Kollégánk, Majsai Ricsi Instáján láttuk, hogy egy kis balatoni biciklizés után mintha egy eszement nagy indusztriális térből coworkölne. Gyorsan fel is hívtuk, hogy mi ez az egész, és kiderült, hogy Vigh Bori egy új projektjéről van szó, ami akár egy természetközeli digitális nomád központtá is kinőheti magát, a Dél-Dunántúlon… úgyhogy átbeszéltük velük pár mondatban a lényeget.

Szia Ricsi, hol vagy és mit csinálsz?

Ez egy “test run” a @retreatfactory számára. Bori meghívott, több más digitális nomáddal együtt, hogy teszteljük le többen, hogy milyen a hely. Workshopokat tartunk egymásnak, reggelente megbeszélés, főzünk, dolgozunk, dumálunk. Ez egy régi mezőgazdasági szeszgyár, ilyen felújított-slash-rusztikus…

Bori, adnál némi kontextust ehhez az egészhez? Mi ez a hely és hogy kerültetek ide?

Ez a szeszgyár a XIX. században épült, a Kunffy család birtoka volt. Milleniumi stílusú, 3700 négyzetméter, három emeletes. A 60-as években ért véget a gyártás. Az ingatlant húsz évvel ezelőtt vásárolta meg a családom, befektetési céllal, de még nem igazán tudtunk mit kezdeni vele. Két évvel ezelőtt viszont nyertünk némi EU-hitelt, és rendezvényházként üzemel jelenleg, táborok jönnek ide, például Tahiti tánctábor, női tábor, ezek lesznek a következő hetekben, és természetesen esküvői helyszínként is használatos. Idén nyárra “elkértem” a családomtól, hogy átgondoljam és kitaláljam, hogyan lehetne korszerűen használni ezeket a tereket.

Ezért hívtál még egy csapat nomádot? Közösen ötletelni?

Igen, eléggé experimentális fázisban van a hely, mindenki behozhat mindent, ami még legális, illetve a hozzájárulását adja a másik. Kábé 4 kontinensről vannak most itt emberek. Mivel a Nomad Cruise egyik szervezője vagyok, ezért elég sok nomád barátom van. Többen konkrétan iderepültek, pedig csak annyit mondtam, hogy itt van ez a hely, meg kéne nézni, hogy mit tudunk csinálni vele.

Muszáj volt élőben kipróbálnom, hogy kiderüljenek a parák. Jelenleg például már tudjuk, hogy este hat után nem lehet kültéri rendezvényünk, mert megesznek a szúnyogok. Internet természetesen nincs idevezetve, de 3G-4G változékonyan elérhető. Tudod, annyira nem könnyű fejlesztéseket szervezni, mivel jelenleg még hivatalos címe sincsen a helynek. Annyi, hogy Fácánkert Puszta, aztán kövesd a gyárkéményt…

Ha kedved támadt követni a gyárkéményt, Bori szívesen látja a vállalkozó szellemű freelancereket és nomádokat, némi közös munkára és elvonulásra ebbe a különös, egyszerre ipari és természetközeli térbe, hat kilométerre a tolnai Duna-ágtól, és tizennégyre Szekszárdtól.

(fotók: @majsair_design, dehát ezt írtuk is)