séta is lehet).

Néhány ötlet, nálam ezek működnek:

  • 4 napos munkahét, pénteken többnyire nem dolgozom. Kétgyermekes anyuka vagyok, ha épp nem az ügyfeleket, akkor a családot szolgálom ki. A péntek az én napom – na persze nem az egész.
  • Heti 1x masszázs (péntek reggel 9-kor, nehogy dolgozni kezdjek). 
  • Heti 1x, ideális esetben hétfőn este egy kardió edzés (futás, intenzív torna, biciklizés). Jobb edzővel, csoportban, úgy nehezebb elsunnyogni.
  • Heti 2-3x reggeli 10 perces torna (jóga-szerű, a lényege a nyújtás).
  • Este és hétvégén digitális detox. Nem dolgozom, nem nézek e-maileket, sokszor még a wifit sem kapcsolom be a telefonomon. Van néhány kivételes alkalom, amikor ezt megszegem, de többnyire betartom.
  • Olvasás rendszeresen, többnyire lefekvés előtt.
  • Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás (napi 5x, sok zöldséggel, folyadékkal).
  • Évi minimum egy hosszabb utazás, teljes kikapcs (10 nap/ 2 hét). 
  • Mellette rendszeres kirándulások, rövidebb utazások (ha lehet munka nélkül).
  • Előre betervezett szabadnapok, hetek, főleg nyáron. Ami nincs benne a naptárban, az nem fog megtörténni.

2. Kezdd el emésztgetni, és idővel fogadd el a vállalkozói lét szabályait.

Jó ha tudod, hogy a szabadság, ami a freelancing elsőszámú vonzereje, mit is jelent valójában. A cukormázon túl, vállalkozóként jóval több dologért vagy felelős, mint alkalmazottként. Kinek dolgozol, mikor és hogyan dolgozol, hogyan osztod be az idődet, erőforrásaidat. Felelős vagy a vállalkozásod adminisztrációjáért, pénzügyekért, neked dolgozó freelancerek, alvállalkozók munkájáért.

És persze az elvégzett munka minőségért is. Ha nem üti meg a mércét, nem fognak ajánlani, így elveszíted az ügyfelek 90%-át hozó lehetőséget. Igen, az ajánlás még mindig mindent visz és remélem ez nem is fog változni.

Szabadúszóként, egyéni vállalkozóként annyival egyszerűbb a helyzet, hogy ha rosszul döntesz, annak a következményeit többnyire csak te, esetleg a családod szenvedik el. Ha nagyobb vállalkozást építesz és alkalmazottaid vannak, ott már más a helyzet. 

A vállalkozói lét, így a freelancing is csupa hullámhegy és hullámvölgy. Vannak sikeres időszakok és kevésbé sikeresek. Van, hogy vissza kell lépned egyet, vagy hogy tízet, van, hogy nulláról kell kezdened az egészet. Aki ezt nem tudja kezelni, aki összeomlik minden egyes nehézségnél vagy kudarcnál, annak nem való a vállalkozói lét.

De ha azt érzed, hogy igenis vállalkozó vér csörgedezik benned, viszont nem vetted valami könnyedén az eddigi akadályokat, ne add fel. Ezt is tanulni, szokni kell. A hullámzás nem, de az ettől való félelem igenis elmúlik. Saját magamon tapasztalom, hogy kezdem élvezni a dolgot. Az első kudarcok, sikertelenségek földbe döntöttek, ma már csak legyintek, ha valami nem úgy jön össze, mint ahogy szerettem volna. Ilyen az élet, különösen a vállalkozóké. 

3. Lépj ki a nemzetközi színtérre! 

Kicsi ez az ország, a világ nagy. Ennél nagyobb közhellyel nem tudom ezt elmagyarázni. Beszélsz angolul? Ha nem, nagyon gyorsan kezdd el tanulni. Ha igen, kezdj el nyitni külföldi ügyfelek felé. 

Kérlek ne félj ettől, a kishitűség csak egy rossz beidegződés. Külföldi ügyfeleknek dolgozni egyre egyszerűbb lesz, egyre nagyobb a nyitottság és egyre több a lehetőség. Több ezer online munka oldal könnyíti meg a dolgodat, és hidd el, elég jó a szaktudásod, akár kezdő, akár tapasztalt szakember vagy, mindenre van igény. Ilyen infláció és árfolyam ingadozások mellett pedig nem teheted meg, hogy ne próbálj meg legalább egy külföldi projektet felvenni a portfóliódba.

Az, hogy nem beszélsz tökéletesen angolul, csak akkor számít, ha tolmács vagy fordító vagy. Bár ez utóbbinál is van kiskapu, a fordító szoftverek egyre jobbak, próbáld ki a DeepL-t. Ha bizonytalan vagy a nyelvtudásodat illetően, akkor ne húzd az időt, kezdd el fejleszteni. Ingyenesen is számos lehetőséged van rá.

Hogy hol kezdj? Az online munka oldalak jók lesznek kezdetben. Én is tervezem további anyagok elkészítését, de ne várj erre. Csak írd be Google-be, hogy online work platforms, 2,8 milliárd találat van rá jelenleg. Első körben válassz ki három platformot, olyat ami szimpatikus és illik a szaktudásodhoz. Regisztrálj és kezdj el pályázni. Nem fog elsőre sikerülni, de ha időt, energiát teszel bele és figyelmet fordítasz arra, hogy megértsd hogyan működnek az ilyen platformok, előbb utóbb összejön az első projekt. A tűzkeresztség után egy fokkal könnyebb lesz. 

Eszembe jut Petra, aki a pandémia alatt vesztette el az állását, az egyik nagy budapesti szállodában dolgozott. Érdekelte a szabadúszás, az Upwork-ön kezdett el próbálkozni, a FreelancerBlog-on megjelent cikkek útmutatása szerint. Rövid időn belül meglett az első ügyfele, egy hajótársaság, akinek a pandémiás szabályok megalkotásában segédkezett. Utána több hasonló projektben is részt vett, ma pedig a saját startupját, a ClicknCruise-t építi, a győri csapat támogatásával.

A másik fontos dolog, amit meg kell tenned, az a Linkedin profilod feltöltése és aktív használata. Meglepően sokan használják külföldön, tulajdonképpen mindenki, akivel az utóbbi időben szakmai kapcsolatba kerültem. Aktívan posztolnak (angolul) és folyamatosan bővítik a kapcsolati hálójukat a Linkedin segítségével (is). Míg itthon még lehet értelme a Facebook és Insta használatának a személyes márkaépítés és szakmai kapcsolódások miatt, Ausztriától nyugatra már nem sok. A Meta Univerzum egyre kevésbé vonzó sokak számára, a helyét folyamatosan veszik át a láthatatlan hálózatok: személyes kapcsolódások, Messenger, Whatsapp és Telegram közösségek, zártkörű, meghívásos Zoom beszélgetések.

4. Járj közösségbe!

Ha lehet vállalkozói, freelancer vagy startup közösségbe. De bármi megteszi, csak figyelj jobban arra, hogy jófej emberek vegyenek körül, akikkel azt érzed, hogy előre visznek, erőt, energiát adnak, nem pedig az ellenkezője. A család, barátok is lehet jó közösség, sokszor erőt adnak, de vállalkozói gondolkodásmódot és inspirációt nem feltétlenül.

Hol vannak vállalkozói közösségek Magyarországon?

Leginkább közösségi irodákban, illetve van néhány izgalmas egyéb kezdeményezés is, amelyek célja vállalkozói közösségek építése. Tartsd nyitva a szemed és próbálkozz. Menj el egy-egy coworkingbe, vagy egy kiválasztott cég, közösség eseményére, offline vagy online. Lehet nem neked való, nem érzed jól magad, na bumm. Próbálj ki egy másikat. Amit semmiképp se tegyél, az az otthonülés. Rántsd ki magad a szürke hétköznapokból.

Ezek az én kedvenceim (tökéletesen szubjektív válogatás): 

5. Tervezz nagyon rövid és nagyon hosszú távra, ami közte van, azt kezeld rugalmasan. 

Ezzel a ponttal sokáig voltak nehézségeim, de hála a Covidnak, elképesztő ütemben fejlődtem ezen a téren, kicsit bele is roskadtam. De ma már sokkal jobban kezelem a terveket szerintem. 

A receptem, amit neked is ajánlok (na nem én vagyok ilyen okos, híres vállalkozókról szóló életrajzokban olvastam):

A) Legyen hosszú távú, egyszerűen megfogalmazható víziód, jövőképed.

NEKED. Nem a vállalkozásodnak, azt majd ehhez igazítod. 

Hova szeretnél eljutni, hogy néz ki az életed 5-10 év múlva? Mivel foglalkozol, hogyan telnek a napjaid, kik vesznek körül? Mit gondolnak rólad mások, milyen képet akarsz kialakítani magadról? 

Tudom, sokan mondják, hogy ez utóbbi nekik nem fontos, de ez egyszerűen nem igaz. Társas lények vagyunk, mindenkinek vannak az életében olyan emberek, akár csak egy, akinek számít a rólad alkotott véleménye. 

B) Mi az, amit MA tudsz tenni annak érdekében, hogy közelebb kerülj ehhez a vízióhoz?

Ha épp rengeteg időd és kapacitásod van, gyorsan fogsz haladni. A legtöbben azonban eleve egy kimaxolt életet élünk, amibe nehezen férnek bele extrák. De egy-egy apró lépés minden nap, évek alatt ugyan, de képes elvezetni a célig. 

Ezzel kapcsolatban hadd osszam meg veled az én történetemet: éppen 10 éve, hogy regisztráltam az Elance-re (ma Upwork). Innen indult a freelancerré válásom. Főállásban dolgoztam, de vonzott a rugalmas munkavégzés lehetősége, így elkezdtem projektekre pályázni. Pár hét alatt meg is lett az első, amit még néhány követett, de a legizgalmasabb csak ezután következett. 

Több ezer másik felhasználóval egyetemben én is megkaptam az oldal felhívását, melyben 12 országban kerestek trénereket, akik segítik a helyieket az online munka platformok világában való eligazodásban. Hosszas kiválasztási folyamatot követően én lettem a magyar trénerük. 

Számos kutatáshoz kaptam hozzáférést és nyilvánvalóvá vált számomra, hogy ez a jövő. A rugalmas, projekt alapú munkavégzés, különösen szellemi területen. Évekig figyeltem, tanultam és eleinte kissé megfoghatatlan, de konkrét víziót fogalmaztam meg magamnak: a freelancing trendjének támogatásával akarok foglalkozni, ennek a szakértője lenni és minél többekkel megismertetni a szabadúszó életmódot. Nemcsak hobbiból, ebből szeretnék megélni.

2017-ben szerveztem az első Freelancer Fesztivált Budapesten, amit további konferenciák, meetupok, workshopok követtek. 2018-ban indítottam el több társammal együtt a FreelancerBlogot, ami mára a szabadúszó ökoszisztéma és tudásmegosztás egyik legjelentősebb szereplője lett. Több dolgot kipróbáltunk, kísérleteztünk. A mai ügyfélkörömet és a bevételeimet egyértelműen ennek köszönhetem. A hab a tortán a Freelance Business Community Marketing Director-i megbízása, amellyel még jobb rálátásom lett a nemzetközi piacra, trendekre. 

10 évbe telt, de elértem a célom. Jöhet a következő 10 év, a vízióm már készen áll: egy kapcsolódó terület, a coworking szakértőjévé válni és elősegíteni a trend kibontakozását: legyen minél több és jobb közösségi iroda Magyarországon, különösen vidéken!

Ha eljutottál idáig, remélem találtál hasznos, esetleg inspiráló gondolatokat ebben a cikkben. Sok sikert kívánok az utadon, ha szívesen megosztanád velem hol tartasz vagy mit gondolsz a fentiekről, írj a hello@freelancerblog.hu-ra, ezt egyenesen hozzám fut be.  

Ha pedig komolyabb segítségre van szükséged a vállalkozásod, ötleted kapcsán, nézd meg ezt.

Forrásjegyzék

Végül egy gyors leltár, hogy honnan szereztem az információkat. Az elmúlt hónapokban rendszeresen jártam közösségi irodákban, ahol ismerős vagy épp ismeretlen szabadúszókkal, vállalkozókkal beszélgettem. Megfordultam többek között a vászolyi PortusHome-ban, a budapesti Szikra Coworkingben, Kubik Coworkingben, Kaptárban, Loffice-ban, Impact Hub-ban. Voltam a Liftoff-ban, a Hub55-ben, az Eco Office-ban is. 

Tervben van még a balatonfüredi AzIroda és a nemrég nyílt Parókia Coworking Káptalantótiban. Illetve idén még a portugál közösségi irodákat is megnézem, a coworking mozgalom egyik fellegvárában, Lisszabonban.

Több hazai és külföldi meetupon, zártkörű kerekasztal beszélgetésen, előadáson és konferencián vettem részt, főként válságkezelés, startup élet, munka jövője, vállalkozás, árazás, coworking, önismeret és marketing témákban. Nyomon követtem az októberi Freelance Business Month (FBM) számtalan előadását és beszéltem, kávéztam, chateltem hazai és külföldi freelancerekkel, a világ minden tájáról, Melbourne-től Cipruson át Buenos Aires-ig. 

Könyveket olvastam, például elmélyedtem a hálózatok tudományában, Barabási Albert-László Behálózva és A képlet című könyve segítségével. Ha érdekel a Coliving műfaj, szívből ajánlom Gui Perdrix: The Art of Coliving című könyvét. A kezembe került egy reziliencáról szóló könyv is, illetve bár nem olvastam, de inspirált a The Four Agreements című írás, valamint Kepes András Világkép és A boldog hülye és az okos depressziós című könyve is. 

Nagyon szeretem a könyveket, mert nem könnyű megírni őket, főleg több száz oldalt, és eladni sem egyszerű. A nyomtatott könyveknél további kihívás a költséges nyomtatás és logisztika. Így aki erre vállalkozik, az vagy nagyon jó, vagy valamit nagyon el akar mondani a világnak, így érdemes meghallgatni, elolvasni a gondolatait. 

Ahogy Benedek Gergő már számtalan előadásában is megerősítette, ma már nem az elérhető információ mennyisége, sokkal inkább a minősége a lényeg, a kurálás, a tartalmak minőségi szelektálása a legerősebb trend a tartalomgyártásban is. Ezért olvasok én is nyomtatott könyveket, vagy hosszabb, megbízható forrásból származó cikkeket. 

Olvass te is könyveket!

Borítókép: Árvai Dóra – https://doraarvai.com

Ne maradj le a friss hírekről!

A friss cikkeket, a legizgibb freelancer eseményeket és egyéb hasznos érdekességeket havonta 1x elküldjük a hírlevél feliratkozóinknak egy tartalmas, bullshit mentes emailben. Ha szeretnéd te is megkapni ezt a levelet havi 1x, itt iratkozz fel.